Diploma Kopen

diploma

Vraag aan het CDA, D66, de PvdA en de VVD (5 januari 2016, kamerlid Rog, kamerlid van Meenen, kamerlid Jadnanansing en kamerlid Straus)
Hoe kan een website als ‘diplomakopen‘ bestaan in Nederland waar je een diploma kunt kopen met melding bij DUO? Waarom wordt daar niks aan gedaan? Waarom wordt dat niet in de gaten gehouden?

Antwoord van het CDA (13/1/16, kamerlid Rog)
Hartelijk dank voor je bericht waarin je melding maakt van een website waar kennelijk vervalste diploma’s kunnen worden aangeschaft, en waar wordt gesteld dat zij manieren zouden hebben om DUO te misleiden. Ik zal dit bericht doorsturen naar DUO, wellicht dat zij actie kunnen nemen of kunnen onderzoeken of de claim ‘dat het diploma ook in DUO verwerkt kan worden’ klopt.

Antwoord van D66 (5/2/16, kamerlid van Meenen)
Ziehier de uitgebreide reactie die ik ontving van het ministerie OCW:
‘De diploma’s die expliciet op de website diplomakopen.nl worden aangeboden, zijn HAVO-, VWO-, MBO- en HBO – diploma’s. Het aanbieden hiervan is waarschijnlijk nog geen strafbaar feit, maar het daadwerkelijk opmaken en verstrekken van zo’n vals diploma is dat wel. Als er een redelijk vermoeden is van een strafbaar feit (in dit geval valsheid in geschrifte) kan aangifte worden gedaan. Het OM zal geneigd zijn een strafrechtelijk onderzoek te starten als eerst is gebleken dat daadwerkelijk valse diploma’s worden afgegeven. Maar dan is het wenselijk dat de Inspectie en/of DUO hier eerst onderzoek naar doen. Daarnaast zal DUO proberen contact te leggen met de eigenaar / beheerder van de website diplomakopen.nl met het dringende verzoek – zo nodig sommatie – de misleidende informatie over het Diplomaregister van de site te verwijderen.
Verder is nagegaan of er op dit vlak onregelmatigheden voorkomen in het Diplomaregister van DUO. Dit onderzoek (bv. de vraag ‘kan iemand met een inschrijving in het vmbo een diploma in het havo krijgen bv. door toedoen van een frauduleuze medewerker bij een instelling?’) heeft opgeleverd dat dit vrijwel uitgesloten is. Het systeem zorgt dan voor een melding dat het diploma niet in overeenstemming is met de gevolgde opleiding. De voorlopige conclusie is dan ook dat de mededeling op de genoemde website dat diploma’s in het diplomaregister van DUO terechtkomen, nergens op is gebaseerd (alleen bedoeld om klanten te lokken).
De afdeling ICT-beveiliging bij DUO heeft achterhaald dat de website diplomakopen.nl sinds 23 november 2015 is gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten. Daar is ook een (postbus)adres geregistreerd, maar het is de vraag in hoeverre dat een betrouwbaar adres is. Op dit moment wordt nog nagegaan vanaf welk tijdstip diplomakopen.nl actief is en wie de eigenaar is. Op basis van de ervaringen met deze website zal worden bezien of de werkwijze voor het tegengaan van diplomafraude moet worden aangevuld of aangescherpt.
Daarnaast heeft DUO een taak op het terrein van legalisatie en verificatie van (buitenlandse) diploma’s. Wanneer iemand in dat verband een vals diploma bij DUO aanbiedt, zal DUO aangifte doen tegen deze persoon. Dat gebeurt standaard vanaf 2012. Dit is in het verleden – bij diploma’s van andere diploma sites – al een paar keer met succes gedaan. Daarbij gaat het de afgelopen jaren in totaal om 21 gevallen. In zeven gevallen is de zaak voor de rechter gekomen. In alle zeven gevallen heeft dit geleid tot een veroordeling van de persoon die een vals diploma had gekocht.
Aangifte tegen een diploma site zelf heeft DUO tot nu toe niet gedaan. DUO beschikte in voornoemde gevallen niet over de daarvoor noodzakelijke gegevens, zoals welke persoon of rechtspersoon verantwoordelijk was voor de afgifte van de valse diploma’s. In 2009 is een echtpaar dat valse mbo-diploma’s verkocht, veroordeeld wegens valsheid in geschrift.’
Wij blijven alert. Dank voor uw vraag.

Geen antwoord van de PvdA (5/4/16, kamerlid Jadnanansing)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de VVD (5/4/16, kamerlid Straus)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

26 reacties


 1. ·

  Ja inderdaad, ze bieden ook MBO/HBO diploma’s, maar jammer dat de overheid zulke figuren niet aanpakt.


  1. ·

   Beste mensen, LET OP! Diploma123, diplomakopen en misschien onder andere namen zijn oplichters! Ze vragen of je een Bitcion aankoopt en deze naar hun adres te versturen, vervolgens hoor je niks meer van ze.


 2. ·

  diplomakopen.nl en diplomakopen123.nl zijn oplichtingssite’s. Er moet in bitcoins worden betaald, maar daarna wordt het email contact verbroken. Er volgt zeker geen diploma, trap hier dus niet in!


  1. ·

   Zijn diplomawinkel protionmail oplichters?


   1. ·

    Nee ik heb daar 2 weken geleden een diploma gekocht, top. Ben eerst opgelicht met bitcoins door de bovengenoemde websites. Blij dat ik nu eindelijk toch dat papiertje heb.


   2. ·

    Door jou reaktie toch in zee gegaan met diplomakopen-2018 nl – diplomawinkel@protonmail com en vandaag al een concept ontvangen! Ik was ook opgelicht door twee andere verkopers dus ik ben super blij.


   3. ·

    Hey, heb je daar een aankoop gedaan en wat was het resultaat?


 3. ·

  Hoe kan iemand een buitenlandse diploma laten waarderen in Nederland en dan nog met zo een diploma gaan werken. In dit geval gaat het om een diploma die gekocht is in het buitenland. Volgens mij worden deze diplomas niet eens gecheckt.


 4. ·

  Vanochtend eindelijk mijn papiertje binnenngekregen via diplomawinkel – protonmail – com was in 1e instantie best huiverig maar gelukkig toch gedaan. Xx


  1. ·

   Dag Jessay,

   Moest jij daar ook met bitcoins betalen. Ik heb net een bestelling gedaan en moest betalen met bitcoins. Ik ben afgegaan op de positieve reacties van mensen zoals jij. Ik hoop dan ook dat ze mij ook niet hebben opgelicht.


   1. ·

    Ik heb het diploma 2 maanden geleden van diplomashop @protonmail com netjes ontvangen. Laat je niet tillen door al die websites.


 5. ·

  Diplomanederland zijn dus dikke oplichter pff! Gelukkig net diploma binnengekregen via diplomawinkel – protonmail.
  Ik kwam hun tegen via diplomakopen-2018 Heb er ook een registratie bij gekregen was toch best huiverig maar zeer blij!


  1. ·

   Ivana en Jessay beiden best huiverig..hmmm


 6. ·

  Dank jullie wel diplomawinkel – protonmail groetjes maaike en robert


  1. ·

   Waarom zou je diplomawinkel hier willen bedanken???
   Er klopt iets niet met al die positieve reacties van diplomawinkel.
   Die vraagt tevens ook om in bitcoin betaald te worden.


   1. ·

    Kijk uit SIR heeft me benaderd via een forum en heeft mij geld afhandig gemaakt. Nu diplomashop protonmail .com gemailt ik ga de gok gewoon wagen ivm vele positieve reakties ik laat t weten


 7. ·

  Mensen laat je niet verleiden door diplomawinkel – protonmail – com

  Gast is nep en post hier zelf positieve reacties!

  Niet doen! Allemaal bullshit!


 8. ·

  Na twee keer opgelicht te zijn door verschillende websites, vanochtend eindelijk mijn diploma ontvangen via diplomashop @ protonmail com, kijk uit voor al die oplichters!


 9. ·

  Paar dagen geleden een diploma en registratie besteld bij; diplomashop @ protonmail . com en daadwerkelijk gelverd gekregen! Mocht aanbetaling doen per bankoverschrijving dus het voelde chil.


 10. ·

  Dankjewel Yvette, ben in zee gegaan met diplomashop @ protonmail com en heb al een concept binnen. Diplomatekoop .com had mij helaas opgelicht maja..

  Gr

  Anton


 11. ·

  Dankzij jullie gekocht bij diplomashop @ protonmail com en gelukkig registratie plus hbo diploma ontvangen.

  Cheers


 12. ·

  Diplomagezocht email zijn dikke oplicjters geluk wel ontbingen van diplomashop @ protonmail com eindelijk echte verstrekkers


 13. ·

  Dankje voor de tips jongens ook ik heb het gekregen na 2 dagen van diplomashop


 14. ·

  Helaas opgelicht door diplomanederland pfftt.. diploma2019 protonmail com heeft mij wel geleverd.


  1. ·

   ze hebben blijkbaar een nieuw mailadres namelijk diploma2019 @ protonmail com

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.