Belastingen Ontduiken

belastingen

Vraag aan het CDA, de PvdA, de PVV en de VVD (16 augustus 2015, kamerlid Omtzigt, kamerlid Groot, kamerlid van Dijck en kamerlid Neppérus)
Al is het onderwerp vaker aan het licht gebracht, toch wil ik het weer eens onder de aandacht brengen. Bij mijn vriendin in de straat (in Venlo) zijn de afgelopen jaren veel Polen komen wonen. Wat mij opvalt dat alleen bij haar in de straat zeker 4 auto’s al meer dan een jaar rondrijden met buitenlands kenteken en daarmee de MRB en BPM ontduiken. Vaak zijn dit ook nog vervuilende oude dieselauto’s. Als Nederlandse automobilist betaal je erg veel belasting in vergelijking met omliggende EU landen. Het stoort me dan ook bijzonder dat deze mensen er zo makkelijk mee weg komen om de belastingen te ontduiken. Doordat deze buitenlanders zich niet inschrijven in de GBA (verplicht na 4 maanden) blijven zij buiten beeld. Behalve de MRB en BPM kunnen ze zo waarschijnlijk meer belastingen ontduiken zoals bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing. Het wordt hoog tijd deze vorm van belastingontduiking harder aangepakt wordt, zodat de autobelastingen omlaag kunnen i.p.v. omhoog. Met alle camera’s die langs de weg staan, moet het toch mogelijk zijn deze groep in kaart te brengen.

Ter info: Zie ook ‘Wegenbelasting‘ en ‘Wegenbelasting en Poolse werknemers

Geen antwoord van het CDA (16/11/15, kamerlid Omtzigt)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PvdA (16/11/15, kamerlid Groot)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PVV (16/11/15, kamerlid van Dijck)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de VVD (16/11/15, kamerlid Neppérus)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

2 reacties


 1. ·

  Al geruime tijd valt het mij op dat er steeds meer buitenlandse voertuigen rondrijden in de (bollen)streek waar ik woonachtig ben. Veel worden er gebruikt door mensen die daadwerklijk woonachtig zijn in mijn dorp. Wat wel steekt is dat deze buitenlandse kentekens hier ‘gratis’ rondrijden. Daar waar de gemiddelde Nederlander MRB en BPM moet betalen is dit niet aan de orde bij de buitenlandse voertuigen. Deze zijn afgelopen jaren alleen maar gestegen en zouden mijns inziens lager kunnen indien we meer toezicht en controle gaan houden op deze buitenlandse kentekens. Het gaat zover dat er zelfs economische delicten mee gemoeid zijn. Er rijd hier lokaal een oude (Diesel slurpende, roet uitstotende) Poolse lijnbus rond die arbeiders van en naar hun werkplek brengt. Of er voor die dienst betaald wordt weet ik niet, maar het feit dat de regionale vervoerder hier dus inkomsten mist is in mijn optiek al geen goede zaak. En dan heb ik het nog geeneens over de veiligheid aan boord, de uitstoot en de eerder vermelde niet afgedragen MRB en BPM. In 2013 is dhr Weekers uit de 2e kamer hier flink mee bezig geweest, maar erna is het ernstig stil geworden rondom dit onderwerp.

  Beantwoorden

  1. ·

   Ja ben het helemaal met u eens. Ik woon in een dorp waar een aantal Polen wonen; ook mijn buren zijn Polen die al 2 jaar hier wonen en ontduiken voor 2 auto’s wegenbelasting en BPM. Ook de verzekering is goedkoper in Polen. Ook geen Jaarlijkse APK. Hier moet een eind aankomen, dit is rechtsongelijkheid van burgers.
   Als ik een maand niet betaal krijg ik een boete. Ik heb absoluut niets tegen Polen, maar ook zij dienen zich aan de wet te houden.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *