Invoeren Kattenbelasting

kattenbelasting
foto: zilverbat

Vraag aan het CDA, D66, de PVV en de VVD (kamerlid Omtzigt, kamerlid Koolmees, kamerlid van Vliet en kamerlid Neppérus)
Ik zou graag willen weten of het mogelijk is om katten in Nederland verplicht te registreren middels een chip en kattenbelasting kan worden ingevoerd. De uitwerpselen van katten veroorzaken overlast en altijd in de tuin bij anderen. Vernielen bomen, omdat ze deze als krabpaal beschouwen en de rest aan overlast. Door het opleggen van een belasting zal de drempel om een of meerdere katten per huishouden te nemen verhoogd worden. Het zou een mooie extra bron van inkomsten voor de regering kunnen zijn, omdat er meer katten dan inwoners in Nederland aanwezig zijn. Mensen die hun kat niet laten registeren, simpel bij een bezoek aan dierenarts laten checken op een chip, ook al is de kat al jaren oud en is een bezoek aan de dierenarts niet noodzakelijk geweest in jaren, dan een boete opleggen voor de jaren die men niet heeft betaald. Zorgt er gelijk voor dat men bij de aankoop van een kat, een chip laat plaatsen. Ik ben ervan overtuigd dat men toch minder snel een kat zal aanschaffen, waardoor de overlast voor omwonenden minder zal worden. Graag zie ik uw visie/antwoord hierop tegemoet, vriendelijke groet.

Antwoord van het CDA (8/12, kamerlid Omtzigt)
In Nederland kennen we bij de huisdieren slechts een vorm van belasting, de hondenbelasting. Eigenlijk is dit nog een overblijfsel uit oude tijden, toen de hond bijvoorbeeld ingezet voor een hondenkar. Overigens zijn er dik 100 gemeentes die geen hondenbelasting kennen. Het is geen verplichting. Het CDA heeft geen plannen om over te gaan tot het instellen van een kattenbelasting, een caviabelasting of een parkietentax. Deze dieren zijn vooral in het huis aanwezig. En als er een probleem met de buren is, neemt dat niet meteen af door belasting te heffen.

Antwoord van de VVD (8/12, kamerlid Neppérus)
De VVD is tegen allemaal extra belastingen. Het is dat gemeenten hondenbelasting hebben, want anders zou ik gaan afvragen of er wel zo een belasting zou moeten zijn.

Geen antwoord van D66 (7/2, kamerlid Koolmees)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PVV (7/2, kamerlid van Vliet)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

47 reacties


 1. ·

  Wordt het niet eens hoog tijd om het invoeren van kattenbelasting weer nieuw leven in te blazen? Laten we wel wezen, ik ben dierenliefhebber, geen hekel aan….maar! Laten we als mens zijnde onze verantwoording nemen als het gaat om het houden van huisdieren. Ik denk dat de meeste mensen het probleem veruit onderschatten.
  Onderstaand bericht uit de Gelderlander:
  Engelse onderzoekers hebben in 2005 met medewerking van de eigenaren het jachtgedrag van 618 huiskatten tussen 1 april en 31 augustus in beeld gebracht. Omgerekend naar de naar schatting 9 miljoen katten die het land rijk is, betekent dit dat er in vijf maanden tijd 92 miljoen prooien mee naar huis zijn gebracht: 57 miljoen muizen en vleermuizen, 27 miljoen zangvogels en vijf miljoen reptielen en amfibieën. En dan te weten dat lang niet alle prooien bij het baasje op de deurmat worden gelegd. Hoeveel worden er onderweg opgegeten of blijven er in het veld achter? Onderzoekers in Zwitserland hebben in 2007 een aantal katten met een navigatiesysteem uitgerust om hun activiteiten buiten te kunnen volgen. Na enig rekenwerk kwam men tot de conclusie dat de 1,35 miljoen Zwitserse katten in één maand meer dan een miljoen muizen hebben gedood en ook nog eens 350.000 vogels, 50.000 amfibieën en ruim 400.000 grote insecten hebben gevangen. In beide onderzoeken betreft het katten die nog thuis komen. Wat te denken van de boerderijkatten en de verwilderde katten die buiten de deur aan de kost moeten zien te komen. Verwilderde katten eten niet alleen muizen en vogels, maar zij maken ook marterachtigen zoals wezel en hermelijn, jonge konijnen en hazen en zelfs reekalfjes buit. Een discussie zoals als deze is in de meeste gevallen tegen dovemans oren gericht, dit doet mijn kat niet, getuigt van het feit in hoeverre mensen op de hoogte al dan niet zijn, wat jachtinstinct is. In de flora- en faunawet (artikel 16 lid 3) staat: ‘Eenieder is verplicht te verhinderen dat een dier dat hem toebehoort of onder zijn toezicht staat in het veld dieren opspoort, doodt, verwondt, vangt of bemachtigt.’ Met een dier worden hier ook huisdieren bedoeld. Dus ook katten. Het is opmerkelijk dat katten zich mogen vergrijpen aan beschermde dieren zonder dat eigenaren daar voor worden aangesproken. Feitelijk is de eigenaar verantwoordelijk voor de schade die de kat toebrengt aan de natuur. In die zin is de eigenaar feitelijk in overtreding als de kat een beschermde diersoort verstoord ,verwond en/of doodmaakt. Waarom worden eigenaren van katten dan vrijgepleit? Als hondenbezitter wordt er van je verwacht dat je ontlasting opruimt daar waar het hoort, prima, helemaal geen moeite mee, hondenbelasting? Is niet verplicht in elke gemeente, mag wat mij betreft in elke gemeente ingevoerd gaan worden, gelijke monniken..
  En met betrekking tot hygiëne:
  Er wordt voortdurend door eigenaren van katten en door de Dierenbescherming aan voorbij gegaan dat ontlasting van katten een ernstig ziektebeeld kan veroorzaken bij de mens. Het gaat daarbij met name om Toxoplasmosis waarbij vooral zwangere vrouwen, baby’s en jonge kinderen een risico lopen. Blindheid en hersenbeschadigingen zijn serieuze problemen die het gevolg kunnen zijn van deze zoonosis. Deze zoonosis is het rechtstreeks gevolg van een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel bij katteneigenaren. Het is bekend dat kinderen via de zandbak in contact kunnen komen met de ontlasting van katten. Het is opmerkelijk dat ouders met kleine kinderen verplicht zijn om een speciale constructie te maken om te voorkomen dat de kat van de buren in de zandbak kan komen. Maatschappelijk en sociaal de omgedraaide wereld, omdat het de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de kat is om te voorkomen dat de kat in de zandbak van de buren ontlasting deponeert. Het is een bekend gegeven dat de ontlasting van katten besmet kan zijn met eieren van de kattenspoelworm (Toxocara cati). Vooral kinderen hebben een grote kans in contact te komen met Toxocara eieren en juist bij hen kan een infectie astmatische verschijnselen versterken. Maatregelen om de infektie te voorkomen en te behandelen zijn dus van groot belang voor mens en dier. In de vanuit de diergeneeskunde gegeven adviezen wordt aangegeven dat het verstandig is om kattenpoep te verwijderen uit de tuin of de zandbak. Zandbakken moeten worden afgeschermd. Het advies is om de nagels van kinderen kort te houden en, na het buiten spelen, de handen goed te laten wassen. En daar hoor je niemand over…. De grote aantallen verwilderde katten is het rechtstreeks gevolg van het gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel van eigenaren van katten en een falend beleid van De Dierenbescherming en het falend beleid van de Nederlandse politiek. Katteneigenaren zijn verantwoordelijk voor de overlast die verwilderde katten veroorzaken en dat zijn er héél wat. Het gegeven dat er 2,7 miljoen huiskatten en honderd duizenden verwilderde katten in Nederland zijn. En de vakantie staat weer voor de deur. Verplicht Chippen, en het verplichten van sterilisatie/castratie. Omdat ons alles even lief is.

  Beantwoorden

  1. ·

   Beste Tweety, ik ben het 99% eens met wat je hier allemaal hebt opgeschreven. Eén ding: wat helpt kattenbelasting hiertegen? Net zoveel als hondenbelasting.
   Weinig dus. Belasting heeft zelfs een averechtse werking, want dan heeft de katteneigenaar een reden om te zeggen: ‘ik betaal toch kattenbelasting?’ Het is juist de verantwoordelijkheid van de katteneigenaar, om anderen geen overlast te bezorgen van zijn huisdier. Katten verplicht binnenshuis of in een volière in de tuin is de enige optie. Het is de omgekeerde wereld dat jij en ik onze tuin ‘kat-vrij’ moeten maken omdat de buurkat overlast bezorgt.

   Beantwoorden

 2. ·

  Wij betalen netjes hondenbelasting en ruimen netjes de behoeften van de hond op ect. Bij ons in de buurt hebben we erg last van de katten die hun behoeften bij andere in de tuin doen. We moeten zelfs onkosten (bovenop de hondenbelasting die we al betalen) maken om ze uit de tuin te weren. En zomers kunnen we de deur niet open zetten omdat we dan de katten binnen krijgen. Als ik een kat had gewild had ik hem zelf wel aangeschaft. Katteneigenaren doen er niet veel aan, omdat het buitenkatten zouden zijn. Ze vinden het maar makkelijk om zo een huisdier te hebben waar zei zelf geen last van hebben maar medebewoners wel. Ik heb al contact gehad met de gemeente voor kattenbelasting of afschaffing hondenbelasting. Nu wil ik bij de tweede kamer een vraag stellen dat ik graag zie dat er ook kattenbelasting betaald moet gaan worden. Wat ik wel zo eerlijk vind tegenover hondenliefhebbers die belasting voor hun viervoeter betalen. Dit is echt een serieus probleem bij ons in de buurt. Graag willen wij een oplossing voor, om te beginnen kattenbelasting.

  Beantwoorden

 3. ·

  Heel kort nl. voor honden betalen we honden belasting en krijg je een boete als hij iets op een verkeerde plek doet, overlast bezorgd noem maar op, maar al die loslopende katten? Het worden er echt steeds meer of bezorgen ze alleen meer overlast? Al twee keer onze voortuin veranderd, maar ik wil geen gehele bestrating! En nu is er een kat die zelf de zakken van het plastic (1x per 2 weken opgehaald) uit mijn fietsenhok, van de muur trekt. En dan nog het gevaar van kattenpoep voor kinderen, ouderen en zwangeren? Ik vind het oneerlijk. Helaas is onze hond veel te jong overleden, maar je gaat er mee lopen. Ruimt de shit op als het ergens verkeerd ligt, betaald belasting en de katten schoppen ze naar buiten en klaar!? Sorry, maar dit is ook discriminatie.

  Beantwoorden

 4. ·

  Waarom word er geen kattenbelasting ingevoerd. Wij hebben er namelijk flink overlast van. Ze poepen in mijn tuin, het speelveld voor de kinderen en liggen ’s nachts op auto’s waardoor er krassen komen. De meeste bij ons in de wijk komen niet eens meer hun eigen huis in. Ronduit belachelijk. Als we belasting hiervoor invoeren, zal het zeker minder overlast gaan opleveren. Tevens word de kas dan ook weer extra aangevuld. Ook de hondenbezitter zal zich minder benadeeld voelen. Ik zeg, een win – win situatie.

  Beantwoorden

 5. ·

  Kattebelasting direct invoeren! Heb alleen maar last van die ***katten. Heb schrikdraad om mijn eigen tuin moeten maken om die schijt beesten uit mijn tuin te houden. Heb horren moeten plaatsen om diezelfde schijt beesten uit mijn huis te houden. (lopen via zonnescherm (die mollen ze dan ook gelijk met hun nagels) zo door de slaapkamer ramen naar binnen.) Mijn voortuin heb ik vol gegooid met steen en grind om maar geen schijt en zeik van die ellendige rot beesten te hoeven ruiken en opruimen. Wordt dus eigenlijk continue op kosten gejaagd door die pokke-beesten! Vraag ik aan mijn buren of ik de stront van mijn hond in hun tuin mag gooien, dan kijken ze me vreemd aan…??? Laat ik mijn hond netjes uit, ruim de poep op betaal, netjes hondenbelasting, zit er naast mij op hetzelfde grasveld een kat te schijten!! of kattenbelasting, of elke loslopende kat afschieten!!

  Beantwoorden

 6. ·

  Kippegaas rondom de planten gelegd. Daar lopen katten in een grote boog omheen. Er wordt niet gegraven, gepoept of gezeken. Op een plekje als test, wordt nog steeds gegraven. Ik zie tot nu toe alleen katten die mijn tuin als oversteekplaats gebruiken. Ze klimmen nog wel steeds op de auto.

  Beantwoorden

 7. ·

  Wat mij betreft graag invoeren. Vooral ter bescherming van kleine wilde dieren, vogels, egels en dergelijke.

  Beantwoorden

  1. ·

   Dit is de natuur.. er zijn ook mensen die last hebben van vogels die overal op poepen, vuilnis zakken slopen of lawaai maken..

   Beantwoorden

   1. ·

    P. de Boer: Dit is NIET de natuur. Huiskatten zijn namelijk HUISdieren. Met een eigenaar die verantwoordelijk voor ze is. De wilde vogels hebben geen eigenaar, die horen bij de natuur.


 8. ·

  Als ik maar een kat in me tuin ziet of achter vogels of eenden aangaat, schiet ik hem met een luchtbuks. Die kut beesten gewoon aan een riempje uitlaten en binnen houden net als een hond.

  Beantwoorden

  1. ·

   Wat ben je dan voor klootzak! Zal ik jou dan ook voor je flikker schieten als je iets doet wat niet mag..

   Beantwoorden

 9. ·

  Katten belasting haha. Ja joh! Tuurlijk, zal die slimme PvdA Minister Ronald Plasterk, Binnenlandse Zaken en welk clubje er nog meer zo over denkt en gaat even een hint geven. Er wordt gezegd dat er meer katten zijn dan inwoners. Heb je ze geteld? Heb je het allemaal op een weegschaal gezet met zijn ideeën?! Hier zijn nog wat meer ideetjes. Fietsenbelasting! En natuurlijk luchtbelasting, waarom doen jullie dat ook niet?! Hartstikke leuk! Dat we de buitenlucht mogen inademen van ons mooie landje. Die jullie verrot maken en moeilijker maken voor ons, en maar makkelijker voor vluchtelingen. Wat voor hoge opleidingen hebben jullie afgestudeerd! Wat een onzin. Verzin iets om ons land sterker te maken, ipv moeilijker.

  Beantwoorden

 10. ·

  Dan pleit ik voor kinder belasting! Wat zijn kinderen irritant.. kleuren op mijn stoep.. maken lawaai.. zitten overal met hun tengels aan en slopen alles.. over de ouders en ‘verzorgers’ nog maar te zwijgen.. die staan erbij en kijken er lachend naar!

  Beantwoorden

 11. ·

  Als eerste vind ik het te gek en te triest voor woorden dat mocht het er komen en je kan het niet betalen dat je een levend ademend gezond dier kan laten inslapen gratis! Hier schrik ik van en kan er met mijn kop niet bij! Waar moet het heen met deze wereld?! Hoe kom iemand in hemels naam op het idee?! Triest 🙁
  Mijn katten komen buiten in mijn afgezette tuin! Dus helemaal geen overlast! Schutting met schuingaas dus ze kunnen er niet uit. Ik wil niet dat mijn trouwe poezels worden overreden of worden dood gemaakt door kattenhaters of jagers. Katten jagen op muizen en ratten etc dus je mag blij zijn met katten! Wilde katten moeten gevangen en gesteriliseerd/ gecastreerd! En als iedereen dat nou ook doet met katten die een baas hebben,dan is al een te veel aan katten opgelost. Belachelijk vind ik het. Straks moeten we nog betalen voor een goudvis in de vijver. Pf idioterie. De mens van tegenwoordig word steeds gekker de wereld word steeds gestoorder. Alsof er niets beters te doen is worden er maar van deze stomme dingen bedacht. Vraag me af door wat voor type mensen er dan zo geklaagd word? Invulling: vast mensen die geen ene reet te doen hebben in hun leven en alleen maar over alles en iedereen lopen te zeiken en negatief lopen te doen…… get a life!

  Beantwoorden

  1. ·

   Iets dergelijks wordt helaas altijd in het leven geroepen dankzij mensen die er niet voor zorgen dat anderen geen last van hun dieren hebben. U zorgt er nog voor dat uw dieren in een afgezette tuin kunnen rondlopen. En dat is geweldig. Zo hoeven anderen geen last van uw dieren te hebben. Ik kan me de ergernis van mensen heel goed voorstellen die zich dagelijks dood ergeren aan de katten die hun tuin onder poepen en de katers die de tuin onder sproeien met een vreselijke urinegeur. Deze mensen zouden een voorbeeld aan u kunnen nemen op het gebied van het respectvol en begripvol met de buren en de omgeving omgaan.

   Beantwoorden

 12. ·

  Misschien kan de 2e kamer zich met nuttige dingen bezig houden? Daar moeten wij voor betalen. Gekkigheid.

  Beantwoorden

 13. ·

  Katten die dagelijks je hele tuin onder poepen is voor menigeen één grote ergernis. En dan helemaal niet te vergeten de katers die je planten besproeien met een vreselijke urinegeur en daarmee meteen je planten binnen een week hartstikke dood krijgen. Als je er dan wat van zegt, dan krijg je vaak de meest vreselijke dingen naar je hoofd geslingerd. Mensen die huisdieren denken te moeten hebben, moeten er dan ook voor zorgen dat andere mensen daar totaal geen last van ondervinden. De dieren kunnen er niets aan doen. Hun baasjes kunnen er alles aan doen.

  Beantwoorden

 14. ·

  Dat zouden de hoge Heren wel willen, nog een extra belasting. Nee, beste katteneigenaren hou uw huisdier binnenshuis of in eigen tuin. Want u draagt de verantwoordelijkheid voor uw huisdier en wilt toch niet dat Minoes dood wordt gereden? Daarnaast hoort een kat niet in de natuur. Een wilde kat daarentegen wel, maar die heeft dan ook een territorium met een straal van 10 kilometer. En die wordt niet volgestopt met Whiskas. Gewoon in uw eigen tuin houden, dan houdt u zelf de overlast van uw eigen huisdier, in plaats van dat u uw buren ermee opzadelt. Kattenbelasting werkt averechts. Dan hebben de eigenaren juist een reden om te zeggen: ‘ik betaal toch kattenbelasting?’ Niet doen dus, is mijn advies. Voer maar een nieuwe wet in, omtrent het loslopen.

  Beantwoorden

 15. ·

  Katten verplicht op je eigen terrein houden en kattenbelasting betalen. En katten (zonder stamboom) verplicht laten castreren of steriliseren, doe je het niet dan een hele hoge boete geven. Mensen met een dure raskat houden hun kat ook binnen en nee ik heb geen hekel aan katten want het is niet hun fout dat de mens het toelaat dat ze lekker bij de buren mogen sch**ten en de hele dag mijn hond terroriseert zodat die nu een pesthekel heeft aan katten. Ik kan mijn huis niet eens meer uit zonder haar want dan breekt ze het hele huis af als er weer 1 van de 9 buurtkatten in mijn tuin zijn behoefte doet. Hele tuin is afgezet met pvc pijpen aan de bovenkant van de schutting maar helpt ook niks want nu komen ze via de dakpannen van de schuur de tuin in.

  Beantwoorden

 16. ·

  JA tegen honden en Katten belasting, exponentiele verhoging na 1e huisdier. Huisdieren zorgen voor overlast en verstoren het natuurlijk evenwicht, katten spelen met bedreigde vogelsoorten. ook de voedingsbehoefte van de beesten is helemaal niet duurzaam.

  jammer dat partij voor de dieren tegen belasting.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *