Halfwees Uitkering

halfwees

Vraag aan D66, GL, de PvdA en de VVD (7 april 2016, kamerlid van Weyenberg, kamerlid Voortman, kamerlid Kerstens en kamerlid van ’t Wout)
In 2013 is de halfwees uitkering onverwacht afgeschaft, een maatregel waar ik nog dagelijks problemen van ondervind. De vader van mijn kind was schizofreen en depressief, om die reden konden wij niet meer samenwonen, het was te gevaarlijk voor ons beiden. Nadat hij zichzelf van het leven heeft beroofd werd mijn kind halfwees. Enkele weken later kreeg ik een brief van de SVB dat mijn dochter een halfwees uitkering kreeg tot haar 18e verjaardag. Het was een kleine geruststelling die voor mijn kind een groot verschil maakte. Ze kon op een sportclub en muziekles. Sinds 2013 kan zij niet meer sporten en heeft na 8 jaar de muziekles op moeten geven. Muziek was haar lust en leven, ze wilde naar het conservatorium en muziekdocent worden. Haar droom is in duigen. Mijn dochter is 16 jaar en staat min of meer buiten de maatschappij, er is geen geld voor extra activiteiten, geen vakantie, geen uitjes. Ik werk bijna fulltime, mijn kind zit alleen thuis en voelt zich erg alleen. Ik sta met mijn rug tegen de muur, mijn leven is elke dag een gevecht, hard werken maar nooit iets kunnen en vooral mijn kind zoveel moeten ontzeggen. Hoe is het mogelijk dat ik eerst een brief ontvang dat mijn dochter tot haar achttiende verjaardag een bepaald bedrag zal ontvangen en enkele jaren later is die belofte binnen enkele maanden ingetrokken? Ik moet mij toch ook aan mijn beloftes houden? Heeft u enig idee hoe dat uit te leggen is aan een kind? En waarom ontnemen jullie een kind zoveel kansen? Al haar vriendinnen zitten op leuke sportclubs, zij niet. Van deze maatregel zijn de kinderen de dupe, de kinderen die de toekomst zijn maar wat voor toekomst heeft mijn dochter eigenlijk? U hoeft niet aan te komen met bijdragen voor de minima, ik verdien namelijk net een paar tientjes meer en val overal buiten. Kunt u ons uitleggen waarom de regering haar zo in de kou laat staan?

Antwoord van de VVD (2/6/16, kamerlid van ’t Wout)
Hartelijk dank voor uw bericht. Het spijt mij te horen dat u en uw dochter in zo’n vervelende situatie zijn terecht gekomen. De halfwees-uitkering is inderdaad in 2013 komen te vervallen. Deze is echter vervangen door de Algemene nabestaandenwet (ANW). Omdat ik niet op de hoogte ben van uw precieze situatie kan ik niet garanderen dat u hier onder valt, maar de wet is wel in het leven geroepen om gezinnen in moeilijke situaties, zoals de uwe, bij te staan. Op de website van de SVB (Sociale VerzekeringsBank) bij het onderwerp ‘Nabestaandenuitkering Anw’ kunt u kijken of u in aanmerking komt voor de regeling. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Geen antwoord van D66 (7/7/16, kamerlid van Weyenberg)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van GL (7/7/16, kamerlid Voortman)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PvdA (7/7/16, kamerlid Kerstens)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *