Effect Verlaging Huurtoeslag

effect
foto: Starfotograf

Vraag aan het CDA, de PvdA, de SGP en de VVD (kamerlid van Bochove, kamerlid Monasch, kamerlid van der Staaij en kamerlid de Boer)
Er is aangekondigd dat er bezuinigd gaat worden op de huurtoeslag en dat men er gemiddeld zo’n 160-200 euro per jaar op achteruit zou gaan. Nu heb ik bericht gehad van de huurtoeslag dat mijn toeslag is verlaagd met 20 euro, terwijl de huur met 10 euro is verhoogd. Dit is totaal 30 euro verhoging per maand en dus 360 euro per jaar. Ik vind dit een wel zeer grove bezuiniging aangezien ik nog 30 euro per week te besteden heb als alleenstaande en niet veel goedkoper meer kan wonen in deze regio (er zijn hier geen woningen van 366 euro te huur). De meeste woningen worden aangeboden met 2 euro onder de huurtoeslag grens van 652 euro. Aangezien ik al ben verhuist naar een goedkopere woning en nu ver onder de 652 euro zit (ik betaal nu 510 euro en dat zijn echt de goedkopere woningen) vraag ik mij af waarom? Ter info, ik heb de huistelefoon al opgezegd, geen auto, overdag de kachel op 16 graden en alleen nog maar een basis verzekering en nu dit met de huurtoeslag. Ik heb een wao uitkering en ben chronisch ziek. Gaat dit in 2013 nog weer iets verbeteren?

Antwoord van de VVD (11/12, kamerlid de Boer)
Het is zo dat we het budget voor de huurtoeslag moeten verdelen over meer mensen. Het budget zal de komende jaren wel weer wat toenemen zodat de effecten later weer kleiner zullen zijn. Gezien de bezuinigingen zien we ons daartoe genoodzaakt. Het is niet leuk, dat geef ik toe. We hadden liever gezien dat de economie was aangetrokken om nieuwe bezuinigingen te voorkomen. U woont in een duurdere regio zo te lezen vwb huurwoningen. Ik snap dat mensen hechten aan een regio, maar er zijn goedkopere regio’s in Nederland. Ik wens u toch veel wijsheid, en creativiteit.

Antwoord van de SGP (9/1, kamerlid van der Staaij)
U vraagt naar verbetering van uw situatie in 2013. Uiteraard hopen wij dat dit inderdaad het geval zal zijn. Helaas lijkt dat op dit moment niet realistisch. De noodzaak om te bezuinigen is nog niet minder geworden. We proberen bij de uitwerking van de bezuinigingen wel zo zorgvuldig mogelijk te werk te gaan.

Antwoord van de PvdA (12/2, kamerlid Monasch)
De PvdA heeft zich fel verzet tegen de bezuiniging op de huurtoeslag. Deze toeslag komt terecht bij de laagste inkomens. 40% van de ontvangers is ouder dan 65 jaar en heeft slechts AOW. De bezuiniging is temeer onrechtvaardig omdat huizenbezitters hun hypotheekaftrek krijgen gegarandeerd, ongeacht het aantal gebruikers. Bij de huurtoeslag werkt het echter niet zo. Hoe meer gebruikers, hoe minder elke ontvanger krijgt. De PvdA blijft knokken om deze onrechtvaardigheid ongedaan te maken.

Antwoord van het CDA (15/2, kamerlid van Bochove)
De CDA-fractie heeft ingestemd met een bezuiniging op de huurtoeslag. Dit is voornamelijk het gevolg van een extra beroep dat op de huurtoeslag wordt gedaan. Nu het budget gezien de macro-economische bezuinigingen niet kan worden uitgebreid, zal het budget per huishouden dalen door het toenemende aantal mensen dat op deze toeslag een beroep doet. Het lijkt niet waarschijnlijk dat de situatie in 2013 zal verbeteren.

6 reacties


 1. ·

  Aan dit antwoord te zien ga ik ervan uit dat u slecht op de hoogte bent van wat de huurprijzen tegenwoordig zijn en woningstichtingen durven te vragen voor huizen, die al ruim 40 tot 50 jaar oud zijn en daarbij ik woon in een relatieve goedkope omgeving en ik denk niet dat er nog veel woningstichtingen zijn die huizen onder de 450 aanbieden (op starterswoningen voor jongeren na, maar die zijn leeftijdsgebonden). Daarbij verhuizen naar een andere regio? Kennissenkring achterlaten en resterende familie, nog meer isolement? U gaat zeker de verhuiskosten voor mij vergoeden? Ik wens u ook iets meer wijsheid toe.

  Beantwoorden

 2. ·

  Ik vind het ook belachelijk dat dit weer de laagste inkomens treft. De VVD blijft een partij die alleen maar aan de rijken kan denken, en waar blijft de PVV met hun Henk en Ingrid slogan waar ze tijdens de verkiezingen zo lekker mee liepen te pronken. Ik ben nu alleen al door deze daling €144 huur per jaar extra kwijt, daar komen dan in Juli nog gewoon de huurverhogingen bovenop. Het volk heeft zoals gebruikelijk weer niks in te brengen en moet het allemaal maar weer klakkeloos accepteren, en ik geef Jos volledig gelijk dat de huurprijzen inderdaad de laatste jaren belachelijk zijn en wat ze durven te vragen voor een huis. Ik zit samen met mijn vrouw in een twee-kamer woning in een flat zonder lift en daar durft de woningbouw elke maand niet minder dan €466,34 per maand voor te vragen. Ik reken niet graag meer terug naar de gulden, maar als ik dat in dit geval toepas dan kom ik op een kale huur van bijna F1.000 per maand. In 2001 betaalde ik voor een andere 2 kamer-woning ter vergelijking F460 per maand voor. De huren zijn in 10 jaar tijd dus qua prijzen meer als verdubbeld net als al het andere in het leven. Bedankt kabinet! Ik wens ze geen wijsheid meer toe, want dat hebben ze niet. Het enige wat ze kunnen is de burgers uitknijpen en ieder jaar de inkomsten verkleinen en de uitgaven vergroten. Stuur nog maar een miljardje of wat naar Griekenland, Italië en een of ander ontwikkelingsland en het eigen volk ervoor bloeden. Denk eerst eens een keer aan het eigen volk in plaats van om met andermans geld te gaan lopen smijten alsof het water is.

  Beantwoorden

 3. ·

  Ik heb het eens uitgerekend. Sinds ik verhuisd ben naar mijn huidige huurhuis in september 2008, betaal ik nu in 2012 zo’n 650 euro per jaar meer voor huur (met aftrek van de huurtoeslag). Dat is toch in drie jaar tijd een belachelijke verhoging! Ik ben een alleenstaande werkende ouder.

  Beantwoorden

 4. ·

  Ik heb wederom mijn inkomen bekeken en ben tot de conclusie gekomen dat ik door het verlagen van de huur-toeslag, verhoging ziektekostenverzekering en eigen risico van 220 euro hierbij en dat er nog vele andere zaken daarbij ook zijn verhoogd: denk aan de gas prijzen en water en gemeentelijke belastingen de eerste levens behoeftes. Ik heb navraag gedaan of ik een goedkoper huis kan krijgen in onze gemeente en krijg daar vervolgens het antwoord dat die er niet zijn. Hoe kan ik als alleenstaande vrouw met 1 dochter, die om de week bij mij is (co-ouderschap) een baan heeft van 30 uur verder geen tegemoetkomingen ontvang het alleen moet doen met gemidd 1200 per maand, een huur van 396 euro ineens moet betalen wat tot voor kort voor de aanpassing huurtoeslag 284 euro was. Als ik alles heb betaal aan vaste lasten mag ik blij zijn dat ik 50 euro per week overhoud en daar moet ik van boodschappen doen kleedgeld enz. Vertel mij maar hoe ik dit moet doen. Ik werk en betaal voor alles maar houd niets over! Bezuinigen ja, maar dat mensen zoals ik het hardst worden getroffen begrijp ik niet? Huur betalen naar inkomen lijkt me veel redelijker dan deze actie vanuit de regering!

  Beantwoorden

 5. ·

  Het is wel heel typerend dat dit rechtse kabinet, in deze tijden van crisis zo onevenredig veel geld weghaalt bij de minima. In dit geval de huurtoeslag verlagen, en de huren (in schaarstegebieden met gemiddeld meer dan 20%) verhogen? Maar we mogen het vooral niet hebben over de hypotheekrente-aftrek. Ga dat geld weghalen bij de kapitaalkrachtigen! Schaam jullie, Kabinet. Een troost is dat dankzij dit compleet asociale beleid de SP alleen maar groter wordt, het tij zal wel weer keren. Sterkte voor degenen die nu zo geraakt worden.

  Beantwoorden

 6. ·

  Ja, wie heeft, die zal gegeven worden en wie niet tot nauwelijks heeft – daarvan zal genomen worden, aldus een oud en door de alledaagse praktijk bewezen Nederlands spreekwoord. De politieke perversiteit kent ook hier geen grenzen, klaarblijkelijk. De reactie van de PVDA is overigens wel zeer hypocriet, daar men eenvoudigweg had kunnen tegenstemmen teneinde een meerderheid van stemmen te blokkeren, nietwaar? En dan nog te bedenken dat dat flutbeetje aan toeslagen de enige bron van netto besteedbaar inkomen is voor menige burger in ‘rechtstaat Nederland’. Een mogelijke remedie kan echter gevonden worden in het juiste vakje rood maken tijdens de verkiezingsperiode. Weliswaar een schrale troost, doch niettemin.
  Gr. Maarten

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *