Sluiting Aviodrome Lelystad

sluiting
foto: arjan.dijkema

Vraag aan het CDA, D66, de PvdA en de VVD (kamerlid van der Werf, kamerlid van der Ham, kamerlid Klijnsma en kamerlid de Liefde)
Het Aviodrome in Lelystad is failliet. Een museum dat tot nog toe zonder subsidie heeft gewerkt. Een museum dat het historisch erfgoed van de luchtvaart beheerd (al meer dan 50 jaar), inclusief bibliotheek. Vele scholen brengen jaarlijks een bezoek aan het museum om kennis te maken met de historie van de luchtvaart en de daaraan gekoppelde ontwikkeling van o.a. de wereldeconomie. Ouderen kunnen hier herinneringen ophalen. Als er niet binnen een maand een oplossing kan worden gevonden zal alles worden geveild. Daarmee vertrekt het Aviodrome voorgoed uit de gemeenschap. Kunt u ons nog helpen?

Antwoord van de PvdA (31/12, kamerlid Klijnsma)
Wat fijn dat u zich zo sterk maakt voor het Aviodrome. De Partij van de Arbeid fractie in de Tweede Kamer is zeer tegen de enorme bezuinigingen, die het kabinet heeft doorgevoerd op kunst en cultuur. Daardoor ligt ons erfgoed ook onder vuur. Het is geweldig dat een aantal potentiƫle financiers zich inmiddels heeft gemeld om een doorstart van het Aviodrome te bewerkstelligen, samen met de gemeente Lelystad, maar feit blijft, dat de geschiedenis van de luchtvaart in Nederland eigenlijk door het rijk ook van subsidie zou moeten worden voorzien. Van het huidige kabinet (CDA en VVD) en de gedoogpartner PVV is dit tot op heden niet te verwachten, wat wij zeer betreuren. Het is een goed idee om juist deze Kamerfracties te vragen om hulp, want zij blokkeren het geven van subsidie aan het Aviodrome. Ik wens allen die zich bekommeren om het erfgoed van onze luchtvaart heel veel succes en als ik vanuit de oppositie in de Kamer iets kan doen, hoor ik dat graag!

Antwoord van het CDA (4/1, kamerlid van der Werf)
Dank voor uw bericht, waarin u blijkt geeft van een grote betrokkenheid bij het luchtvaartthemapark “Aviodrome”. Binnen de kaders van het nieuwe cultuurbeleid, dat het CDA onderschrijft, is het helaas niet mogelijk om alsnog financiĆ«le steun voor het Aviodrome te realiseren. Wel hebben wij inmiddels begrepen dat een collectief van 20 partijen, naar aanleiding van het faillissement, een reddingspoging gaan doen. Wij hopen uiteraard dat dit een succes wordt, en daarmee een voorbeeld van culturele ondersteuning door particulieren, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Antwoord van de VVD (10/1, kamerlid de Liefde)
De VVD is op dit moment in contact met een groep liefhebbers en betrokkenen hoe de Nederlandse historische luchtvaart voor het publiek toegankelijk kan blijven. Zoals gezegd heeft het Aviodrome geen structurele subsidie van het Rijk ontvangen. En in tegenstelling tot de PvdA vindt de VVD niet dat een privaat faillissement opgevangen moet worden met subsidiegeld. Juist de initiatieven die nu worden ontwikkeld door betrokkenen en liefhebbers om de Nederlandse historische luchtvaart voor het publiek toegankelijk te houden verdienen een kans. De VVD volgt deze ontwikkelingen dan ook op de voet. Tot slot ter info: op erfgoed en musea bezuingt dit kabinet nauwelijks. De suggestie die de PvdA wekt als zou het kabinetsbeleid iets te maken hebben met het faillissement van een privaat museum als het Aviodrome is ver bezijden de waarheid.

Geen antwoord van D66 (30/3, kamerlid van der Ham)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *