Stimulering Aflossing Hypotheek

stimulering
foto: Starfotograf

Vraag aan het CDA, de PvdA, de PVV en de VVD (kamerlid van Bochove, kamerlid Monasch, kamerlid Lucassen en kamerlid de Boer)
Wat zou er gebeuren als er een lager belasting percentage geheven wordt over (eindejaars)bonus/13e maand als deze gebruikt wordt om de hypotheek af te lossen? Het mes snijdt dan aan twee kanten. Mensen houden netto meer over van hun bonus, hypotheek wordt hiermee verlaagd, lagere rente. Op de lange termijn wordt er minder gebruik gemaakt van de hypotheek rente aftrek. Daarbij wordt overwerk/goed presteren ook weer aantrekkelijker. Volgens mij is dit zowel voor rechts als links een leuke oplossing. Hoe meer bonus men ontvangt hoe aantrekkelijker het wordt om hiermee de hypotheek af te lossen, hoe meer impact het heeft. Lijkt het niet interessant om hier eens over na te denken? Het is maar een idee.

Antwoord van het CDA (22/12, kamerlid van Bochove)
Dank voor de suggestie: lagere belastingheffing 13de maand in relatie tot sparen/aflossen hypotheekrenteaftrek. U begrijpt, dat er veel creativiteit wordt losgemaakt als dit onderwerp wordt geagendeerd. Dat is overigens heel plezierig want het scherpt de discussie. Dit leidt vervolgens wellicht tot een mooi plan. Mijn collega Elly Blanksma heeft gisteren in het debat over de najaarsnota gepleit voor het stimuleren van het aflossen van de hypotheek die mensen op hun huis hebben. Aflossen leidt tot sparen en tot een lagere teruggave van belasting op de post hypotheekrenteaftrek. Uw voorstel leidt overigens tot lagere belastinginkomsten voor de staat. Dat op zich maakt de acceptatie van uw voorstel weer lastiger. Graag leg ik uw voorstel voor aan de belastingwoordvoerders namens de CDA-fractie.

Antwoord van de VVD (22/12, kamerlid de Boer)
Op zich een goed idee om afbetalen te stimuleren, echter we moeten op dit moment alle zeilen bij zetten om de bezuinigingen te realiseren. Deze belastingverlaging zit er momenteel helaas niet in.

Geen antwoord van de PvdA (22/3, kamerlid Monasch)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PVV (22/3, kamerlid Lucassen)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

14 reacties


 1. ·

  Als je een hoge boeterente krijgt om af te lossen, begin je daar toch niet aan. Waarom kan er geen voorstel komen voor boetevrij aflossen of eventueel een bonus voor helemaal aflossen.

  Beantwoorden

 2. ·

  Ik wil extra aflossen van mijn Hypotheek. Ik mag maar 10% aflossen (bij Obvion). Als ik meer wil, moet ik een boete betalen. In de krant lees ik dat men extra aflossen wil stumuleren. Kan de boete dan niet beter worden afgeschaft. De banken zitten verlegen om geld. Het boetevrij aflossen kan mensen stimuleren om dit extra te doen.

  Beantwoorden

 3. ·

  Ik heb een vraag over het volgende. Eind dit jaar word ik 65. Er komt dan een behoorlijk bedrag vrij van mijn lijfrentepolissen. De bedoeling was het bedrag maandelijks te gaan opnemen als aanvulling op mijn AOW / pensioen. Uiteraard betaal ik dan belasting over dit bedrag. Kan de regeling niet zodaning worden aangepast dat ik het hele bedrag in een keer kan gebruiken voor een grote extra aflossing van mijn hypotheek. Mijn maandelijkse kosten gaan dan aanzienlijk omlaag, waardoor ik het gemis van mijn belastingsteruggaven ook niet merk. Als deze mogelijkheid zal worden gecreëerd kan dit opgaan voor vele personen die in de zelfde situatie zitten en waarschijnlijk een totale lagere hypotheekschuld geven in Nederland. Bovendien wordt de belastingsteruggaven in totaal ook minder. Misschien een goed idee om op korte termijn door te voeren.

  Beantwoorden

 4. ·

  Is het een optie om het saldi van de levensloopregelingen te laten gebruiken om de hypotheek af te lossen. Zo los je een aantal gevoelige problemen op,eerder stoppen met werken, aflossing hypotheek en de deelnemers aan de levensloop geef je bruikbaar alternatief.

  Beantwoorden

 5. ·

  Ik las in het financieel dagblad dat er wordt gekeken naar de mogelijkheid om bedragen uit de levensloop te kunnen gaan gebruiken om zonder aftrek van belasting af te lossen op je hypotheek. Graag zou ik een reactie willen zien mbt dit onderwerp.

  Beantwoorden

 6. ·

  Zou inderdaad mooi zijn als lijfrente of levensloop, die gestopt wordt, aan te kunnen wenden voor verlaging hypotheekschulden. Dit zou zelfs nog gekoppeld kunnen worden aan een termijn, bijv. 2012 en 2013, zodat dit faciliteit snel gebruikt wordt met bijbehorende effecten.

  Beantwoorden

 7. ·

  Ik heb wat spaargeld. Daarmee zou ik graag mijn hypotheekschulden willen verlagen. Maar de banken en de belasting werken tegen de huisbezitters. Banken willen rente verdienen en de belasting wil geld verdienen. Als je zonder werk komt dan komen ze met de deurwaarder om je huis te verkopen.

  Beantwoorden

 8. ·

  Als ik mijn eigen geld kan steken in iets dat weer 4,95% rendement oplevert, dan heb ik zelfs al mooie winst. Dit omdat ik gedurende de looptijd het geleende bedrag afbetaal. En dus gemiddeld maar de helft aan rente kosten betaal. Mijn investering blijft de gehele periode 4,95% opleveren. Boetevrij aflossen is mogelijk bij de ABN-AMRO bank. De banken en de overheid durven nog niet te spreken.

  Beantwoorden

 9. ·

  Volgens mij is er een betaalbare oplossing mogelijk. Als iedereen die versneld zijn hypotheek aflost dit deel van zijn inkomen belasting vrij mag doen. Hierdoor gaat automatisch het uit te betalen bedrag aan rente aftrek blijvend naar beneden wat een compensatie is voor de eenmalige inkomstenbelasting derving. Ook onze totale hypotheekschuld gaat blijvend naar beneden.

  Beantwoorden

 10. ·

  Eigenwoningforfait hakt erin bij velen. Hier wordt nauwelijks over gesproken in debatten. Men wil aflossen wel stimuleren maar het mag niks kosten? De partij die dit goed oppakt krijgt mijn stem!

  Beantwoorden

 11. ·

  Los de hypotheek af. Als u een kleine hypotheek heeft, kan het zinvol zijn om die (grotendeels) af te betalen, dan bent u verlost van het eigen woningforfait. Voor de meeste hypotheken geld dat een boetevrije aflossing op hoofdsom per jaar mogelijk is. U kunt in een jaar tijd zo’n 30% tot soms 60% afbetalen.

  Beantwoorden

 12. ·

  @Ramchand: Onzin, met de huidige lage rente is het bijna bij geen 1 hypotheek mogelijk gedurende het jaar boetevrij af te lossen. (behalve 1 keer per jaar max 10% hoofdsom) Sterker nog, ik kom er deze week achter dat als ik wil aflossen dit jaar, ik een boete krijg, terwijl ik dit jaar nog helemaal geen 10% heb afgelost. Ik heb nog helemaal niets afgelost sinds vorige vervaldatum, en moet nu een boete betalen omdat ik voor de komende vervaldatum wil aflossen. Het netto renteverlies voor de bank is rond de 100 euro, doch ik dien meer dan 4 keer zoveel te betalen! Het is dus helemaal niet makkelijk af te lossen! Dat kan alleen 10% per vervaldatum of afloopdatum, en dan ook nog 1 maand van te voren aanvragen! Als u de vervaldatum bent gepasseerd mag u dat jaar niet meer boete vrij aflossen (als de rente lager is voor de termijn tot aflopen vaste rente termijn) (dus nog 4,5 jaar te gaan van de 10? dan vergelijkt men met rente voor 4 jaar vast..) Er is amper uitleg over dit fenomeen, maar 10% aflossen is zo bijna een fabel! En het kost de staat geld als men toch een boete moet betalen, de boete is aftrekbaar, maar pure winst voor de bank. Graag reacties.

  Beantwoorden

 13. ·

  In het jaar 2022 wordt de levensloop stop gezet, mag ik met mijn tegoed de hypotheek belasting vrij aflossen? Groetjes

  Beantwoorden

 14. ·

  HET IS VERSTANDIG ALS JE SPAAR GELD OVER HEBT, JOU EIGEN HYPOTHEEK boete vrij af te lossen, dan hoef je nu geen belasting meer te gaan betalen, als je zelf in dat huis woont.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *