Scheiding Kerk en Staat

scheiding

Vraag aan de PvdA, de PVV, de SP en de VVD (10 september 2014, kamerlid Monasch, kamerlid Bosma, kamerlid van Dijk en kamerlid Taverne)
Het is mij al vaker opgevallen dat de bijbel en de koran in de 2e kamer aanwezig zijn. Ik meen bij het bureau van de voorzitter van de 2e kamer. De laatste keer dat ik dit zag was tijdens een betoog van de heer Wilders kort geleden op een youtube clip van een uitzending van de 2e kamer. Waarom staan deze twee boeken in de kamer? Ik meen dat we in Nederland een scheiding van kerk en staat hebben, om maar niet te spreken over een scheiding van moskee en staat. Het is verontrustend dat deze twee gewelddadige sprookjes boeken deel uitmaken van de vaste bibliotheek van de 2e kamer. Deze vraag heb ik aan 4 atheïstische partijen gesteld, in de hoop dat dit verklaard kan worden en in de hoop dat deze twee verwerpelijke boeken zo snel mogelijk uit de kamer verwijderd worden.

Antwoord van de VVD (30/9/14, kamerlid Taverne)
In onze democratische rechtsstaat is inderdaad een scheiding tussen kerk en staat ingevoerd. Dat houdt allereerst in dat de overheid geen enkel kerkgenootschap, geloof of religie voortrekt ten opzichte van mensen die niet gelovig zijn. De overheid mag niet gebruikt worden als instrument om religie uit te dragen. Het is een oud gebruik van de Kamer dat er op het bureau van de Voorzitter naast verschillende wetboeken, het reglement van orde, ook enkele religieuze boeken neer te zetten. Omdat een vorige Voorzitter geen enkele religie wil bevoordelen, staat er naast de bijbel ook een exemplaar van de koran en nog enkele andere boeken. Die vertegenwoordigen de grootste minderheden die we kennen in ons land. Het is dus een symbolische en historische traditie. Soms worden boeken aangevuld; bijvoorbeeld als een voorzitter een boek krijgt van een van de leden en vindt dat het boek er ook bij moet. De huidige Voorzitter heeft de boeken op haar bureau dus geërfd van haar voorgangers. Het enkele feit dat er een exemplaar van de koran staat op het bureau van de Voorzitter, heeft nog niet tot gevolg dat de scheiding tussen kerk en staat in Nederland in gevaar komt. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Geen antwoord van de PvdA (10/12/14, kamerlid Monasch)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PVV (10/12/14, kamerlid Bosma)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de SP (10/12/14, kamerlid van Dijk)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

3 reacties


  1. ·

    Leuk dat Wilders vandaag min of meer mijn vraag stelde in de 2 kamer. Maar ik zou graag antwoord hebben waarom die 2 boeken er überhaupt staan. Verder verbaast het mij dat er alle andere partijen kennelijk die onzin onderdeel van onze rechtstaat vinden. Diep treurig.

    Beantwoorden

  2. ·

    Bedankt voor het duidelijke en uitgebreide antwoord van VVD Kamerlid Taverne. Persoonlijk vind ik dat geen enkel religieus boek een plaats verdient in onze 2e kamer, temeer daar veel van de ideeën die uitgedragen worden in deze boeken haaks staan op onze democratie. Uit historisch besef zouden net zo goed de werken van de gebroeders Grimm bij de voorzitter kunnen staan. Misschien gaan er Nederlanders sneuvelen in de strijd tegen Isis, terwijl het basisboek van deze organisatie een plaats heeft in onze 2e Kamer.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *