Aanpassing Contract Verlenging

foto: frank3.0

Vraag aan de PvdA, de PVV, de SP en de VVD (kamerlid Hamer, kamerlid de Jong, kamerlid Roemer en kamerlid Huizing)
Sinds 2009 heb ik bij een inburgeringsinstantie in Den Haag als taaltrainer en consulent inburgering met veel plezier kunnen werken. Afgelopen december 2011 heb ik met pijn in mijn hart afscheid moeten nemen, omdat zij mij geen vast contract konden aanbieden. En nu ben ik werkloos en helaas in de WW terecht gekomen. Zoeken naar nieuw werk is niet makkelijk en wat pijnlijk is, is dat ik mijn eigen functie terug zie op www.werk.nl waar ik niet op kan solliciteren. Mijn vraag aan u:

 • hoe kan dit?
 • waarom worden bedrijven gedwongen om afscheid te nemen van medewerkers die goed werk leveren?
 • waarom wordt de wet niet aangepast dat bedrijven oneindig contracten mogen verlengen?

Antwoord van de VVD (7/3), kamerlid Huizing)
U heeft blijkbaar drie maal een tijdelijk contract gekregen. Dat is het maximale aantal dat wettelijk is toegestaan. Bedrijven worden niet gedwongen om afscheid te nemen van medewerkers die goed werk leveren. Dat is hun eigen vrije keuze. Het kan zijn dat men in dit geval gekozen heeft om voor deze baan geen vaste kracht in dienst te nemen. Dat heeft meestal te maken met de wens om flexibiliteit te hebben met het aantal medewerkers. Zeker als de inkomsten van de organisatie onzeker zijn. Dat is ook precies de reden dat wij als VVD het ontslagrecht willen versoepelen. Dan zullen bedrijven eerder mensen in vaste dienst willen aannemen. Veel bedrijven zijn nu huiverig om mensen in vaste dienst te nemen omdat ze weten dat als ze (helaas) iemand moeten ontslaan dat veel geld kost. De reactie van Hubert is onjuist. Als sinds jaar en dag mocht men tweemaal een tijdelijk contract aanbieden. Dat is enkele jaren geleden veranderd in driemaal. Het zijn juist de vakbonden die hebben verhinderd dat er meer flexibele contracten afgesloten kunnen worden. Ook blijven zij vasthouden aan het huidige ontslagrecht.

Antwoord van de SP (7/3), kamerlid Ulenbelt)
Het is de SP een doorn in het oog dat tijdelijke contracten met een tussenpoos van een werkloosheidsperiode oneindig herhaald kunnen worden. Deze onzekerheid is fnuikend voor mensen. De SP wil die onzekerheid beperken. Op dit moment werk ik samen met mevrouw Hamer van de PvdA aan een initiatiefwetsvoorstel om tijdelijke contracten te beperken. Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat voor structureel werk vaste contracten worden aangeboden. Tijdelijke contracten moeten beperkt blijven tot “piek en ziek”.

Geen antwoord van de PvdA (6/5, kamerlid Hamer)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PVV (6/5, kamerlid de Jong)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

2 reacties


 1. ·

  Een aantal jaar geleden had je na twee maanden proeftijd altijd een vast contract. Dit heeft dus de regering gedaan onder het mom van dat je dan meer flexibel bent. Tot nu toe komt het alleen ten goede van de werkgever en niet van de werknemer. Het is dus veel en veel slechter geworden voor de werknemer. Ze gooien je er gewoon uit na 6 maanden of je nu wel of niet goed bent voor je werk. Mensen protesteer nu eens. Ga weer eens staken, kijk naar de Belgen die komen voor elkaar op. Nederlanders ijsberen, het zou ook wel eens leuk zijn om die studentenslavenarbeid af te schaffen (stage).

  Beantwoorden

 2. ·

  Het is voor de werknemer inderdaad fnuikend dat er geen vaste contracten meer worden afgesloten. Maar nog erger vind ik het dat de werkgever mensen naar huis stuurd en via een uitzendbureau weer gesubsidieerde banen creƫert. De oude werknemer moet de ww in en de gemeenschap betaald ook nog eens de nieuwe banen. Waar zijn we mee bezig in een tijd van bezuiniging. gaarne uw reactie

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *