Blootstelling aan Houtrook

blootstelling
Vraag aan het CDA, D66, GL en de VVD (16 februari 2018, kamerlid von Martels, kamerlid van Eijs, kamerlid Kröger en kamerlid Ziengs)
Wij zijn houtrook gedupeerden. Wij hebben een WTW balansventilatie en de buren hebben een houtkachel met alle gevolgen. Bij verkeerde wind wordt de houtrook bij ons naar binnen gezogen. De gemeente en GGD willen / kunnen ons niet helpen. Wij moeten maar met de toolkit bij onze buren langsgaan. Wie bedenkt zoiets? Een gedupeerde moet bij zijn buren langsgaan. Met het risico dat de overlast alleen maar erger wordt. Waarom maakt de overheid zich druk om fipronil eieren, aardbeien met gewasbeschermingsmiddelen en omwonenden blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen, maar maakt het niet uit dat omwonenden wel worden blootgesteld aan houtrook, dat veel schadelijker is (ultra fijn stof en fijn stof) en waaraan de blootstelling frequenter is? Wie kan dat uitleggen bij de overheid? Waarom mag nergens gerookt worden en moeten elektrische auto’s de toekomst worden, maar wordt er niets gedaan aan houtrookoverlast? Waarom worden wij niet beschermd door de overheid? Waarom hebben wij geen recht op schone lucht? Graag ontvangen wij een reactie en willen aandringen om nu toch met echte maatregelen te komen voor de blootstelling aan houtrook (dus niet alleen maar naar de toolkit verwijzen).

Antwoord van het CDA (20/2/18, kamerlid von Martels)
Hoe kan ik overlast door houtrook voorkomen of verminderen? Deze vraag wordt ons als fractie steeds vaker gesteld. Daarbij bovendien de wens om landelijk beleid te formuleren.
Alvorens in te gaan op deze specifieke vraag moet wel duidelijk zijn welke middelen de Rijksoverheid heeft maar ook wat de gemeente nu al kan doen. Voor het CDA is subsidiariteit één van de leidende beginselen en daarmee bedoelen wij dat verantwoordelijkheden worden neergelegd, zo dicht mogelijk bij de mensen die het betreft. De Rijksoverheid moet niet iets doen dat door de lokale overheid kan worden afgehandeld. De gemeente heeft nu al mogelijkheden om maatregelen te nemen om op te treden. Dit zou eventueel kunnen met een regulerend kader. Er zijn bijvoorbeeld goede mogelijkheden voor gemeenten om bij het opstellen van het Amvb Besluit ’Bouwwerken Leefomgeving’ onder de Omgevingswet dit zelf via het Omgevingsplan te regelen.
In de toolkit ’Houtstook door particulieren: hoe voorkom je overlast?’ staat meer informatie en stappenplannen voor het stoken van hout. Als fractie zijn we er ons van bewust dat deze toolkit nog niet afdoende is en proberen wij mee te denken over oplossingen zodat gemeenten hier mee hun voordeel kunnen doen.

Reactie vraagsteller op 21 februari 2018:
Helaas geeft u een erg zwakke reactie waaruit blijkt dat het CDA er niet is voor de Nederlandse burgers. U refereert naar de toolkit. Dat is echt geen oplossing. Een gedupeerde moet met de toolkit bij de buren langs, terwijl normale gesprekken vaak al niet meer mogelijk zijn en met het risico dat de overlast alleen maar toeneemt. Als er een onderzoek gedaan wordt naar het succes van de toolkit, dan wordt snel duidelijk dat de toolkit niets heeft bijgedragen aan vermindering van het probleem. Lekker makkelijk om burgers onderling het uit te laten vechten.

Zou u onderstaande vragen willen beantwoorden?

  1. waarom maakt de overheid zich druk over fipronil eieren, aardbeien met gewasbeschermingsmiddelen en blootstelling van omwonenden aan gewasbeschermingsmiddelen, maar is blootstelling van omwonenden aan houtrook, dat veel schadelijker is, toegestaan?
  2. waarom mag nergens meer gerookt worden, moeten elektrische auto’s de toekomst worden, maar wordt er niets gedaan aan het houtrookoverlast probleem?
  3. waarom beschermt de overheid ons niet?
  4. waarom hebben wij geen recht op schone lucht?
  5. er is een Platform Houtrook opgericht door de overheid, maar klopt het dat het CDA daar niets mee te maken wil hebben als ik uw reactie lees?

Ik lees op internet: Stientje van Veldhoven (D66) wil schone lucht in vrouw.nl op 12 maart 2017 – Stientje wil dat haar kinderen als ze groot zijn ook nog schone lucht kunnen inademen.
Ons gezin, ook mijn kinderen, hebben nu al geen schone lucht meer en ik kan ze gewoon niet helpen. Een vader en moeder die hun kinderen niet kunnen helpen aan schone lucht. Dat kan dus gewoon in Nederland in 2018? Weet u hoe slecht je je dan voelt? Wij kiezen hier niet voor. Wij zijn radeloos. Het is in ieder geval duidelijk wat het standpunt van het CDA is. Dit standpunt zal via social media gedeeld worden.

Geen antwoord van D66 (16/5/18, kamerlid van Eijs)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van GL (16/5/18, kamerlid Kröger)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de VVD (16/5/18, kamerlid Ziengs)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

76 reacties


  1. ·

    Wat een verschrikkelijke reactie van het CDA. De overheid dient de burger te beschermen. En alles doorverwijzen naar lokale overheden werkt niet. In mijn gemeente (Vlissingen) is er niet eens beleid. Ze willen niet, hebben geen richtlijnen, geen kennis en geen budget. En onderling kom je er niet uit.

    Gisteren nog bij iemand aangebeld die regelmatig plastic lijkt te stoken. Toen hij doorhad dat ik daarover kwam klagen zei hij: ’tja, zo gaat dat nu eenmaal tegenwoordig’. Daarna gooide hij de deur in mijn gezicht dicht. Een andere buur wil niet eens meer praten, maar blijft wel elke dag fanatiek stoken. Verder kan ik vanuit mijn huis minstens 10 schoorstenen zien die te laag zijn maar wel (bijna) elke dag zichtbaar en ruikbaar roken.

    Sommige kamers en kleding ruiken permanent naar rook. Zelfs als ik het huis een keer heb kunnen luchten. Zo gauw alles dicht zit komt de asbakkenlucht gelijk weer terug. Zo diep zit het ondertussen in de poriën van ons huis. Het verziekt gewoon je leefplezier en het is een enorme aanslag op gezondheid en psyche. En dan praat ik alleen nog maar over kortetermijn effecten. Want iedereen met kennis van zaken weet dat houtrook vele malen schadelijker is dan tabaksrook.

    Beantwoorden

    1. ·

      Ik woon in Dalfsen en heb veel overlast van houtrook. Wij hebben heel vaak geklaagd bij de gemeente waar toen ook v. Martels deel van uit maakte. Ze laten je stikken en doen niets! Ook in het programma de monitor komt dat duidelijk naar voren. Ook bij het verbranden van tuinafval doen zij niets!! Zelfs een keer gehad dat een ambtenaar van piket een keer zij dat ik de brandweer maar moest bellen. De politie geeft gewoon je gegevens aan de tuinafval stokers door zodat je die even later op de stoep hebt staan, wat zeer bedreigend over kan komen.
      Dalfsen is bosrijk en het lijkt er wel op dat ambtenaren en wethouders belangen hebben in stookhout. Misschien eens een onderzoek doen waar al dat hout blijft van de gemeente Dalfsen.

      Beantwoorden

  2. ·

    Helaas leven we in een hype maatschappij. Scooters zijn extreem vervuilend maar we zijn er gek op. Vliegtuigen stoten extreem veel CO2 uit, maar we willen voor een tientje naar Rio. BBQ vlees vaak rauw van binnen en verbrand van buiten, maar o zo gezellig die stank en rook. Vlees eten we kunnen de biefstuk niet groot genoeg bestellen vlees sector de broeikas expert. Pellet kachel met subsidie van hernnnn Kampf eh Kamp. Uw spaanplaat met laminaat wat u bij de gemeente werf brengt worden hout pellets van gemaakt. Vol met plastic en andere chemische stoffen. Hout voor de open haard / houtkachel komt uit Oost Europa en de pellets voor groot gebruikers uit de USA. Hele bossen gaan eraan. Dat allemaal om het broeikas effect te verminderen.
    Dat we allemaal ziek er van worden ach dat is weer goed voor de oncoloog en longarts. Houtrook is gezellig en ongevaarlijk – je moet toch ergens dood aan gaan- ik doe het voor het milieu. Het is nog nooit zo druk geweest op Schiphol en we bouwen er gewoon een luchthaven bij. Nooit hoor je kan er iets minder vlees gegeten worden of gevlogen of i.p.v. de scooter de fiets of elektromotor enz.
    Tabaksrook weten velen van u dat het heel normaal was zelfs gezond en als je er last van had heb je gewoon pech net als de houtrook gedupeerden van nu. En we werken er eigenlijk allemaal aan mee om elke keer weer de VVD de grootste partij te laten worden, want we zijn eigenlijk mensen dus vaak slecht……………

    Dr Frank

    Alles wat hier boven staat kunt op de site terugvinden. Van houtpellet uit de USA tot de fijnstof meting van Bureau Blauw en sigaret van de dokter en de rokende ehhh houtstokende huisarts met zijn schoorsteenbrand……………..

    Beantwoorden

  3. ·

    CDA Alkmaar geeft aan dat zij niet van regels houden. En VVD Alkmaar zegt dat je met een goede glas wijn beschermd wordt tegen houtrookoverlast. Luchtkwaliteit heeft bij het CDA Alkmaar geen prioriteit lieten ze mij weten. CDA partij vooral voor de boeren. Het CDA zou je beter kunnen opheffen.

    Beantwoorden

  4. ·

    Gelukkig worden de stokers zelf het meest blootgesteld aan de de schadelijke stoffen. Dan zou het probleem vanzelf oplossen. Bij ons heeft het vroegtijdig overlijden van stokers tot vermindering van de overlast geleid. Nu we een ionisator in ons WTW systeem hebben gemonteerd is de stankoverlast verder verminderd. Bij bepaalde windrichtingen is de stank buiten nog steeds niet te harden.

    Beantwoorden

  5. ·

    CDA Hilvarenbeek over houtrookoverlast: Dank voor uw mail.
    Gemeente Hilvarenbeek heeft buiten de Bouwverordening (met regels omtrent schoorsteenkanalen en rookafvoer) geen specifiek beleid op het gebied van hout stook. Het CDA-afdeling Hilvarenbeek vindt dat strengere regels landelijk geregeld moeten worden, te meer daar het juridisch ingewikkelde materie is. Neemt niet weg dat wij van mening zijn dat bewoners geen onevenredige overlast moeten veroorzaken bij haar buren.
    Mocht u overlast ervaren (binnen onze gemeente grenzen) kunt u een formele klacht indienen bij de milieuklachtencentrale in geval van rookoverlast, tel. Nr. 013-2060500 of digitaal http://www.milieuklachtencentrale.nl . Met vriendelijke groeten, Wim Lemmens Voorzitter/Waarnemend secretaris

    Zie ook http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/138570/almere-cda-optreden-tegen-overlast-houtrook

    https://www.cda.nl/noord-brabant/moerdijk/actueel/nieuws/148270/

    Beantwoorden

  6. ·

    Houtrook MOET juist op landelijk niveau geregeld worden. Houtrook kent namelijk geen gemeentelijke grenzen. Je zou kunnen beginnen met vaste stooktijden, dan weet iedereen waar hij aan toe is, en is makkelijk vorm te geven. Bv alleen ‘s-avonds tussen 19 en 22. Dan kunnen de kinderen tenminste in schone lucht buiten spelen. Als je eind vd dag weer thuiskomt hoef je niet bang te zijn dat heel je bovenverdieping blauw staat omdat de buurman toevallig een dagje thuis was. En als je ‘s-avonds naar bed gaat, kan je weer een raampje openzetten. Later kan er wel gekeken worden naar de uitstoot zelf om die schoner te krijgen.

    Beantwoorden

    1. ·

      Beste Schone,
      Jouw voorstel als begin van de ommekeer is niet verkeerd. Dan kan je tenminste op zaterdag overdag ook gewoon weg zonder stress en de ventilatieroosters / mechanische ventilatie / WTW aan laten staan en inderdaad met een open raam slapen. Als je van te voren weet dat alles drie uur dicht moet op vaste tijden geeft dat wel rust. Graag ook bij mistig en windstil weer (windkracht 0, 1 en 2) een verbod om te stoken.
      Dit is dan de eerste stap om vervolgens tot nog betere regels te komen, want je wordt nog wel steeds drie uur per dag blootgesteld of je kunt het huis drie uur per dag niet ventileren (juist op tijdens dat het spits is in de badkamer). En dat is nog steeds niet acceptabel. De overheid is grondwettelijk verplicht om burgers te beschermen. Wanneer gaat de overheid dat doen?

      Beantwoorden

  7. ·

    Schaam u, meneer Von Martels.
    Burgers laten zich allang niet meer intimideren door termen als subsidiariteit en ander overheidsjargon. Beslissingen over houtrookoverlast moeten volgens u genomen worden op het meest geschikte niveau. Beslissen over zware luchtverontreiniging en bedreiging van de volksgezondheid op gemeenteniveau is echter ongewenst. De Omgevingswet zal nog jaren op zich laten wachten, en dwingt iedere gemeente voor zich een oplossing voor houtrookoverlast te formuleren, wat bovendien tot ongelijkheid tussen gemeentes zal leiden en niet tot een landelijke norm.
    De ‘toolkit’ waar de Rijksoverheid ons zo mee ‘helpt’, is een monstrum. Hier kunt u lezen waarom: http://www.houtrookvrij.nl/uncategorized/de-rivm-toolkit-tegen-houtrookoverlast-een-zeer-gebrekkig-instrument/

    Beantwoorden

  8. ·

    Regering aanklagen zoals nu de sigarettenfabrikanten aanklagen. Zij zorgen dat ik ziek word door hout stoken in onze buurt. Door geen regelgeving worden veel mensen aan hun lot overgelaten.

    Beantwoorden

  9. ·

    Ook in de gemeente Best, wijk Speelheide wordt er veel gestookt. Handhaver gemeente kwam langs, rook boven de schoorsteen uit maar hij rook niets.

    Beantwoorden

  10. ·

    Beste mensen, vroeger was bij roken de slogan ‘samen komen we er wel uit’. Nou, samen kwamen we er niet uit. De tijd van de aanpak met fluwelen handschoenen ligt bij sigaretten dan ook alweer ver achter ons.

    Bij houtrook is de tijd van de ’toolkit’ voorbij. De politiek moet in actie komen. Laat daarom nu, via het Longfonds, uw gemeente weten dat u actie wilt tegen luchtvervuiling door houtkachels: https://www.longfonds.nl/gezondelucht/formulier

    Beantwoorden

  11. ·

    Vraag over hout gestookte kachels. Ik lees er nu alles over. Waarom gaan jullie niet Duitsland aan de kaak stellen, daar is ALLES bijna houtkachels. Daarom zie je gewoon stukken bos verdwijnen voor de stapels hout bij elk huis wat je ziet langs de autobahn; mss tip om Duitsland ff aan te pakken ivb met milieu.

    Beantwoorden

  12. ·

    Het is jammer dat alle politieke partijen hun mond vol hebben over het milieu, met groen links voorop. Alle kolencentrales dicht, geen oude auto’s binnen de gemeentegrens, twee takt brommers in de ban doen ect. Maar ze laten wel het vervuild stoken van houtkachels en open haarden toe, zonder hiertegen op te treden. Hoe ongeloofwaardig kun je zijn als politieke partij. Gelukkig binnenkort weer stemmen, misschien die partij kiezen die wel tegen houtstook is?

    Beantwoorden

  13. ·

    Ook ik ondervind vooral nu dagelijks last van het stoken van de buren. Inderdaad in de tuin werken is niet prettig je wordt continu geconfronteerd met de reuk van hun kachel. Terwijl dit werk voor mij een vorm van ontspanning is omdat ik veel last van hoofdpijn heb. Ik hoop dat mensen die een houtkachel bezitten in de toekomst verplicht worden om een filter op de schoorsteen te plaatsen zodat er alleen schone lucht uitkomt.

    Beantwoorden

  14. ·

    Het is heel simpel.

    WAAROM MOET IK IN DE ROOK ZITTEN VAN EEN ANDER?

    WAAROM MOET EEN HELE WIJK NAAR DE HOUTROOK/ASBAKKEN LUCHT RUIKEN?

    BLIJF UIT DE ROOK vertelt de BRANDWEER bij branden.

    ALLE ROOK IS GIFTIG VOLGENS GGD

    EEN GLAZEN STOLP OVER HET HUIS DAN.

    NEDERLAND IS EEN VOL LAND EN JE ZIT OP ELKAARS LIP DUS HOUD EEN KEER REKENING MET ELKAAR.

    DUS GEEN HOUTSTOKEN IN WOONWIJKEN!!!!!!!!

    DOE DAT MAAR OP HET PLATTELAND OF JE VAKANTIE HUISJE ZODAT ANDEREN EEN KEUZE HEBBEN.

    Beantwoorden

  15. ·

    Er zijn geen partijen tegen houtstook, in iedere partij en Gemeente bestuur zit wel iemand met een houtkachel of met belangen. Ga als wethouder maar eens uitleggen aan je buurman, familielid of kennissenkring dat een kachel of openhaard weg moet door jou toedoen. Wat als de wethouder zelf een zithoek heeft in zijn tuin met zo’n leuke bron van gezelligheid. Het is volkomen kansloos op lokaal niveau.

    De centrale overheid dient dit met een verbod te regelen en te handhaven.

    Beantwoorden

  16. ·

    Wij wonen in De Meern, Utrecht
    Wij hebben al jaren last van de open haard van onze buren. Andere buren hebben paar jaar terug na 5 jaar klachten het voor elkaar gekregen dat er aanpassingen aangebracht zijn zelfs een nieuwe pijp op de schoorsteen. Het helpt helemaal niks. Wij hebben zelfs een keer 112 gebeld, omdat de rookmelder op zolder af ging. Mijn dochter slaapt op zolder eigenlijk moet ze met raam open kunnen slapen, maar dat gaat niet. Ze slaapt in een schoorsteen. Wij hebben alle roosters dicht staan in huis. Mijn jongste dochter een verdieping lager heeft wel eens nachten gehad dat ze heel erg klachten had erdoor. Omdat de buren gewoon hout mogen stoken vanwege de aanpassingen kunnen ze niet veel doen. Wanneer komt er een stop op houtstook? Waarom heeft de uitroker zoveel macht over onze leefomgeving.

    Beantwoorden

  17. ·

    Woon in een woonwijk in een straat waar we veel last hebben van open haarden. Roken wordt bijna compleet uitgebannen. Wanneer denken jullie eindelijk eens iets te doen aan die verdomde gevaarlijke open haarden? Met name in woonwijken en binnensteden!

    Beantwoorden

  18. ·

    Absoluut herkenbaar. Ik woon zelf op driehoog in een flat in een hoogbouwwijkje. Over het algemeen valt het hier mee. Maar er zijn dagen waarop het lijkt – zodra ik mijn voordeur uitloop – alsof er in de buurt een bosbrand woedt. En wanneer ik op de fiets naar mijn moeder ga, dan moet ik zodra ik haar wijk nader mijn sjaal voor mijn gezicht doen en zo snel mogelijk doorfietsen. Na een uurtje bij mijn moeder – zij stookt zelf geen hout – heb ik keelpijn en zere ogen en hoest ik me suf. Echt, ik vind zo’n open haard of houtkachel ook heel gezellig. Maar de laatste jaren loopt het de spuigaten uit. Ik heb er ECHT last van. Geen goede ontwikkeling.
    En ja, hetzelfde geldt voor uitlaatgassen, bij het stoplicht staan wachten naast een dieselauto is afschuwelijk. Ik bezit trouwens zelf geen auto.
    Is mijn GEZONDHEID niet belangrijker dan GEZELLIGHEID? Hoe moeilijk is het om hier paal en perk aan te stellen?

    Beantwoorden

  19. ·

    Al jarenlang last vanuit een grote oplag loods van verschrikkelijke rook/stank overlast. Helaas is het me niet gelukt er foto’s bij te doen. Mijn inziens wordt (beslist) geen schoon hout gestookt. Gemeente doet er niets aan al jarenlang bezig. Mijn gevoel zegt dat men niet zelf een scheef gezicht wil krijgen. De gebruiker van de Loods is in het verleden al een filter aangeboden. Maar nee. dat gebeurde. Heb vorig jaar bij de gemeente Zaanstad nog gevraagd om een meet apparaat neer te zetten. Nee hoor gebeurt niets.
    Zal zoals veel van mijn lotgenoten zal ik wel een lastig persoon zijn die niet moet zeuren. Zo voelt het tenminste. Deze kachel wordt mijn inziens niet voor de gezelligheid gebruikt. Hij wordt opgestookt als meneer van zijn werk komt. En gaat weer weg. op verschillende tijden. Gemeente ambtenaren zijn wel bij mij thuis geweest.

    Helaas voor mij wordt er altijd aangegeven dat er niet gestookt moet worden o.a. met mist en windstil weer. Dan heb ik de minste last. Bij mij is de overlast het ergste als er juist wind is. Het is een open vlakte en waait bij mij het erf op en de woning binnen. Vorig jaar zou ik op een zondag middag jam maken, nou ik kon het wel vergeten. Kon niet eens in mijn keuken verblijven. Politie gebeld maar zij konden niets doen. Naar afdeling piket bellen was advies, niemand bereikbaar. Later die week deze afdeling gebeld, zouden afdeling milieu erop af sturen. Moet nog gebeuren.

    Ja dan moet ik nog oppassen dat ik ze niet vals ga beschuldigen. Iedere keer in de winter maanden moet ik extra inhaleren en een Prednisolon Sandoz kuur ondergaan. En dat voor een loods die als opslag en garage bestemd is.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *