Huurhuizen Tekort

huurhuizen

Vraag aan de PvdA (8 april 2016, kamerlid de Vries)
Mijn vraag is: jullie zijn zo bezig met het plaatsen van asielzoekers in huurhuizen, met als gevolg dat de onder modaal verdienende Nederlander geen kans meer maakt op een betaalbaar huurhuis. Er worden nu nauwelijks huurhuizen bijgebouwd en de mensen staan nu al 7 jaar of langer op een wachtlijst en misschien binnenkort wel 30 jaar. De rijkere mensen merken hier niks van, maar het arbeidersvolk moet steeds meer inleveren. Begrijpt u dat de mensen die voorheen op de PvdA stemden, nu steeds bozer worden en zich in de steek gelaten voelen? Waarom worden niet snel afspraken gemaakt met woningbouwcorporaties voor het bouwen van huizen met een voor ons betaalbare huur?

Antwoord van de PvdA (8/4/16, kamerlid de Vries)
De PvdA maakt zich grote zorgen over het aantal woningen dat door de corporaties wordt gebouwd. Inmiddels is dat aantal teruggelopen tot 15.000 per jaar. Bovendien waren de woningen die de corporaties in de laatste jaren wel bouwden vaak relatief duur (huren tussen € 600 en € 710 per maand). Hierdoor dreigt er in steeds meer delen van het land een groot tekort te ontstaan aan goedkopere huurwoningen. Bij de begrotingsbehandeling in oktober vorig jaar heeft de PvdA sterk aangedrongen op het stimuleren van het snel bouwen van goedkopere woningen. We hebben zelfs een plan ingediend om binnen 2 jaar 100.000 van dit soort woningen te bouwen. Door ombouw van leegstaande gebouwen en door gebruik te maken van pre-fab bouwsystemen. Extra woningen niet alleen voor vergunninghouders maar voor alle mensen die in de knel komen of al heel lang op een betaalbare woning wachten.
Uit alle cijfers blijkt dat de meeste woningbouwcorporaties weer genoeg geld hebben om te kunnen investeren. De meeste gemeenten hebben grond genoeg om tegen normale prijzen beschikbaar te stellen. Gemeenten kunnen ook helpen dat leegstaande gebouwen beschikbaar komen om er woningen van te maken. Nu een half jaar later zien we wel een aantal gemeenten en corporaties beginnen met bouwen maar nog lang niet allemaal en nog lang niet genoeg. Binnenkort is er een debat met minister Blok over de staat van de volkshuisvesting. U kunt er van verzekerd zijn dat de PvdA dan zal aandringen op veel meer druk om de bouw ook echt op gang te brengen. Begin dit jaar is het gelukt met een wetsvoorstel de huren in de komende jaren veel minder te laten stijgen. Voor de meeste mensen die een woning van een corporatie huren zal de huur met niet meer dan de inflatie stijgen. Verder zullen wij er voor het vierde jaar voor knokken dat er niet op de huurtoeslag wordt gekort. Mensen met een smalle beurs kunnen op de PvdA rekenen. De verhouding tussen inkomen en woonlasten moet weer in balans worden gebracht.

5 reacties


 1. ·

  Maar tot er eindelijk eens extra huizen gebouwd zijn blijven de vergunninghouders maar voorrang krijgen in plaats van netjes onderaan de lijst geplaatst te worden. En krijgen de Nederlandse woningzoekenden geen goedkope huur huizen meer. Waardoor de woede van de in de steek gelaten Nederlandse woningzoekenden die al jaren op de lijst staan steeds groter zal worden. Dit zal uiteindelijk tot haat leiden en volgens mij willen we dat allemaal voorkomen. Wat gaat u eraan doen om de Nederlanders van onder modaal te laten zien dat ze niet aan de kant geschoven worden voor de asielzoekers?

  Beantwoorden

 2. ·

  Dit kabinet zal daar helaas weinig aan gaan doen. Ik zit met hetzelfde probleem ik woon in een 3 kamer woning en wil graag naar een 4 kamer woning omdat ik een dochter heb gekregen en een zoon heb. Ik sta al 4 jaar ingeschreven maar maak voorlopig geen kans op een woning. Alleen als je genoeg geld hebt kan je een huis vinden maar dan moet je wel vaak 2 of 3 x borg betalen en dat heb ik niet. Dit kabinet is meer bezig met de asielzoekers dan met het eigen volk. Waarom zouden hun zich druk maken hun wonen toch allemaal geweldig. Sinds dit kabinet er is is alles in Nederland hard achteruitgegaan. Word tijd dat er nieuwe verkiezingen komen en er iemand het voor het zeggen gaat krijgen die er voor de burgers en eigen volk is. Word tijd dat er afscheid genomen word van die Rutte die alles met
  een lach weg wuift.

  Beantwoorden

 3. ·

  Ik denk ook dat Nederland heel verkeerd bezig is met de eigen bevolking. Jonge mensen moeten noodgedwongen thuis blijven wonen nu ook de studiefinanciering is afgeschaft en alleen de duale opleidingen voor een lening in aanmerking komen. Een deeltijd/niet dualeopleiding moet je een werkgever bij zoeken die jou dat wil betalen waarbij je de opleiding zelf kunt betalen en evt. ov/reiskosten die je nodig hebt. Als je dan een werkgever hebt gevonden is het salaris nooit zo hoog dat je er ook nog op jezelf bij kunt gaan wonen. Ben je 25 jaar of zo, woon je nog thuis…even serieus ;(
  De vluchtelingen krijgen sowieso voorrang en ook nog eens 10.000 euro voor de inrichting krijgen? O, ja, die moeten ze in 3 jaar terug betalen, dat kunnen ze dan vervolgens niet en wordt het gewoon kwijtgescholden. En te zwijgen over de zorgkosten, eigen risico wordt steeds hoger! Wie moeten dit eigenlijk allemaal betalen? Wij allemaal, ieder burger? Laat me niet lachen.
  En maar te zwijgen van over onze oudjes, die de oorlog hebben overleefd, die worden echt bedankt voor de wederopbouw. Minder pensioen (nog minder straks als die rechtgetrokken worden met de EU en wegstoppen in verpleeghuizen die een tekort hebben aan alles. Nee, goed geregeld. Ik ben ook erg teleurgesteld in hoe het gaat en het vertrouwen is weg in onze regering samen met die belachelijk EU onzin. Maar het gaat niet beter worden, het wordt echt in de jaren steeds slechter voor veel burgers. Daar geloof ik dan weer wel in. 🙁

  Beantwoorden

 4. ·

  Nu zijn we een tijdje verder. In alle vrije woningen in het plantsoen waar ik woon worden nu Statushouders geplaatst die nog klagen ook dat het huis niet goed genoeg is. Ik voel me nu totaal niet meer thuis in mijn buurt.
  Na 11 jaar met veel plezier hier te hebben gewoond wil ik nu zo snel mogelijk weg, maar dat kan niet, omdat alle onder modaal huizen nog steeds worden vergeven aan Statushouders. Ik heb het gevoel alsof de startende jeugd, de ouderen en de mensen die onder modaal verdienen er niet meer toe doen.

  Beantwoorden

 5. ·

  Nederland groeit snel, maar de huizenmarkt blijft m.i. ver achter, koopwoningen – huurwoningen sociale en vrije sector, veel mensen in de vrije sector zitten tussen wal en schip, te oud of te duur om te kopen, verdienen (net) te veel voor de sociale huur, en worden jaarlijks getrakteerd op 4.6% huurverhoging!
  Waarom jaagt de overheid een groot gedeelte van de bevolking in een onmogelijke positie!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *