Eigen Woning

eigen

Vraag aan het CDA, de PvdA, de SP en de VVD (8 juni 2015, kamerlid Ronnes, kamerlid Monasch, kamerlid Karabulut en kamerlid van der Linde)
Sinds mijn man en ik in januari 2011 zijn gaan samenwonen, staat zijn huis te koop. Dit is al 4,5 jaar. Al die tijd moeten wij rente en aflossing blijven betalen: veel geld. In 2013 hebben wij de eigen woning onderverhuurd op basis van de leegstandswet. Dit kan maximaal twee jaar, anders verkrijgt de huurder huurrechten en wordt het lastig om hem weer uit de woning te krijgen, mocht er toch een koper komen. De situatie is nu, dat wij geen recht meer hebben op hypotheekrenteaftrek, en dat deze onverkoopbare woning wordt gezien als vermogen, waarover ook nog eens vermogensrendementheffing moet worden betaald. Dit wordt nog enigszins goed gemaakt door de huur die wij krijgen, maar in november moeten de huurders het pand verlaten. Dan komen wij voor grote kosten te staan: we krijgen geen huur meer, geen hypotheekrenteaftrek, én moeten belasting betalen over vermogen, dat wij helemaal niet willen hebben! Zo worden wij zwaar gestraft voor een onverkoopbare woning. De situatie wordt nog nijpender omdat mijn man mogelijk zijn baan verliest. Is hier geen oplossing voor? Wij zullen toch niet de enigen zijn in deze situatie? Graag hoor ik uw reactie.

Antwoord van de PvdA (9/6/15, kamerlid Monasch)
Het is vervelend dat u met een moeilijk te verkopen woning zit. Om mensen in uw situatie tegemoet te komen mag u de te koop staande woning voor maximaal 5 jaar verhuren. Die termijn was twee jaar maar is eind 2013 verlengt naar 5 jaar. Voor zover ik het kan inschatten mag u uw woning nog drie jaar verhuren op basis van de leegstandwet.

Antwoord van de VVD (10/6/15, kamerlid van der Linde)
Wij komen uit een zware recessie en de woningmarkt is ongewoon hard getroffen. Uw verhaal is dan ook zeer herkenbaar. Het goede nieuws: de voorwaarden voor het verhuren van een leegstaande woning zijn in 2013 verruimd. Uw partner kan zijn huis vijf jaar lang verhuren, mag zelf de huurprijs bepalen en de gemeente mag geen eisen stellen die niet voortkomen uit de Leegstandswet. Daarmee hebt u nog enkele jaren. Ik hoop van harte dat u in de tussentijd het huis kunt verkopen.

Antwoord van het CDA (13/7/15, kamerlid Ronnes)
Het is jammer dat u zo getroffen wordt door de huizencrisis. Ik begrijp dat de regels die met het oog op dit soort problemen zijn verruimd en versoepeld, u nog geen soelaas brengen. We merken wel dat in bepaalde regio’s de huizenmarkt weer wat aantrekt. Het is voor u te hopen dat u uw woning ook snel kunt verkopen. In de tussentijd kan uw partner zijn huis nog vijf jaar lang verhuren. In 2013 zijn de voorwaarden voor het verhuren van een leegstaande woning verruimd. Daarmee hebt u nog enkele jaren.

Geen antwoord van de SP (8/9/15, kamerlid Karabulut)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *