Wegenbelasting

Wegenbelasting

Vraag aan de PvdA, de SP en de VVD (16 september 2014, kamerlid Hoogland, kamerlid Bashir en kamerlid Visser)
Wanneer komt er hier eens een regeling, dat alle buitenlandse auto’s die hier ook op de wegen rijden, gaan meebetalen? Ik vind het niet gezond dat de wegenbelasting maar hoger wordt voor de Nederlanders en de rest maar gratis rond mag rijden. Als ik de grens overga betaal ik ook tol of andere belastingen.

Antwoord van de VVD (3/11/14, kamerlid Visser)
De VVD vindt het ook een onwenselijke situatie dat voor auto’s met een buitenlands kenteken geen motorrijtuigenbelasting wordt betaald. Dit is niet alleen jammer vanuit het oogpunt van gemiste belastingopbrengsten, maar ook vanuit het oogpunt van gelijke behandeling. Bij het vorige belastingplan hebben we een maatregel ingevoerd om buitenlandse auto’s met buitenlands kenteken die lang in Nederland rijden, sneller op te sporen en motorrijtuigenbelasting te laten betalen wat 2 miljoen euro extra zou opleveren. Kortom, fraude of belastingontduiking van buitenlandse auto’s proberen we actief aan te pakken en hen te laten betalen. De politie zal bijvoorbeeld bij staandehoudingen meer aandacht gaan besteden aan de handhaving van de kentekenplicht van ingezetenen die nog rijden met een buitenlands kenteken. De technische mogelijkheden daartoe worden steeds groter, waardoor handhaving van de kentekenplicht van ingezetenen die nog rijden met een buitenlands kenteken wordt geïntensiveerd. Let wel, bij deze fraudeaanpak gaat het echt om auto’s van mensen die hier werken en wonen, maar hun auto niet overzetten voor onze belastingen. Ook heeft de Belastingdienst sinds 2013 meer mogelijkheden om inlichtingen van andere lidstaten op te vragen. Vertrouwende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Geen antwoord van de PvdA (16/12/14, kamerlid Hoogland)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de SP (16/12/14, kamerlid Bashir)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

3 reacties


 1. ·

  Er rijden steeds meer auto’s met een buitenlands kenteken (Pools, Frans enz). Het probleem dat steeds groter wordt zijn de Nederlandse uitzendbureaus. Die hebben een vol park nieuwe auto’s met Pools kenteken. Wanneer wordt de wegenbelasting eens eerlijk verdeeld? Is er sprake van belasting ontduiken? Hoe zit het met de Nederlandse bevolking?

  Beantwoorden

 2. ·

  Waar kan gemeld worden dat er Polen in een privé auto met Pools kenteken in NL rondrijden, terwijl ze meer dan 5 jaar in NL wonen en werken? Ze betalen oa geen wegenbelasting in NL en weten wel dat dit verplicht is. Melding bij de Belastingdienst heeft geen resultaat opgeleverd. Het kan toch niet zo zijn dat hier niks mee gedaan wordt?

  Beantwoorden

 3. ·

  Hoe staat het met de vorderingen betreffende de regeling waarin de hier verblijvende Oost-Europeanen wegenbelasting en gemeentelijke belastingen moeten gaan betalen? Wij Nederlanders betalen ons blauw aan belastingen terwijl veel buitenlanders die hier permanent wonen en rondrijden met Nederlands kenteken geen Euro aan wegenbelasting betalen.
  Voorbeeld bij mij op het werk, zeker 30 Polen die woonachtig zijn in Nederland, met Pools kenteken rondrijden. Vind niets meer dan normaal dat deze mensen worden aangepakt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *