Parkeerboete Blauwe Zone

parkeerboete

Vraag aan het CDA, D66, de PvdA en de VVD (5 maart 2015, kamerlid van Toorenburg, kamerlid Verhoeven, kamerlid Hoogland en kamerlid Veldman)
Onlangs heb ik een parkeerboete gekregen voor verstreken parkeertijd in de blauwe zone. Mijn fout, ik was vergeten om de blauwe schijf op de juiste tijd in te stellen. Nu is daar geen discussie over te houden maar wat ik wel discutabel vind zijn de bedragen die verzonnen zijn voor dit soort overtredingen. De boete is €90 en daar komt dan nog €7 bij aan administratiekosten, samen €97. Dat is voor een gezin geld voor een week aan boodschappen. Als ik de boete niet betaal, dan wordt deze verhoogd naar €142 en daarna naar €277. De verhouding is compleet scheef voor de verkeersovertreding. Er staat een auto geparkeerd in een parkeervak, in de blauwe zone, niet op een mindervalide plek. Ik breng niemand in gevaar. Wat ik ‘fout’ doe is het niet aangeven van de juiste start tijd of overschrijden van de parkeerduur. Ik heb het idee dat de overheid weet waar men veel en makkelijk geld kan verdienen en niet kijkt naar de overtreding. En nu kom ik voor mijn beroep ook bij overheidsgebouwen als ik dan zie hoe er met geld van de belastingbetaler wordt omgegaan, dan voel ik me helemaal in de maling genomen.

Antwoord van de VVD (11/6/15, kamerlid Veldman)
Hartelijk dank voor uw vraag aan de VVD-Tweede Kamerfractie. Allereerst mijn excuses voor de late beantwoording. De VVD ontvangt wekelijks echter honderden brieven, waardoor een reactie krijgen soms wat langer kan duren. Helaas is dat bij uw verzoek ook het geval. Allereerst vind ik het erg vervelend dat u het idee heeft dat de overheid u soms in de maling neemt. Los van de hoogte van de boete, die u aan de orde stelt, is de invoering van parkeermeters en blauwe zones er voor bedoeld om een einde te maken aan parkeerproblemen. In de meeste gemeenten geldt dat de gemeenteraden hiervoor spelregels hebben opgesteld om te voorkomen dat overal parkeerzones worden ingesteld. Dit is een bevoegdheid van gemeenten, omdat zij zelf het beste in samenspraak met bewoners, ondernemers, bezoekers de noodzaak tot verdere spelregels voor parkeren kunnen vaststellen. Mocht u dus bezwaren hebben tegen specifieke parkeerzones of regimes dan raad ik u aan om dit bij die gemeente aan de orde te stellen.
Nu heeft u een boete gekregen voor een verstreken parkeertijd in de blauwe zone, waar u begrip voor heeft. Waar voor u de schoen wringt is dat de hoogte van het bedrag niet in verhouding staat met bijvoorbeeld verkeersboetes die opgelegd worden wanneer mensen in gevaar gebracht worden. De VVD is het met u eens dat dit geen goede zaak is, omdat wij van mening zijn dat de boete meer in relatie tot de zwaarte van het vergrijp moet staan. Daarom hamert de VVD bijvoorbeeld vooral op het zwaarder straffen van zwaardere verkeersovertredingen tijdens de debatten in de Tweede Kamer. Er is een rare situatie ontstaan, waarbij onnodig claxonneren bijvoorbeeld zwaarder wordt bestraft dan het rijden onder invloed. We hebben hier ook aandacht voor gevraagd. Vorige week heeft VVD-minister Ard van der Steur naar aanleiding van onze oproep toegezegd dat het boetestelsel voor verkeersovertredingen op de schop genomen wordt en dat hij gaat kijken naar een fundamentele herijking van het boetegebouw. We zijn er dus nog niet, maar gaan absoluut aan de slag met uw signaal. Ik wil u nogmaals bedanken voor uw signaal en vertrouw u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Antwoord van D66 (21/7/15, kamerlid Verhoeven)
Hartelijk dank voor uw bericht aan D66. Door omstandigheden zijn wij tot dusver niet in staat geweest uw bericht te beantwoorden. Onze excuses hiervoor. Ik begrijp dat u het zeer vervelend vindt dat u zo’n hoge boete heeft gekregen en dat u zich afvraagt wat het nut hiervan is. Wij hebben dit punt zeker op ons netvlies. D66 was vier jaar geleden samen met de PvdA, al bezig met een initiatief voor een oplopend boete systeem voor verkeersovertredingen. Helaas konden we hier geen meerderheid voor vinden. Nadien hebben wij dit onderwerp nog verschillende keren aangehaald. Helaas zonder resultaat tot op heden. Wat D66 betreft mogen boetes niet gebruikt worden om de staatskas te spekken, maar moeten ze het beoogde effect hebben. Wij blijven ons hiervoor inzetten. Ik vertrouw erop u voldoende te hebben geïnformeerd.

Geen antwoord van het CDA (5/6/15, kamerlid van Toorenburg)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PvdA (5/6/15, kamerlid Hoogland)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

31 reacties


 1. ·

  Vandaag was ik ook aan de beurt.

  Gemeente Hoorn
  Wat een land is dit, echt de wereld op zijn kop. Het zijn zakkenvullers. Als je een moord pleegt sta je zo op straat, maar voor het vergeten te plaatsen van de blauwe kaart staat een boete van €95 + €9 admin kosten. Dit is echt te gek voor woorden. Het is een democratisch land, gelul is het allemaal.

  Goed bezig overheid en gemeente, ga vooral zo door 🙁
  Een volksopstand is komende.

  Beantwoorden

 2. ·

  Wat mij verbaast: ik kreeg een boete in een blauwe zone om 10:30 in de ochtend. Dan KAN ik er dus nooit langer dan 2 uur geparkeerd hebben. In mijn ogen is een parkeerschijf bedoeld om de aankomsttijd aan te duiden. Als ik vanaf 9 uur ’s ochtends twee uur mag parkeren KAN IK om half 11 DUS NOOIT te lang daar gestaan hebben! Maar nu wordt de schijf zelf ineens gezien als een wettig betaalmiddel? Ik vind dit serieus bizar. Scheelt het land ook meteen geld als die BOA’s pas vanaf 11:00 rond gaan lopen.
  Al mijn andere argumenten in het bezwaar worden ook niet meegenomen (een verhuiswagen blokkeerde de straat waardoor ik even moest wachten voordat ik de auto in een andere zone kon parkeren (ik liet daarom even de hond uit op een veldje PAL voor mijn auto en zag die agente de boete uitschrijven- liep METEEN naar haar toe, ze was het met me eens dat die parkeerwagen de weg blokkeeerde, maar zei ik heb ‘m net verzonden en kan ‘m niet meer annuleren) het vroor en het kraakte, mijn parkeerschijf die achter het raam lag was gewoon niet zichtbaar, ik ben als vrouw na een late dienst midden in de nacht thuisgekomen waardoor ik niet verder weg durfde te parkeren – dit was de dichtstbijzijnde plek bij mijn huis) etc etc etc.
  Enige verweer is: BOA heeft geen parkeerschijf gezien, Ik moet 3 avonden werken in de horeca om dit bedrag op te hoesten – laat staan te kunnen sparen. Bittere nasmaak.

  Beantwoorden

  1. ·

   Zo gaat het inderdaad in allerlei varianten. De lokale overheid heeft een geldboom gevonden en blijft daar aan schudden. Ze zeggen met u mee te leven maar u wordt achter uw rug gewoon uitgelachen. Men gebuikt deze boetes om de kas te spekken en men calculeert er zelfs mee. Dat wil zeggen dat de opbrengsten van dit soort boetes in de begroting worden opgenomen en die begroting moet sluitend zijn en dus worden de BOA’s op pad gestuurd om zoveel mogelijk mensen een poot uit te draaien. Men misbruikt een instrument dat bedoeld is om gedrag te veranderen of te beïnvloeden, vooral om de kas te spekken. Ik zie maar één oplossing en dat is een hoge pakkans met lage boetes en het vernietigen van de opbrengst. Als de opbrengst vernietigd wordt dan is er geen financiële prikkel meer en die moet er ook niet zijn. Door geld te vernietigen neemt het geld dat in circulatie is, in waarde toe en zo komt het iedereen ten goede.
   Het is dat is dat ik er geen tijd voor heb maar met een beroep op de wet Openbaarheid van Bestuur kunnen deze zieke drijfveren worden blootgelegd.

   Beantwoorden

 3. ·

  Beste mensen, Net een bekeuring van wel 95 euro (+ 9,00 adm.kosten) voor jawel …..één keer m’n schijf even vergeten omdat ik haast had. De auto stond op een bijna lege parkeerplaats netjes in het vak. Hoe nu vredig de Kerstdagen vieren en blij het nieuwe jaar in? Is het niet pure oplichterij door de overheid van fatsoenlijke inwoners van dit land? De overheid raakt het vertrouwen kwijt met deze bizarre bekeuringen!

  Beantwoorden

 4. ·

  Beste Kamerleden,

  Ook ik vond vandaag een bekeuring onder de ruitenwisser. In eerste instantie was mijn reactie redelijk rustig. Stom maar terecht, ik was mijn blauwe kaart vergeten. Weg zo’n €60 euro dacht ik. Ik was bezig met de wekelijkse boodschappen met mijn zoontje van bijna 2. Is toch iedere keer een onderneming, tassen/kratje slepen, glas weggooien, lege flessen meenemen, uitkijken dat hij niet onder een auto rent… Je kent het misschien wel… En dus vergeten de kaart weg te leggen, maar goed een bekeuring was dus wel terecht. MAAR €104 incl administratiekosten?!!!! Kom op zeg… Ik heb gelukkig nog maar weinig bekeuringen gehad maar dit is toch echt buiten proporties?! Alleen omdat je een kaartje vergeet weg te leggen… Nog niet eens omdat je niet betaald (wat een minder hoge boete is notabene, wat ik al niet begrijp) of iemand in gevaar brengt. Ernstigere vergrijpen worden met minder bekeurd! Sorry maar vind dit echt te idioot voor woorden…

  Beantwoorden

 5. ·

  Nu 5 jaar verder en nog steeds wordt er doodleuk 104 euro gevraagd voor het vergeten van een parkeerschijf. Wat een enorme overtreding heb ik begaan! Mea culpa! Misschien nog verder verhogen? Brengt nog meer op!

  Beantwoorden

 6. ·

  Verbazend om te zien, dat leden van de 2-e kamer het eens zijn met de schrijvers van al deze berichten, al zeker 3 jaar, maar dat deze misstand nog steeds voortduurt. Ik ben met mijn boete van een jaar geleden (104,-) tot aan het Hooggerechtshof gegaan (Leeuwarden/Arnhem) met als argument wat ik hier overal teruglees : de hoogte van de bekeuring is buiten proportie. De rechter zegt echter, dat hij een boete alleen wil verlagen als er een verzachtende omstandigheid bestond tijdens de overtreding met een sociaal karakter. Als ik bijvoorbeeld de blauwe schijf vergeten was doordat ik een op de stoep gevallen vrouw had bijgestaan totdat de ziekenwagen kwam dan had de rechter de boete zelfs kunnen kwijtschelden, zo heb ik de uitspraak van het Gerechtshof begrepen. Normaliter wil de rechter niet ingrijpen in een boeteprijslijst die opgesteld is door de politiek, al zou hij wel de macht hebben om dat te doen. Dus een verlaging op grond van het argument (buitenproportioneel) maakt hier alleen kans via het Parlement. Misschien ook via de Ombudsman? Van de rechter merkte ik wel enig begrip voor mijn argument…Maar dat kwam waarschijnlijk alleen van zijn menselijke deel.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *