Wajong UWV CBR

wajong

Vraag aan het CDA, D66, de PvdA en de VVD (5 november 2014, kamerlid Heerma, kamerlid van Weyenberg, kamerlid van Dijk en kamerlid Potters)
Mijn zoon van 28 is bezig met het behalen van zijn rijbewijs. Op 18 jarige leeftijd is bij hem (na een moeilijke puberteit) Asperger gediagnosticeerd. Nu wilde zijn instructeur een aanvraag doen en moest mijn zoon een ‘verklaring van geschiktheid’ invullen. Vervolgens krijgt hij een brief van het CBR dat hij een psychiatrische keuring moet ondergaan, bij een onafhankelijke psychiater in Alkmaar (reiskosten!) en dat hij deze zelf moet betalen. Ik heb gebeld met het CBR, maar die zeggen te maken te hebben met de Wet en Regelgeving. Zij kunnen niet anders, maar begrijpen de tegenslag. Mijn vraag aan u: Mis ik een mogelijkheid waarmee het voor mijn zoon makkelijker kan? Daarnaast heeft hij een Wajong uitkering. Hij werkt nu 3 dagen per week via de jobcoach van het UWV. Hij krijgt een aanvullende uitkering en moet aan het einde van een jaar steeds een afrekening doen met de belasting (ruim € 600). Dat klopt toch niet? Ik weet echt niet meer waar ik met mijn vragen terecht kan. Hij functioneert goed, is een prachtig mens. Mogelijk kunt u mij en mijn zoon op het juiste spoor zetten.

Antwoord van de VVD (6/1/15, kamerlid Potters)
Zou graag aanvullende informatie willen hebben. In het bijzonder extra informatie over de tweede vraag zou handig zijn, dan kunnen we een beter antwoord geven. Bij voorbaat dank.

Antwoord van D66 (2/2/15, kamerlid van Weyenberg)
Graag reageer ik op uw vragen. U stelt zowel een vraag over de kosten van de medische keuring voor een rijbewijs als een vraag over de belastingheffing door de Belastingdienst bij uw zoon. Ten aanzien van de kosten van de medische keuring zou uw zoon wellicht een beroep kunnen doen op zijn zorgverzekering. Diverse zorgverzekeraars bieden dit aan via de aanvullende zorgverzekering. Hiervoor zou u contact moeten opnemen met de zorgverzekeraar van uw zoon. Ook kunnen de tarieven die medici in rekening brengen voor een medische keuring fors verschillen. Het kan lonen om de prijzen van verschillende psychiaters te vergelijken. Met betrekking tot de belastingaanslag kan ik uw zoon adviseren om bij de Belastingdienst aangifte te doen voor de voorlopige aanslag. Vooraf maakt u dan een inschatting van de inkomsten uit werk en uitkering, waardoor de Belastingdienst al tijdens het jaar de belasting kan innen, in plaats van na afloop. Dat biedt ook de mogelijkheid om de belasting gespreid over het jaar te betalen, zodat u niet achteraf geconfronteerd wordt met een groot bedrag dat u ineens moet betalen. Meer informatie over het aanvragen van een voorlopige aanslag kunt u hier vinden: ‘Voorlopige aanslag 2015: -wijzigen -stoppen -aanvragen‘. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Geen antwoord van het CDA (5/2/15, kamerlid Heerma)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PvdA (5/2/15, kamerlid van Dijk)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *