Zwarte Piet en Sinterklaas

ZwarteZwarte Piet en Sinterklaas: ‘Is zwarte piet racistisch of is zwarte piet niet racistisch? Het feit dat mensen deze gekleurde hulp van sinterklaas als racistisch beschouwen, is dit een rede voor u om hier een debat over te openen? Is dit een reden om zwarte piet te verbannen uit ons feest? Waarom wel, waarom niet?

zwarte
foto: Gerard Stolk

Vraag aan het CDA, D66, de PvdA en de SP (7 juli 2014, kamerlid Keizer, kamerlid Bergkamp, kamerlid Monasch en kamerlid van Dijk)
Ik vind het echt allemaal veel te ver gaan over ‘Sinterklaas en onze Zwarte Pieten’. Iedereen die problemen heeft met de manier waarop wij in Nederland het Sinterklaas feest vieren op 5 december, moet maar oprotten uit ons land. Laat ons kinderfeest ons kinderfeest blijven. Dat is onze traditie of gaan jullie nu ook het suikerfeest en de ramadan verbieden? Dit gaat gewoon echt te ver! Vindt u dat ook?

Antwoord van D66 (7/7/14, kamerlid Bergkamp)
D66 is van mening dat iedere organisatie van de Sinterklaasintochten overal in het land zelf moeten bepalen hoe ze het Sinterklaasfeest invullen. De landelijke politiek moet daar niet van bovenaf een mening over willen opleggen. Het Sinterklaasfeest is in de loop van de tijd – niet zelden door maatschappelijk debat – voortdurend geëvolueerd. Debat in het publieke domein tussen mensen onderling is altijd goed, maar een Kameruitspraak vinden wij niet nodig. Uiteindelijk moet iedere organisatie hierin z’n eigen afweging kunnen maken.

Antwoord van het CDA (7/8/14, kamerlid Keijzer)
Sinterklaas is een Nederlandse traditie en een prachtig kinderfeest. Laten we het zo houden en dus geen onderdeel maken van een politieke discussie. Wanneer we spreken over discriminatie is het beter de echte problemen (zoals bijvoorbeeld het wegpesten van homo’s of discriminatie op de arbeidsmarkt) aan de orde te stellen en daar wat aan doen.

Geen antwoord van de PvdA (7/10/14, kamerlid Monasch)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de SP (7/10/14, kamerlid van Dijk)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

zwarte
foto: Gerard Stolk

Vraag aan de CU, de PVV, de SP en de VVD (27 november 2011, kamerlid Voordewind, kamerlid Bosma, kamerlid Karabulut en kamerlid de Liefde)
Ik ben erg benieuwd naar uw meningen over het sinterklaas feest. Meer specifiek: is zwarte piet racistisch of is zwarte piet niet racistisch? Het feit dat vele mensen deze gekleurde hulp van sinterklaas als racistisch beschouwen, is dit een rede voor uw om hier een debat over te openen. Is dit een reden om zwarte piet te verbannen uit ons feest? Waarom wel, waarom niet? Ik hoop dat uw mijn vraag wilt beantwoorden.

Antwoord van de VVD (10/1, kamerlid de Liefde)
Inzake Zwarte Piet kan ik kort zijn: het feest van Sinterklaas blijft gewoon zoals die is. Zwarte Piet moet niet geschrapt worden, net zomin als dat er een paneel van de Gouden Koets moet verdwijnen omdat daar een schildering over de slavernij op staat.

Geen antwoord van de CU (27/2, kamerlid Voordewind)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PVV (27/2, kamerlid Bosma)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de SP (27/2, kamerlid Karabulut)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

8 reacties


 1. ·

  Misschien zegt het feit dat veel witte Nederlandse kindertjes zich graag als Zwarte Piet verkleden omdat ze de figuur zo enorm leuk vinden daar ook iets over? Zwarte Piet is voor kinderen eerder een rolmodel, iets dat ze ook graag even willen zijn, dan een onderdrukt en slaafs figuur uit een duister verleden. Niets racisme. Ik denk dat we hier eerder te maken hebben met mensen die de slachtofferrol cultiveren (hou daar eens mee op: iedereen heeft tegenwoordig gewoon dezelfde mogelijkheden en gelijke kansen) en politiek overcorrecte witte politici die daar extreem gevoelig voor zijn. Dat misschien ook wel mooi vinden voor de bühne.

  Beantwoorden

 2. ·

  Het is moeilijk om een diep gewortelde element van kultuur in een land neutraal onder ogen te zien. Noren slachten honderden walvissen ieder jaar omdat dit bij hun cultuur past – ondanks de moderne opvattingen over natuurbehoud. Het “Golliwog” symbool van een zwarte pop met krullig haar en vel gekleurde kleding werd al jaren geleden van de etiket van confituur en andere producten verwijderd omdat het toch een symbolisch verwijzing naar slavernij is. Dit past gewoon niet in een modern en open maatschappij waar gelijkheid voorop staat. Dit is stigmatisering en “politiek incorrect” vandaag de dag. Dat weten wij allemaal. Probeer eens uit te leggen aan iemand die zwart is dat “zwarte piet” niet racistisch is. Dat wringt met je gevoel van integriteit. Ik ben blank en vind het heel genant om die pieten aan te zien. Ik zou liever groen, rood, oranje, geel en alle kleuren van de regenboog op pieten zien – met zwarte streepjes van die schoorsteen die ze door moest klimmen. Als Zuid-Afrika apartheid kan afschaffen dan kan Nederland ook wel haar pieten een andere kleur dan zwart geven.

  Beantwoorden

  1. ·

   Zwarte Piet komt uit een Germaans feest een zwart smink traditie. En is niet gebaseerd op een slaaf of donker gekleurde medemens. En omdat Engeland en Amerika een blackface hadden, waar onze Piet mee wordt vergeleken moet hij weg. Bekijk de documentaire wild geraas eens. Waar 28 jaar werk inzit, over de herkomst van het feest. Wat door heel Europa wordt en werd gevierd in allerlei facetten. Omdat een leraar Dhr Schenkman er ooit een menselijker variant van heeft gemaakt, zodat het voor kinderen vriendelijker eruit zag. Wordt zwarte Piet ten onrechte van allerlei dingen waar hij NIKS mee te maken heeft uitgemaakt. Zwarte Piet veranderd door de jaren heen van vroeger een boeman met een roe tot een vrolijke gezellige kindervriend/held nu.En hij zal in de komende jaren ook nog wel verandering ondergaan. Maar waarom allerlei kleuren pieten? Hoe staat dat in het verhaal? Alle liedjes moeten aangepast en verhaallijnen veranderd. Terwijl ik heel veel donkere mensen ken die er totaal geen moeite mee hebben en het ook niet willen veranderen.

   Beantwoorden

 3. ·

  Een onderwerp waar oneindig lang over gediscussieerd kan worden.. Een traditie waar iedereen mee opgegroeid is. Helaas zijn er mensen die hier op tegen zijn omdat het ‘racistisch’ is. Kinderen tot gemiddeld 7/8 jaar geloven in de goed heiligman. Na hun verjaardag is het Sinterklaasfeest het leukste feest van het jaar voor kinderen. Kinderen die massaal voor de televisie zitten om het ‘Sinterklaas journaal’ te kijken, de vele series en films van de beste man, je schoen zetten, liedjes zingen en uiteraard pakjes avond… Een kind kijkt hier naar uit. Een kind zingt liedjes voor sinterklaas en zijn knecht zwarte piet. Een kind van 6 of misschien 7 jaar dat racistisch is? Weten ze wel wat dat betekent? Dit kan je een kind niet ontnemen.. Witte pieten? Hoe komen de pieten dan binnen? Stroop wafel piet? Hoe kun je zo iets verzinnen? Zwarte pieten zijn niet racistisch.

  Beantwoorden

 4. ·

  Ik wil aan de ophef van sinterklaas feest, waar zo moeilijk over gedaan wordt, zeggen dat het een kinderfeest is en dat dit feest al zolang bestaat en dat er dan nu zo’n ophef over gemaakt wordt. Maar met deze ophef over het sinterklaas feest gaat niet alleen een kinderfeest kapot, maar dan worden de winkeliers ook getroffen, want als het kinderfeest gaat verdwijnen, dan gaan de klanten ook niet meer naar de winkels en dan worden er ook geen cadeua’s meer gekocht. Dus conclusie van dit alles is dat er minder wordt uitgegeven en dat heeft weer te maken met de werkgelegenheid van Nederland en dat gaat ook weer banen kosten. Dus al met al gaat het ons allemaal aan, dat het ‘KINDERFEEST ZO HELEMAAL GEEN KINDERFAAST MEER IS EN DAT DAAR EEN HELE HOOP AAN AF HANGT’. Niet alleen voor de kinderen, maar de hele verkoop van alles wat er mee te maken heeft. Dit wilde ik even kwijt. Ik vind het allemaal ver gezocht. gr ron

  Beantwoorden

 5. ·

  Ik vind het jammer dat zwarte piet zo is veranderd. Ook verpest dit het hele sinterklaasfeest voor jong en oud. Hoe kan het nou dat 91% van de mensen niet wil dat zwarte piet veranderd, maar dat er dan toch bij de intocht bijna alleen maar witte pieten of roetpieten rondlopen? Ik zelf heb toen ik klein was, en nu nog steeds, een heel leuk gevoel bij sinterklaas en zwarte piet, maar nu er witte pieten komen begint dat gevoel steeds meer te verdwijnen. ik, en waarschijnlijk 99% van de Nederlanders, vindt dat zwarte piet gewoon een gezellige vriend is die iedereen mag! Hoe kan het nou dat ze zelfs op de Nederlandse Antillen sinterklaas vieren met ECHTE zwarte pieten en dat hier in Nederland alles veranderd moet worden??? Ik ben zelf 15 jaar en wil graag iets doen aan deze waanzin. Ik hoop dat u mij daarbij kunt helpen door te zeggen hoeveel handtekeningen ik nodig heb en of er een andere manier is om zwarte piet weer zwart te krijgen.

  Beantwoorden

 6. ·

  De politiek steekt hierbij zijn hoofd in het zand, bang om op te komen voor de Nederlandse bevolkings traditie. Ze zouden zelf moeten zeggen: Zwarte Piet is en blijft zo, klaar! Wat moeten we nu met carnavals pieten? Ik blijf tegen mijn dochtertje zeggen: Alleen de echte pieten zijn zwart!! En diegene die hiermee begonnen is woont niet eens in Nederland? waar bemoeit diegene zich dan mee. Dus leden van het kabinet, kom eens op voor Nederland! Mensen die een probleem hebben met Zwarte Piet, passen zich maar aan aan onze traditie, niet andersom.

  Beantwoorden

 7. ·

  Er is geen land in de wereld dat zijn Tradities en Rituelen aanpast voor buitenstaanders. Waarom NL wel? Zwarte Piet moet blijven en tegen kleurpiet of roetveegpiet geen bezwaar.
  Zwarte Piet is niet racistisch, maar wordt racistisch gemaakt door mensen van vnl. buitenlandse roots, die geen verleden hebben van meerdere generaties met Sint en Zwarte Piet viering. Zolang je maar blijft herhalen dat Zwarte Piet ‘racistisch’ is, gaan mensen dat uiteindelijk geloven. Het racisme verhaal wordt door volwassenen overgebracht op kinderen en niet andersom, een kind heeft geen concept van Racisme. Het wordt aangepraat door volwassenen en gekopieerd.
  Zwarte Piet is ook niet iets van de Politiek, maar wel van mensen die deze traditie willen voortzetten en vieren. Niemand is verplicht om dit Sinterklaasfeest te vieren, zoals zoveel mensen andere tradities, rituelen of vieringen ook niet vieren, zoals het caribisch carnaval, maar wel het Nederlandse katholieke carnaval.
  Schelden en pesten is van alle tijden: rooie, rooie ik zal oe gooien,met een steen tegen oe been, brillejood en nog veel meer, dat is vergelijkbaar met pesten om zwarte Piet, het is opvoedkundig.
  Verder komt de traditie voort uit gezellig samen vieren met grote gezinnen, dat tegenwoordig afneemt door geen of minder kinderen en scheidingen. Jammer dat er zoveel jaren stampij wordt gemaakt over iets wat vóór de komst van buitenlanders naar NL geen probleem was. Heel jammer. Het laat zien hoe buitenstaanders werkelijk zijn!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *