Herkeuring WIA

herkeuring

Vraag aan het CDA, de PvdA, de PvdD en de PVV (15 april 2016, kamerlid Heerma, kamerlid Tanamal, kamerlid Thieme en kamerlid de Graaf)
Hoe kan het hier in Nederland dat je, als je een herkeuring krijgt, er iemand tegen over je zit met geen enkel empathisch vermogen, die in 1 uur jouw toekomst bepaald. Ik heb een bedrijfsongeval gehad en sindsdien zit ik thuis. Ik heb fybriomalgie, bekken instabiliteit, discus hernia, ischias, zenuwpijn vanuit de rug en sinds oktober 2015 ook zenuwpijn vanuit de lies na liesbreuk operatie. Ik gebruik veel medicijnen, zoals morfine preparaten. Ik lig 23 uur per dag en 24/7 met pijn, kom zelden ergens, heb kruk rollator en scootmobiel via de gemeente en word goedgekeurd voor zittend werk. Ik kan u niet beschrijven hoeveel pijn dit doet, mijn werk deed ik graag en met veel plezier. Al mijn behandelingen die ik de afgelopen jaren heb ondergaan waren daarop gebaseerd. Helaas niets heeft gebracht wat ik hoopte. Kreeg steeds meer medicijnen erbij om de pijn te handelen en dan zegt iemand, die mijn 1 uur ziet voor een herkeuring, geen medische info heeft opgevraagd, mij niet onderzoekt: ‘u kunt zittend werk doen’. Natuurlijk kan ik een bezwaar indienen en dat doe ik ook. Maar weet u dat ik daar wel 6 + 17 weken op moet wachten, maar mijn inkomen stopt. Waarom zijn UWV artsen net als god? Waarom mogen zij alle adviezen van fysio, revalidatie en huisarts naast zich neer leggen? Die persoon ziet mij 1 uur, terwijl de huisarts mijn zowat wekelijks ziet. Goedgekeurd, weg inkomen, maar mijn mogelijkheden om te werken zijn er niet. Wie neemt iemand aan die 23 uur ligt? Wat moet ik zeggen waar ik de afgelopen 5 jaar was? Maar mijn hypotheek en lening lopen wel door, en zo maak je mensen kapot. Graag zou ik willen dat jullie eens goed kijken bij dat UWV en ook beter naar de mens achter de uitkering. Zenuwpijn staat nergens zo beschreven maar is invaliderende pijn en alles overheersend en dan nog met zoveel medicijnen word je goed gekeurd. Hopelijk helpt iemand mij voordat mijn gezin kapot gemaakt wordt, omdat mijn inkomen wegvalt.

Antwoord van de PvdA (2/6/16, kamerlid Tanamal)
Een hele nare situatie voor u! Ik kan u als Kamerlid geen garanties geven over uw herbeoordeling. Toch denk ik graag met u mee. Ga allereerst, zoals u aangeeft in bezwaar, tegen de beoordeling van het UWV. Vraag daarnaast, door middel van kopieën, hoe de arts tot zijn oordeel is gekomen. Aan de hand van de inzage kunt u ook aangeven dat er bijvoorbeeld feitelijke onjuistheden in uw dossier zitten. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het oordeel van de arts dat u volledig kan werken, terwijl u kunt aantonen dat dit niet zo is. Verder geeft u aan dat de UWV-arts leidend is zijn oordeel. Zorg er voor dat de arts alle actuele informatie heeft en dat uw specialisten een eenduidig ziektebeeld hebben vastgesteld. Mocht dit laatste niet het geval zijn, dan staat u minder sterk. Ook is het zo dat de PvdA streeft naar persoonlijke dienstverlening door het UWV. Dit betekent dat er ruimte moet zijn voor uw verhaal. Tijdens de laatste begroting hebben wij hierop ingezet en dit blijven wij ook doen. Het UWV moet naast mensen gaan staan en niet ertegenover.

Antwoord van de PvdD (15/6/16, kamerlid Thieme)
Bedankt voor uw bericht. Wij vinden uw situatie erg vervelend en delen uw zorgen ten zeerste. Dit is wat ons betreft tekenend voor het huidige regeringsbeleid. De regering heeft een beleid neergezet waarbij de menselijke maat is verdwenen. De inzet is niet langer meer om mensen de kwaliteit van diensten te geven die ze nodig hebben, maar om de dienstverlening zo efficiënt en zo goedkoop mogelijk te laten zijn, waarbij mensen zo snel als mogelijk weer aan het werk moeten. Ik laat u dan ook graag weten dat u ervan uit kan gaan dat de Partij voor de Dieren alle moties zal steunen die de menselijke maat weer terugbrengen in het beleid.

Geen antwoord van het CDA (15/7/16, kamerlid Heerma)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PVV (15/7/16, kamerlid de Graaf)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

7 reacties


 1. ·

  Ik pleit al geruime tijd voor een onafhankelijk keuringsinstituut met bekwame artsen, die iets meer studieachtergronden hebben dan de meeste basisartsen bij het UWV, die wel over iemands toekomst gaan. Dit onafhankelijke keuringsinstituut is mede noodzakelijk omdat de keuringsadviezen van de UWVkeuringsartsen over het algemeen niet uniform zijn d.w.z., dat een keuringsarts in Den Haag iemand goedkeurt, waar elders in het land een keuringsarts iemand met dezelfde medische problematiek volledig afkeurt. Aangezien er kennelijk geen enkele controle is op de medische advisering van UWVkeuringsartsen, lijkt het mij de hoogste tijd, dat hier verandering in komt.

  Beantwoorden

 2. ·

  UWV artsen zijn net als Maria in Lourdes. Je komt door de rechter deur ziek binnen en gaat door de linker deur weer gezond naar buiten.

  Beantwoorden

 3. ·

  hallo ik ben een vrouw van 48 ik zit ook met het probleem bij het uwv ik heb reuma en kan niet meer werken ik ben elke dag zo moe dat ik niet op mijn benen kan staan en dan de pijn die ik elke dag heb is niet te dragen ik zit nu een jaar in de wia ben afgekeurd voor 38% volgens het uwv valt het allemaal nog al mee ik moest er maar over praten en een paracetamol nemen dat werd het wel beter ik heb in der loop der jaren al heel veel verschillende artsen gezien bij net uwv en er was er 1 die zei dat mijn ziekte niet meer beter word en ik niet meer kan werken toen ik aan hem vroeg of hij dit op papier wilde zetten zei hij nee daar kan ik niet aan beginnen met het antwoord u bent toch al afgekeurd .Ook ben ik een keer uitgescholden dat ik maar naar huis moest gaan en die meneer zei u krijgt ook geen uit kering meer, Ik heb de rechtsbijstand toen ingeschakkeld maar nog steeds zitten ze te kijken wat ik nog zou kunnen maar er zit geen werkgever op mij te wachten omdat ik niets kan.

  Beantwoorden

 4. ·

  Inmiddels heb ik mijn medisch dossier gezien en toen flipje ik. Hij heeft mij goedgekeurd omdat ik dik ben. Daar zou alles van zijn. Hypocriet. Ik ben juist aangekomen omdat ik niet meer kan bewegen. Was echt zo boos geestelijk, ook helemaal ingestort. Ga maandag aangifte doen van discriminatie. Er liep al een officiële klacht tegen de arts. Maar die is spontaan ziek. Dus klacht mondeling toegelicht tegen zijn baas en klachten functionaris. Op sommige punten in gelijk gesteld, maar zij zijn geen medische onderlegde personen. Ik vind eigenlijk dat ik niet in beroep had gehoeven als ze accuraat gereageerd hadden op mijn mail. Omdat ik op advies van uwv een mail heb gestuurd naar de arts nadat het besluit was binnen gekomen. Hij heeft mijn mail gewoon genegeerd en zijn rapport staat vol met leugens. Daar zou ik door het kabinet in gesteund willen worden dat artsen niet mogen liegen…

  Beantwoorden

 5. ·

  Daar ik ten einde raad ben stuur ik deze vraag toe. Dit aangezien u eerder ( 2010/2011) u verdiept heeft in dit onderwerp. Ik ben een vrouw van 40 jaar. In 2010 kwam ik helaas in de WIA terecht nadat ik jaren met veel plezier gewerkt had. Ik kwam in de WIA ondermeer door gediagnoseerde CVS/ME en gediagnoseerde Fibromyalgie. Deze ziektes verwijd ik aan de lange uitputtingsslag welke ik geleden/(lijd) heb door de ziekte Endometriose en Adenomyose. Ik lijd elke dag nog onder deze nare ziektes en de gevolgen ervan. De afgelopen jaren ben ik elk jaar wel 1 of meerdere keren onder narcose geweest voor langdurige operaties of voor diverse nare onderzoeken. Zo ook afgelopen maart nog voor een zware operatie waarbij mede mijn eierstokken verwijderd zijn. Eerder is ook de baarmoeder al verwijderd.
  Binnenkort krijg ik weer nare onderzoeken en zal er pijnbestrijding (door branden van zenuwen) plaats gaan vinden. Dit alles is natuurlijk heel vervelend voor mij maar nu heeft het UWV besloten mijn WGA welke 47% afkeuring was en sinds oktober 2014 op 100% WIA staat om te zetten per volgende week naar 25%. Hierdoor kom ik niet meer in aanmerking voor de WGA of WIA en zegt het UWV dood leuk ga maar werken of naar uw gemeente voor een uitkering. Ik heb een herkeuring gehad begin december. De keurings arts heeft in totaal 2 minuten mij onderzocht (artsen zijn al 10 jaar bezig). Mijn medicijnen zijn niet bekeken. Naar mijn ziektebeeld werd niet gekeken nog werd er geluisterd. De CVS/ME en de Fibromyalgie werden afgedaan als niets bijzonders. Terwijl ik hier door absoluut heel weinig kan. En dan heb ik het nog niet over de zenuwbeschadigingen, moet kunnen zitten en niet lang kunnen staan, concentratieproblemen en elke dag veel pijn.
  Hoe is het mogelijk dat een UWV arts beslist dat ik gewoon 40 uur kan werken. Geen beperkingen heb. En dat ik bijvoorbeeld 600 keer kan bukken in een uur? Dit terwijl ik niet eens mijn eigen schoenen goed kan aan doen. De arts heeft mijn medicatie niet bekeken (zware pijnbestrijdingsmiddelen) heeft geen informatie opgevraagd bij artsen. Nog een gedegen onderzoek gedaan of ECHT geluisterd.
  Kunt u mij aangeven hoe dit kan en waarom het UWV zoveel druk op mijn schouders plaatst terwijl dat het laatste is wat ik nu kan gebruiken? Ik hoop dat u mij kunt adviseren in deze benarde en nare situatie waar ik in zit. Hopende op een reactie.

  Beantwoorden

 6. ·

  Ook ik heb problemen met het uwv.
  De arts die mij heeft gekeurd in 2013/2014, ja want ik ben al 2 keer gekeurd, keek niet op van haar papieren. Daarna zei ze buig eens naar links en buig eens naar rechts? Oh dat gaat wel weer over hoor. Erg jammer dat ze het medisch rapport niet heeft gelezen. Hierin staat dat het niet in mijn rug zit maar in mijn bekken. Ik werd voor minder dan 35% afgekeurd. Ik kreeg wel allemaal beperkingen opgelegd. Alleen kreeg mijn werkgever deze niet te horen (medisch geheim) en hield dus geen rekening met deze beperkingen. Minder dan 35% is 0% loonwaarde verlies dus kan je alles. Nou niet dus waardoor ik met nog meer klachten en pijn uitgevallen bent. En nu bijna niets meer kan. Vandaag op nieuw een keuring aangevraagd. Er moet hier echt iets aangebeuren.

  Beantwoorden

 7. ·

  Ik ben in 2016 gekeurd voor WIA. Ik heb PTSS, perifere spondiloartritis en midcarpale instabiliteit van de polsen. (Jarenlang met plezier gewerkt). Ben afgekeurd voor 70,5 procent en van het UWV moest in staat zijn om 40 uur per week werken. Conclusie van de UWV arts was dat mijn gezondheids situatie kan in de toekomst verbeteren. Volgens echte medische specialisten instabiliteit van polsen en de spondiloartritis zijn niet te genzen. Ik heb dag en nacht onverdragelijke pijn en nachtmeries. Gebruik zware opioiden. Over dag ben ik uitgeput en moe, regelmatig krijg angst aanvalen.
  De keuringsartsen van het UWV zijn gewetenlose wezens die je als robot behandelen en niet als levende mens.
  Om lang verhaal kort te maken ben ik in bezwaar gegaan tegen het besluit van UWV. Ben lid geweest van FNV. Jurist toegewezen gekregen van FNV eerst bij het ontslag. Volgens de zoogenamde jurist moest ik de ontbindingsovereenkomst met mijn werkgever tekenen terwijl de termijn van tweejaar ziekte nog niet verlopen was. Natuurlijk heb ik dat niet getekend. Daarna ben tog door mijn werkgever ontslagen via de kantonrechter.
  Bij het bezwaarprocedure ben ik weer bijgestaan door andere jurist(ingehuurd van een of andere juridische buro) ook van FNV. Volgens die jurist moest ik zelf mijn bezwaar tegen het UWV schrijven. Ik heb gezegd dat ik geen jurist ben maar heb toch wat op papier gezet. En mijn schrijven is zonder enige correctie en aanvulling doorgestuurd naar het UWV. Bij de zitting van de bezwaarcommisie is gebleken dat deze jurist ook soms werd ingehuurd door het UWV(die kende idereen van de bezwaar commisie). Deze zoogenaamd jurist heet bijna geen of niets gedaan ter verededing van mij bij de commisie moest ik zelf vragen beantwoorden van de leden van de commisie om dat de rest (mijn schriftelike bezwaar) bekend bij hun was. Ik was onder invleod van medicijnen (oxicodon en andere) totaal versufd. Kon geen inhoudelijke dingen zeggen. Een van de commisie leden vroeg hoe gaat het met het gebruik van de oxicodon. Weet ik niet meer wat mijn antwoord was.
  Na afloop van de procedure mijn bezwaar was afgewezen door het UWV. Ik heb weer me gewend tot FNV met de intentie om in beroep te gaan bij de rechtbank. Maar FNV heeft geweigerd(kost geld) met de argumentatie dat ik geen kans zal maken bij de rechtbank. Lidmaatschap bij FNV per direct opgezegd en rechtbijstand verzekering afgesloten.
  Na het alle megemaakte narigheid geestelijk nog dieper in de put geraakt(simpel uitgedrukt).
  In januari van dit jaar ben ik herkeurd door het UWV . Deze keer ben voor 75 procent afgekeurd en volgens het UVW moet 40 uur per week werken. Mijn gezondheidsklachten werden weer niet serieus genomen. Geen medische onderzoek plaats gevonden geen medische info opgevraagd.
  Ben door de verzekeringsarts en daarna door de arbodeskundige gerustgesteld dat de sociale systeem goed is en ik niet op straat zal belanden belanden!
  Ik heb mijn rechtsbijstand verzekering aangesproken en ga ik weer in bezwaar naast alle ellende die ik heb (geestelijk en fysiek). Kan het niet meer opbrengen. Hoop opgegeven maar heb geen andere keuze. Eerlijkheid en rechtwaardigheid bestaat gewoon niet, heb gehopt dat anders was.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *