AOW en Pensioenen

aow
foto: zilverbat

Vraag aan de SP (kamerlid Roemer)
Waarom moeten de mensen die niet meer aan het arbeidsproces deelnemen (65+) boeten voor mijn inziens wanbeleid van de Haagse bewindslieden? Deze mensen zijn zo weerloos. Wij kunnen niet staken. Wij hebben wel 45 jaar ervoor gewerkt en betaald.

Antwoord van de SP (30/1, kamerlid Roemer)
Wij doen wat mogelijk is om de onrechtvaardige korting van pensioenen tegen te houden. Komende week zullen wij voorstellen doen in de Tweede-Kamer om dit te bereiken. Kern van de huidige problemen is niet dat de pensioenfondsen veel verloren hebben op de aandelenbeurs (het verlies uit de jaren 2009 en 2010 is alweer meer dan goedgemaakt) maar de lage rente. Fondsen zijn verplicht om de bezittingen tegen deze rente te waarderen. Met een vermogen van ruim 820 miljard maakt het dus erg veel uit of de rente 4% is of de huidige 2,3%. Een rente verschil van 1% geeft een verlaging van de dekkingsgraad met 15%. Met anderen woorden als de vaste rente van 4% nu zou gelden is er geen enkel fonds dat onder een dekkingsgraad van 105% zou komen. De SP stelt daarom voor om van de dagkoersen af te stappen en met een gemiddelde rente over de afgelopen 5 jaar te rekenen. Op die manier verdwijnen de grote pieken en worden daarmee premiepauzes voorkomen en verdwijnen de diepe dalen waardoor het verlagen van pensioenen niet nodig is. BijĀ Bescherm de Pensioenen is hierover meer te lezen.

1 reactie


  1. ·

    Ben het helemaal eens hiermee. De staat geeft geld van de belastingbetaler uit of het hun eigen geld betreft. Zelf hebben ze een riant salaris en onkostenvergoeding. Laten ze daar maar wat aan doen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *