Walgelijke Beelden Journaal

walgelijke
foto: nextcolor

Vraag aan het CDA, de PvdA, de PVV en de VVD (kamerlid Haverkamp, kamerlid van Dam, kamerlid Bosma en kamerlid van Miltenburg)
Het volgende bericht heb ik naar de NOS verzonden: “Ik ben Emiel, een 30-jarige Nederlander die op 16 maart 2012, 23.30 NOS24 zat te kijken. Naar de reportage van die mannen die ontvoerd worden en vermoord terug gevonden worden. Dan wordt er verteld dat er foto’s van de personen zijn en laten jullie zo’n foto frontaal in beeld zien. Walgelijk en schandalig dat jullie deze beelden zonder enige waarschuwing laten zien. Jullie bezorgen volwassen mensen nog trauma’s en een slechte nachtrust. Jullie weten niet meer waar de grenzen liggen van wat jullie zomaar kunnen en moeten laten zien. Ik vind dat jullie vaker dingen laten zien die absoluut niet hoeven en vaak ook zonder enige waarschuwing, zelfs midden op de dag, maar dit was absoluut walgelijk! De tranen sprongen mij in de ogen. Hier vraag ik niet om als ik berichtgeving wil zien/horen. Dit wil ik niet zien!”
Kan er iets gedaan worden aan wat de journaals op tv laten zien zonder enige waarschuwing. Zij bezorgen volwassen mensen nog trauma’s. Bij films wordt er wel aangegeven wat je kunt verwachten. Maar de journaals laten zelfs overdag zonder enige waarschuwing de meest afgrijselijke beelden zien.

Antwoord van de PvdA (17/3, kamerlid van Dam)
Ik begrijp de zorgen over schokkende beelden in het NOS Journaal. Toch is het niet aan de politiek om daar grenzen in te stellen. Dan is immers de kans op politieke censuur aanwezig. Het is een redactionele afweging van het Journaal wat men wel en niet laat zien. Daarbij mag wel van de NOS verwacht worden dat ze rekening houdt met het uitzendtijdstip (ik meen dat dat ook gebeurt) en bij hele schokkende beelden even vooraf waarschuwt (dat heb ik vaak gezien/gehoord). U heeft er dan ook goed aan gedaan zelf contact op te nemen met de NOS. Ik ga er vanuit dat de NOS bereid is zich te verantwoorden over gemaakte keuzes en daar met u de discussie over aan te gaan.

Antwoord van het CDA (25/4, kamerlid Haverkamp)
Dank voor uw vraag over de in uw ogen walgelijke beelden in het journaal. In Nederland is de persvrijheid een hoog goed daarom is het CDA van mening dat de politiek zich niet mag bemoeien met de inhoud van het journaal. Vrijheid is echter iets anders dan vrijblijvendheid en ook journalisten moeten verantwoording afleggen voor de door hen gemaakte keuzen. Bij de NOS kent men daarvoor de ombudsfunctie, meer informatie kunt u vinden op ‘De Ombudsfunctie bij de NOS’.

Geen antwoord van de PVV (17/6, kamerlid Bosma)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de VVD (17/6, kamerlid van Miltenburg)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *