Hoge Kosten Incassobureaus

hoge

Vraag aan D66, de PvdA, de SP en de VVD (23 augustus 2014, kamerlid Schouw, kamerlid Recourt, kamerlid Gesthuizen en kamerlid van Oosten)
Is er een mogelijkheid de hoge kosten die incassobureaus en deurwaarders rekenen aan te pakken? Af en toe horen we van de politiek hier iets over, maar er is nog nooit concreet iets afgesproken. Ik ben zelf ondernemer en door de crisis in problemen gekomen, geen faillissement maar wel betalingsachterstanden. Werk momenteel heel hard om er uit te komen en dat gaat lukken. De diverse betalingsregelingen kunnen niet altijd voor de datum voldaan worden, omdat ik afhankelijk ben van mijn opdrachtgevers. Hierdoor vervalt de regeling wat de deurwaarders weer vrij spel geeft, met idiote proceskosten tot gevolg. Momenteel is het zo dat ik alleen nog maar de kosten aan het betalen ben, de schuld allang afbetaald is en dit gaat echt om duizenden euro’s. Moet het echt zo zijn dat ik me alsnog failliet laat verklaren en de schuldsanering in moet? Daar heeft niemand volgens mij iets aan. Ik vraag dit namens honderdduizenden mede slachtoffers. Heb regelmatig contact met de politiek gezocht en welgeteld 1 keer een standaard antwoord gekregen. Hier moet echt snel iets aan gedaan worden want het probleem is veel groter dan de politiek in de gaten heeft.

Antwoord van de SP (25/8/14, kamerlid Gesthuizen)
Al in november 2008 bracht de SP al een rapport uit (Incasso? In-kassa!) waarin een maximum aan incassokosten werd voorgesteld van 15%. Hoewel de SP in zijn voorstel de grensbedragen lager stelde (waardoor dit percentage sneller wordt afgebouwd) is de norm van 15% inmiddels ook wettelijk vastgelegd. De wijze waarop dat dient plaats te vinden vindt u onder andere via: ‘Hoe hoog mogen incassokosten zijn?‘. Voor uw situatie is het dus van belang om vast te stellen of deze incasso-regels zijn opgevolgd. In de praktijk komt het immers wel voor dat – ondanks deze wetgeving – (veel) hogere incassokosten in rekening worden gebracht.

Antwoord van de VVD (25/9/14, kamerlid van Oosten)
In de wet Wijziging van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek en het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering in verband met de normering van de vergoeding voor kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte en de Wet normering buitengerechtelijke incassokosten (zie Dossier – 32418) wordt al uitgegaan van een maximaal tarief voor incassobedrijven. Tevens heb ik samen met de SP schriftelijke vragen gesteld aan Minister Opstelten over de samenvoeging van vorderingen ter berekening van de vergoeding van buitengerechtelijke incassokosten (zie vragen en antwoorden – 21786 of zie het document direct 32 418 – nr. 15). Er is dus aandacht voor het probleem dat u schetst in uw bericht. Uw ervaringen zal ik opslaan en waar mogelijk en gewenst verwerken in mijn politieke werk. Hopende u hierbij voldoende geïnformeerd te hebben.

Geen antwoord van D66 (23/11/14, kamerlid Schouw)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PvdA (23/11/14, kamerlid Recourt)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

2 reacties


 1. ·

  Ik vraag mij echt af waarom wij in Nederland een wet hanteren voor deurwaarders uit 1838 en dit nog nooit is aangepast. De deurwaarders maken de mensen kapot met hun gedreig om beslag te leggen op de inboedel. Wetende dat ze bijna overal beslag op mogen leggen door deze stomme wet. In andere landen hebben ze deze wet wel aangepast. Mijn vraag is waarom lopen wij in Nederland zo achter en mogen de deurwaarders gewoon hun gang gaan door mensen op deze manier kapot te maken.
  Deze wet is echt mensonterend. Doen jullie daar eens een keer wat aan voordat er nog meer mensen kapot worden gemaakt.

  Beantwoorden

 2. ·

  Ik lees zojuist het artikel over de verouderde wet uit 1838 voor deurwaarders. En ben ruim 8 jaar ervaring deskundige. En wordt al die tijd al geterroriseerd door deurwaarders die zonder dat ik een rekening of informatie vooraf gehad heb beslag op mijn rekening en salaris leggen. Dit zonder dat ik hier enige invloed op heb gehad. En dat alleen omdat er bij PostNL al ruim 9,5 jaar de aan ons geadresseerde post verdwijnt. Ik weet ook dat zowel de Postwet en privé wet geen item voor deurwaarders en incasso bureaus is.
  Uit mijn ervaring weet ik dat men een systeem werkt dat het best vergelijkbaar is met de Inquisitie. Op het moment dat iemand bij een deurwaarder komt en mij zonder enig bewijs ergens van beschuldigd, ben ik schuldig. Dan moet het bewijs alleen nog rond gemaakt worden. Dit alles gebeurt met toestemming van de rechtbank en wordt door de rechter zonder problemen en bewijs bekrachtigd. De deurwaarder gaat bij mijn werkgever langs om beslag op mijn salaris laten leggen of legt beslag op mijn rekening. Als je er vervolgens achter wil komen wie er beslag legt op je rekening en waarom moet ik eerst naar de bank bellen en daarna de betreffende deurwaarder. Op een mail waar ik om uitleg en een kosten overzicht vraag, wordt normaal gesproken niet gereageerd. Voor de beschuldigde blijven er twee mogelijkheden over dat is betalen of zelfmoord, wat helaas te vaak gebeurd.
  Op dit moment houd de deurwaarder Flanderijn mijn salaris in zonder dat ik invloed op gehad heb. En Channock Case op mijn bankrekening zonder dat ik invloed op heb gehad of vooraf geïnformeerd ben.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *