Hoge Verzekeringspremie Ex Gedetineerde

verzekeringspremie
foto: harry_nl

Vraag aan het CDA, de PvdA, de PVV en de SP (kamerlid van Toorenburg, kamerlid Recourt, kamerlid Helder en kamerlid Roemer)
Waarom moet een mens, die zijn straf heeft uitgediend, na detentie tijd, voor hoge verzekeringspremie betalen? Zelfs een gewone WA verzekering voor een oud vervoersmiddel is niet meer op te brengen. Als ik een WA verzekering wil afsluiten kan ik dat alleen maar doen via de “bekende” weg, maatschappijen die ex-gedetineerden willen verzekeren. Dan gaat het mij, naast het inleg- inschrijf geld van € 300, zo’n € 90 per maand kosten en pas na 5 jaar heb je kans op no-claim opbouw. Terwijl een normale WA verzekering mij ongeveer € 225 per jaar zou kosten. Dezelfde ellende voor brand en inbraak voor je inboedel. Woon sinds kort in Utrecht, heb mijn hele inboedel gekregen van de gemeente en ben / wil daar graag erg zuinig op zijn, maar ik kán die premies niet betalen (bijstands uitkering). De premie is twee tot drie keer hoger dan bij een gewone verzekeringsmaatschappij. Ik vind het een schande en totaal oneerlijk. Straf is toch voldaan? Op deze manier heeft iedere ex-gedetineerde, sociaal gezien, levenslang.

Geen antwoord van het CDA (17/7, kamerlid van Toorenburg)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PvdA (17/7, kamerlid Recourt)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PVV (17/7, kamerlid Helder)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de SP (17/7, kamerlid Roemer)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

8 reacties


 1. ·

  Dat vind ik nu ook. Mensen die in de schuld zaten en alles toch betaald hebben krijgen ook te maken met de hoge verzekeringen, vind het ook schandalig dat ze dat doen. Zo komen ze weer in de schuld, omdat ze de dure verzekeringen niet kunnen betalen. Ben het helemaal met je eens, laten ze hier maar wat aan doen en de mensen gewoon een verzekering af laten sluiten die ze kunnen betalen.

  Beantwoorden

 2. ·

  Inderdaad, we worden op deze manier levenslang gestraft.

  Beantwoorden

 3. ·

  Ik heb een vraag over huis en auto verzekeringen. Er zijn mensen die een tijdje hun autovezekering niet konden betalen en worden dan doorgestuurd naar een hele dure autoverzekering die ze 2 jaar lang moeten nemen met een hoge premie per maand en dat ze de eerste betaling een groot bedrag moeten betalen. Kan hier iets aan gedaan worden. Die mensen komen alleen maar meer in de schulden. Deze mensen kunnen niet eens meer een gewone auto verzekering nemen. Alleen Rialto, waar de mensen een heel groot bedrag moeten betalen per maand. Ik vind dat die mensen wel een kans moeten krijgen om weer normaal te kunnen starten en dat geld ook voor de huis en inboedel. Als je in de problemen bent geraakt en netjes alles is afgelost, moeten de mensen die weer gewoon verzekerd willen zijn, 8 jaar wachten voor ze weer een verzekering kunnen nemen of ook bij Rialto af sluiten, wat gewoon weg bij de meeste mensen niet kan vanwege de hoge kosten. Kan hier iets aan gedaan worden?

  Beantwoorden

 4. ·

  Het verbaast mij niks dat er geen antwoorden komen uit de 2e kamer. Ik ben in 2009 met justitie in aanraking gekomen en heb een flinke tijd in detentie gezeten. Sinds 2011 ben ik vrij en heb ik 2 jaar reclassering toezicht gekregen. Dat toezicht loopt aan het eind van dit jaar af en ik ben alleen maar verder in de shit gekomen want de reclassering kan mij nergens bij helpen zeggen ze. Ik wilde een tijdje geleden mijn auto verzekeren, een autootje van 300 euro, waar ik van afhankelijk ben ivm behandelingen die ik verplicht ben te volgen bij de GGZ. Omdat ik eerlijk ben geweest, want eerlijkheid duurt het langst zeggen ze, kan ik nergens mijn auto verzekeren omdat ik de laatste 8 jaar met justitie in aanraking ben gekomen. Bij navraag aan mijn reclasseringsmedewerkster word er gezegd, sorry maar wij kunnen die regels niet veranderen. Als er nou eens iemand opstaat en z’n mond opentrekt daar in de 2e kamer dan zou er toch een oplossing moeten komen. Ik loop tegen tal van muren aan sinds ik vrij ben en niemand die mij kan helpen. Rialto is de enige naam die ik hoor qua verzekeringen maar ja, net als mijn voorgangers hier, kan ik dat niet betalen want dan zou ik voor mijn auto van 300 euro een verzekering moeten betalen van 700 euro voor het eerste half jaar en of ik dat even vooruit wil betalen. Dat kan ik dus niet, ow wacht ja dat kan ik wel als ik een overval pleeg of zo. Maar ja dat willen ze in Nederland blijkbaar. Bij de GGZ hebben ze ook een autistische stoornis ontdekt sinds kort. Ze hebben mij daar aangemeld maar kan daar pas in september terecht, terwijl mijn reclasseringtoezicht al anderhalf jaar bezig is. Die behandeling word betaald zolang ik reclasseringtoezicht heb, maar die loopt dus in november af. En dan zou ik mijn eigen behandeling voor autisme zelf moeten gaan betalen. Nou snapt iedereen wel dat dat niet te betalen is, dus val ik straks weer in een zwart gat. Maar dat zwarte gat zal ik mooi kleuren met rood. Rood van bloed want eerdaags word het me zo teveel dat ik de eerste de beste z’n keel afsnijd. Dit is wat ze willen in Nederland, alleen maar subsidie opstrijken en niks geen hulp bieden aan mensen die hun eigen problemen herkennen. Moet ik net als Dennie J. uit Cuijk eerst 3 mensen ombrengen om hulp te krijgen. Nee want die hulp krijgt hij niet meer dat word een levenslange gevangenisstraf voor hem wegens 3 voudige moord. En waarom, omdat GGZ en reclassering de mensen niet helpen maar mensen verder in de stront helpen. Totdat ik eerdaags ook wat mensen meeneem. 2e kamer doe toch godverdomme eens iets om mensen te helpen in eigen land. Ze willen gewoon dat we weer overvallen gaan plegen.

  Beantwoorden

 5. ·

  Ik ben dus in 2010 opgepakt voor de eerste en als het aan mij ligt de laatste keer, en zit nu in me laatste jaar van mijn detentie in begeleid wonen omdat ik alles kwijt ben. Zelf als verantwoorde burger wil ik een W.A. verzekering afsluiten, dit is dus niet mogelijk tenzij ik een extreme premie betaal die ik gewoon weg niet heb. Hoe moet ik dit oplossen? Ik heb me straf uit gezeten, waarom word ik verder gestraft?

  Beantwoorden

 6. ·

  Ik heb dit probleem ook. Verzekeraars hebben gewoon de vrije hand en mogen/kunnen zelf bepalen wie zij verzekeren. Voor diegene die zich willen verzekeren is dit een lastige zaak als die ooit eens veroordeeld is. Bij vrijspraak is men wat soepeler en kan eenieder zich vaak wel verzekeren. Het is gewoon proberen om aan te kloppen bij verschillende verzekeraars. Wil het bijv. niet lukken om je na 5 verzekeraars te verzekeren kan je inderdaad naar Rialto verzekeringen gaan als laatste mogelijkheid. Houdt altijd je CIS Registratie in de gaten. Veelal is die een meetpunt voor jou om je weer aan te sluiten bij een andere verzekeraar.

  Beantwoorden

 7. ·

  Voor een motor uit 1999 zou ik via de vereende 216 euro moeten betalen. Per maand. Ik vind dit belachelijk in detentie anderhalf jaar en dan nog 8 jaar straf er bovenop. Dit is zeker oneerlijk mensen gaan stelen hierdoor en op andere namen rijden en weer terug vallen in het criminele circuit.
  Vind tijd dat hier zeker wat aan word gedaan tot die tijd rijden we juist onverantwoord. Voor me detentie in 2015 was ik 10 jaar een trouwe verzekerings betaler. En zo ineens als Nederlander in eigen land zo behandeld worden is onacceptabel. Hoop dat er snel een verandering in komt. Maarja wij zijn slechts paar pionnen in dit landje van 17 miljoen.

  Beantwoorden

 8. ·

  Wat ik zo goed vind van DJI Instellingen is dat ze goede informatie hierover verstrekken…(not..). En inderdaad zijn kosten hoog, je zou bijna zwart willen rijden, en onverzekerd. Maar euh..niet doen hoor 😉

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *