Huisvesting Buitenlandse Werknemers

huisvesting
foto: Starfotograf

Vraag aan het CDA, de PvdA, de PVV en de SP (kamerlid van Bochove, kamerlid Monasch, kamerlid Lucassen en kamerlid Karabulut)
Wij wonen in een klein dorp in Flevoland in een straat waar deels huurwoningen en deels koopwoningen zijn. Wij wonen hier vanaf 1999 waarvan tot 2008 met veel plezier. In 2008 werd het huis naast ons gekocht door een Nederlands bedrijf die er een aantal van hun Poolse werknemers in liet wonen. Al snel ontstonden er de eerste problemen. Veel geluidsoverlast, alcohol overlast e.a. Na overleg met het bedrijf zijn er een aantal afspraken gemaakt en regels opgesteld voor de Poolse medewerkers, maar dit hield geen stand. Het hele bizarre verhaal kunt u lezen in de bijlage: Huisvesting buitenlandse werknemers. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat een bedrijf een eengezinswoning kan kopen in een klein dorp en daar vervolgens medewerkers in mag zetten die overlast veroorzaken en je dan als bedrijf kunt zeggen daar niet verantwoordelijk voor te zijn? Wat kan de politiek doen?

Antwoord van het CDA (7/2, kamerlid van Bochove)
Het kopen van een woning is niet beperkt tot huishoudens. Ook een bedrijf kan een woning kopen. Het gaat uiteindelijk om het verblijf in de woning. Het bestemmingsplan legt dit vast. Kan een woning worden gebruikt voor kamerverhuur? In het beschreven voorbeeld lijkt hier toch sprake van. Dit zal en/of kan in een bestemmingsplan worden bepaald. Daarnaast is er wetgeving gericht op het bestrijden van zogenoemde huisjesmelkers. Op lokaal niveau (het gemeentebestuur) moet worden bezien of hier sprake van is.

Geen antwoord van de PvdA (5/5, kamerlid Monasch)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PVV (5/5, kamerlid Lucassen)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de SP (5/5, kamerlid Karabulut)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

1 reactie


  1. ·

    Geachte PVV, mijn vraag is onder andere een reactie op uw onlangs geopend http://www.meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl Uw partij is fel tegen opkomst van arbeiders uit west-Europa, die in Nederland in de o.a. tuinbouw komen werken. Nu probeert u met onder andere dit meldpunt het probleem aan te pakken door de “schuld” te leggen bij de oost-Europeanen/andere arbeidsmigranten die in Nederland de banen komen inpikken van de Nederlanders. Citaat uit uw verkiezingsprogramma: “De arbeidsmigratie moet worden gestopt. Redenen: het verlies van banen (voornamelijk aan de onderkant van de arbeidsmarkt), nieuwe integratieproblematiek van de volgende golf immigranten en de enorme kosten die dit voor de sociale zekerheid met zich meebrengt.” Nu kunt u dit probleem ook aan de andere kant leggen. Het is nu zo dat de bijstand in Nederland er voor zorgt dat de Nederlanders aan de onderkant van de arbeidsmarkt kunnen kiezen voor het werken voor minimumloon van 1.446 euro per maand, of het thuiszitten met een bijstandsuitkering van 1.306 euro voor een gehuwd persoon en 900 euro voor alleenstaand persoon. Als ik later, ik studeer nog, in zo’n situatie terecht zou komen zou ik het wel weten. Lekker thuiszitten met een bijstandsuitkering. Dit leidt tot een enorm gat aan werkplekken in de onderkant van de arbeidsmarkt (en tevens een hoge werkloosheid), welk wordt opgevuld door de arbeidsmigranten. U geeft hen de schuld dat ze de banen van de Nederlanders inpikken, terwijl ze juist het gat in de arbeidsmarkt opvullen op de plek waar de Nederlanders niet willen werken vanwege de lage lonen. Kunt u niet beter de schuld bij de hoge bijstandsuitkering, en de lage eisen om een bijstandsuitkering te ontvangen, leggen? Is het een idee om de bijstand te verlagen of mensen te dwingen om banen aan te nemen, al is het voor minimumloon? Dit leidt tot lagere werkloosheid, minder kosten voor de staat vanwege de mindere bijstandsuitkeringen en het geld wat de mensen verdienen (werk) in plaats van krijgen (bijstand) blijft in Nederland ipv de thuislanden van de arbeidsmigranten, wat ook weer goed is voor de Nederlandse economie. Wat mij betreft legt u de schuld van deze arbeidssituatie op de verkeerde plek.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *