Zwanendriften

zwanendriften

Vraag aan D66, de PvdA, de SP en de VVD (12 juli 2015, kamerlid Pechtold, kamerlid van Dekken, kamerlid van Gerven en kamerlid Heerema)
Ik ben net geschrokken van de beelden bij ‘EenVandaag’. Het ging over het onderwerp zwanendriften. Ik studeer zelf diergeneeskunde en hoe deze mensen met de zwanen omgaan is gewoon simpelweg dierenmishandeling. Nou mishandelen deze mannen ook de mensen die dit filmen en bedreigen de bewoners waar zij op het terrein verschijnen. De politie knijpt ogen toe en komt niet op de meldingen af van de mensen die mishandeld worden of van mensen die de dierenmishandeling melden. De politie komt enkel op meldingen af van de zwanendrifters zelf. Ik vroeg me af hoe jullie deze zwanendrifters en de politie op dit standpunt willen aanpakken?

Antwoord van de PvdA (12/7/15, kamerlid van Dekken)
De PvdA wil een onmiddelijk verbod op zwanendriften. Ondanks de intrekking van de ontheffing gaat zwanendriften gewoon door. Dit moet stoppen. De PvdA wil dat de staatssecretaris van EZ en van Justitie onmiddelijk ingrijpt. Dierenwelzijn is een kwestie van beschaving.

Antwoord van de SP (14/7/15, kamerlid van Gerven)
Net als u is de SP enorm geschrokken van de beelden bij EenVandaag over het zwanendriften. De SP is voor een verbod op zwanendriften en vindt dat de politie in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA aan deze praktijken een einde moet maken. De politie moet zeker niet de ogen toeknijpen en accepteren dat mensen die dergelijke praktijken melden zelf worden bedreigd door zwanendrifters. We hebben de staatssecretaris gevraagd om doortastender op te laten treden. Niemand wil dit meer. Het moet nu echt daarmee gedaan zijn.

Antwoord van D66 (25/9/15, kamerlid Pechtold)
Bedankt voor uw vraag aan D66. Voor D66 is dierenwelzijn erg belangrijk. Zaken als zwanendriften moeten daarom ook zo snel mogelijk verboden worden. Het op deze manier behandelen van dieren is onacceptabel. Doordat de controle op dit fenomeen moeilijk is, omdat het ver weg gebeurd, is het beter om een algeheel verbod in te stellen voor deze praktijken. Gelukkig heeft de Staatssecretaris inmiddels de ontheffing van de enige twee bedrijven ingetrokken en pleit zij voor een wetswijziging waardoor zwanendrifters hun beroep niet meer kunnen uitoefenen in Nederland. Zoals in de aflevering te zien is, zijn er strafbare feiten gepleegd die onmiddellijk uitgezocht moeten worden door politie en justitie. Ik vertrouw erop u voldoende te hebben geïnformeerd.

Geen antwoord van de VVD (12/10/15, kamerlid Heerema)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

3 reacties


  1. ·

    Ik vond het ook verschrikkelijk dat de slachtoffers door de politie geschoffeerd werden alsof zij de misdadigers waren.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *