Belastingwet 2012 en Meer

belastingwet
foto: mystic mabel

Vraag aan het CDA, de PVV, SP en de VVD (kamerlid Omtzigt, kamerlid van Vliet, kamerlid Bashir en kamerlid Neppérus)
Bij het doornemen van de belastingwet van het jaar 2012, kom ik het volgende tegen. (In mijn eigen woorden) Het vermogen van inwonende kinderen wordt opgeteld bij het vermogen van de ouders. Dat wil dus zeggen dat, indien het de ouders treft, kinderen verzocht worden om het opgebouwde vermogen maar snel op te maken. Op deze manier worden kinderen gedemotiveerd om te sparen. Ook werken is dan dus niet wenselijk. Kinderen leren dan dus ook niet op een volwassen manier om te gaan met geld, omdat ouders hun kinderen zullen afraden om te gaan werken of te sparen want, de ouders zullen dit voelen. Ook sparen de kinderen dus niet meer voor het verlaten van het ouderlijk huis. Kinderen zullen minder snel het huis uit gaan, want daar hebben ze dan de middelen niet voor. Buiten dat dit de ouders treft, treft dit dus ook de banken, de huizenmarkt en de arbeidsmarkt. In de zelfde wet kom ik ook tegen dat ouderen niet meer gemotiveerd worden om te blijven werken. Komend jaar nog wel tot 62 jaar, maar het jaar er op wordt dat helemaal afgeschaft. Het lijkt mij dat mensen dan toch meer geneigt zijn om eerder te stoppen met werk. Dit lijkt mij in tegenspraak met de bedoeling dat mensen blijven werken. Graag zou ik hierop een reactie ontvangen.

Antwoord van de VVD (18/1, kamerlid Neppérus)
Het klopt dat het vermogen van kinderen bij de ouders wordt opgeteld. Er is echter een enorme vrijstelling in die wet opgenomen.

Antwoord van de SP (11/2, kamerlid Bashir)
Ik ben het eens met de reactie van de VVD. Overigens wordt niet aan kinderen gevraagd om “het opgebouwde vermogen snel op te maken”. Sparen wordt juist gestimuleerd omdat er een grote vrijstelling geldt.

Antwoord van het CDA (11/3, kamerlid Omtzigt)
In Box 3 bestaat een vrijstelling van €21.139 per volwassene en dus €42.278 euro per echtpaar. Tot en met 2011 kwam daar nog een toeslag van €2.779 per kind op. Die toeslag vervalt in het kader van vereenvoudiging. Echter al het spaargeld wordt samen opgeteld en je moet dus als gezin meer dan €42.000 op de bank hebben staan voordat je belasting betaalt. Die belasting betaal je alleen over het meerdere en bedraagt vervolgens 1,2% per jaar. Deze vrijstelling is zodanig hoog dat het overgrote deel van de Nederlandse bevolking geen box 3 belasting betaalt. Deze maatregel zal mijns inziens ook zeer, zeer beperkte gevolgen hebben. In 2012 vervalt de verhoogde arbeidskorting voor 62 jarigen en wordt de doorwerkbonus van 62 jarigen fors verlaagd. Echter zij betalen nog steeds minder belasting dan zeg 55 jarigen. Dat doen we omdat de maatregelen succesvol zijn en mensen nu gelukkig langer doorwerken: en overigens als je blijft doorwerken zijn er wel forse bonussen voor vooral 63 jarigen en 64 jarigen. Doorwerken blijft dus lonen. Overigens loont doorwerken altijd behoorlijk: je krijgt loon, je bouwt pensioen op en je krijgt een aantal belastingkortingen.

Geen antwoord van de PVV (11/4, kamerlid van Vliet)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *