Concurrentiebeding

concurrentiebeding

Vraag aan de PvdA (5 september 2014, kamerlid Kerstens)
In een artikel op BNR gedateerd op 14-10-2013 vertelde u dat de PvdA voor het aanpakken van het concurrentiebeding is. Te beginnen met kortlopende contracten. Nu zag ik dat per 01-08-2014 inderdaad het concurrentiebeding op tijdelijke contracten is verboden. Nu is mijn vraag in hoe het ervoor staat met het concurrentiebeding in vaste contracten? En wanneer dit zou worden afgeschaft, zou dit ook voor bestaande contracten gelden?

Antwoord van de PvdA (10/9/14, kamerlid Kerstens)
Het klopt dat in het door het kabinet met vakbonden en werkgevers vorig jaar april afgesloten sociaal akkoord is afgesproken dat in tijdelijke contracten geen concurrentiebeding meer mogelijk is. Die afspraak heeft vervolgens een plek gekregen in de inmiddels door zowel Tweede als Eerste Kamer aangenomen Wet Werk en Zekerheid. Op dit moment bestaat in het parlement geen meerderheid voor het schrappen van het concurrentiebeding in arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd (‘vaste contracten’). Ook tussen werkgevers en vakbonden bestaat op dit punt geen overeenstemming. Mocht overigens ook in vaste contracten geen concurrentiebeding meer mogelijk zijn, dan zal dat naar verwachting geen invloed hebben op reeds aangegane concurrentiebedingen. Een wet heeft meestal zogenaamde ‘eerbiedigende werking’. Met andere woorden: al gemaakte afspraken worden geĆ«erbiedigd. Overigens bestaat de mogelijkheid om een eenmaal aangegaan concurrentiebeding bij de rechter aan te vechten als de last die de werknemer ervan ondervindt bij het vinden van een nieuwe baan veel groter is dan het belang van de werkgever. Ik hoop u op deze wijze voldoende te hebben geĆÆnformeerd, maar ben natuurlijk altijd tot een nadere toelichting bereid.

1 reactie


  1. ·

    Bedankt voor uw reactie. Helaas is het in Nederland het geval dat de werkgever in veel gevallen een groot deel van zijn gelijk krijgt na het aanvechten bij de rechter. De consequenties voor de werknemer zijn dan dat ze met een enorme schade post komen te zitten. In mijn directe omgeving en op verschillende fora wordt dan ook aangegeven dat het niet verstandig is om deze aan te vechten. Enige mogelijkheid is om een jaar niets te doen, of een ’tijdelijke’ baan in een andere branch te zoeken. Dit laatste is helaas in de meeste gevallen erg moeilijk ivm werkervaring. Dit wilde ik even als aanvulling op uw reactie kwijt.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *