Bedrijf en Salaris

bedrijf

Vraag aan de VVD (12 februari 2016, kamerlid Ziengs)
Ik ben ondernemer en heb een eigen bedrijf gestart (net innovatiekrediet toegekend gekregen). Ik ben naast bestuurder ook financier met flinke bedragen die hard nodig zijn om te kunnen ontwikkelen. Ik heb zelf op geen enkele manier salaris nodig, ik bouw immers waarde op in de BV door mijn werkzaamheden. Daar heb ik het bedrijf voor. Ik wil dit pas doen als er winst wordt gemaakt. Omdat ik DGA ben, wordt er van mij verwacht dat ik mezelf salaris betaal van het geld wat ik juist in de BV stop om te ontwikkelen en het bedrijf vorm te geven. Dit is aan een wettelijk minimum gebonden. Nu heb ik personeel aangenomen omdat dat nodig is om het bedrijf succesvol te maken. Ik betaal dat personeel conform een arbeidsovereenkomst. Omdat ik het personeel in dienst heb, ben ik plotseling verplicht om mezelf ook salaris uit te keren dat hoger is dan dat van mijn personeel (beste mensen zijn immers duur). Ik heb geen salaris nodig en wil het ook niet maar het is verplicht. Ook al is het al mijn eigen geld wat ik daarvoor niet wil besteden. Ik begrijp dat er veel situaties zijn waarin misbruik gemaakt kan worden van een eigen onderneming. Ik ben echter risico aan het lopen met mijn bedrijf omwille van innovatie en een verwachte waardegroei. Door deze regels komt de begroting van het bedrijf nu flink onder druk te staan. Ik heb nu een start-up op prive geld waarin ik mezelf een salaris van € 10.000 per maand MOET betalen (die ik niet wil). Dat is € 120.000 per jaar die ik nu dus niet kan gebruiken voor het succes van mijn onderneming. Hierover ben ik verplicht belasting te betalen terwijl het mijn eigen geld is waar ik al risico mee loop en wat ik juist investeer om anderen mee te kunnen betalen. Dit alles wordt mede veroorzaakt doordat ik liever personeel aanneem dan dat ik mensen inhuur. Ik doe mijn best om naar eer en geweten te ondernemen, maar ik word wel heel erg ontmoedigd door dit soort zaken. Is hier iets mee mogelijk?

Geen antwoord van de VVD (12/5/16, kamerlid Ziengs)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *