Project Dierenpark Emmen

dierenpark
foto: Hotfield

Vraag aan D66, de PvdA, de PVV en de VVD (kamerlid van der Ham, kamerlid Hilkens, kamerlid van Bemmel en kamerlid Ziengs)
Onlangs vernam ik via het nieuws iets waar ik me steeds weer over blijf verbazen. De gemeente Emmen heeft besloten de bouw van een nieuw dierenpark met theater ter waarde van 200 miljoen euro goed te keuren. Hiervan zal 30 miljoen euro door de gemeente betaald worden en de andere 170 miljoen euro wordt door de provincie, rijk etc betaald. Verschillende experts van buiten af hebben naar het project gekeken en hier een negatief advies voor uitgegeven. Dit heeft de gemeente wijselijk doen besluiten om de bouw toch door te zetten. Hoe is het mogelijk in een tijd waarbij er bezuinigd moet worden op allerlei zaken die een veel grotere gevolg zullen hebben op ons toekomst er wel weer besloten wordt een project te starten die van te voren al gedoemd lijkt te mislukken. Het lijkt keer op keer weer zo te zijn dat dit soort prestige projecten er voor bedoeld zijn om de ego te strelen van verschillende gemeenteraadsleden. Wie zal er verantwoordelijk voor gehouden worden wanneer dit project weer 3 keer zoveel kost? Keer op keer wordt ons belastinggeld uitgegeven aan projecten waar experts voor waarschuwen dat het niet zal lukken of uiteindelijk verlies zal leiden.

Antwoord van de VVD (22/3, kamerlid Ziengs)
Jaren geleden waren er plannen voor de aanleg van een Zuiderzeelijn. Die plannen zijn uiteindelijk naar de prullenbak verwezen en als compensatie mochten de gelden die daarvoor gereserveerd waren ingezet worden voor projecten in Noord Nederland. Zo hebben o.a. Assen, Groningen en Emmen plannen ingeleverd waarvoor middelen ter beschikking gesteld zijn. In Emmen heeft men het Atalanta project aangemeld en daar zijn middelen voor toegewezen. Onderdeel van dat Atalanta Project waarbij een stuk stadvernieuwing en een betere doorstroming van het verkeer deel uitmaakt, is ook de verplaatsing van de huidige dierentuin vanuit het centrum naar de rand van het centrum. De dierentuin bleek echter verliesgevend waardoor er een enorme reorganisatie noodzakelijk bleek. De plannen voor een verhuizing bleven echter intact omdat ze deel uitmaken van het totale project dat anders op losse schroeven kan komen te staan. Het laatste rapport dat hierover verschenen is geeft aan dat de gemeente voor een deel van het beschikbaar gestelde geld een risico loopt. Het was de voorwaarde van de gemeenteraad dat de gemeente geen risico mocht lopen. De discussie is nog gaande in Emmen. Deze zaak hoort dus niet thuis bij de Kamer. De gemeente heeft daarin een eigen verantwoordelijkheid en maakt daarin keuzes. Daarbij spelen andere factoren zoals werkgelegenheid, bereikbaarheid en ontwikkeling van het gebied een rol. Het gaat dan niet om de streling van ego’s van gemeenteraadsleden. Desondanks is het zaak de vinger aan de pols te houden. Belastinggeld moet niet verspild worden aan zinloze projecten. Het is echter aan een democratisch gekozen gemeenteraad om daar een afweging in te maken en dan te besluiten.

Geen antwoord van D66 (21/6, kamerlid van der Ham)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PvdA (21/6, kamerlid Hilkens)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PVV (21/6, kamerlid van Bemmel)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

1 reactie


  1. ·

    Het blijft me toch verbazen dat de gemeenteraad akkoord is gegaan met het project Atlanta. Ik heb nog niemand gesproken die het hier mee eens is. Veel mensen vinden het wel een goed idee om een nieuw theater te bouwen en de Hondsrugweg aan te pakken. Het kan toch niet zo zijn dat in een gemeente waar het merendeel van de bevolking tegen de plannen is een bedrag word uitgegeven van € 200 miljoen en dit bedrag zal vast wel hoger worden de gemeente kennende, dat is dus per inwoner van de gemeente Emmen zo`n € 1.800 wordt betaald. Is er een manier waarop de bewoners van de gemeente bezwaar kunnen maken. Ik vind dat bij uitgaven van deze grote er van te voren gevraagd moet worden aan de bewoners.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *