Hoge Schuld door Tandartskosten

Tandartskosten
foto: meritis

Vraag aan het CDA, de CU, de PvdA en de VVD (kamerlid Smilde, kamerlid Wiegman, kamerlid van der Veen en kamerlid Mulder)
Het betalen van noodzakelijke tandartskosten, zoals een wortelkanaalbehandeling, kan iemand in financiële problemen brengen, omdat dit niet binnen de basisverzekering valt. Een wortelkanaalbehandeling (3 wortelkanalen) kost ongeveer tussen de 500 en 600 euro. Behoren noodzakelijk tandartskosten niet in de basisverzekering thuis? Zoals men ook gewoon naar een huisarts kan gaan bij pijnklachten en zonodig naar de Eerste Hulp. Waarom wordt een zo’n belangrijk functioneel lichaamsonderdeel, om goed te kunnen kauwen etc. zo apart beoordeelt, terwijl de zogenaamde andere lichaamsonderdelen m.b.t. de huisarts voor iedereen toegankelijk is. De tandarts is niet voor iedereen toegankelijk bij ernstige pijnklachten, gezien hier hoge kosten aan zijn verbonden. Wordt het niet eens tijd, dat bepaalde noodzakelijke medische tandartskosten onder de basisverzekering gaan vallen voor iedere Nederlander, gezien de absurde bedragen, die hiervoor zelf betaald moeten worden en iemand in grote financiële problemen kan brengen en in de schulden terecht kan komen?

Antwoord van de VVD (10/4), kamerlid Mulder)
Al in 1995 werd de aanspraak op curatieve tandheelkundige hulp voor ziekenfondsverzekerden sterk beperkt. In 2004 werd ook het preventief onderhoud uit het pakket verwijderd. Sinds 2006 gelden de zeer beperkte aanspraken krachtens de Zorgverzekeringswet voor alle volwassenen. Het basispakket voor gezondheidszorg is bedoeld voor onverwachte en grote uitgaven m.b.t. gezondheidszorg. Het College voor zorgverzekeringen beoordeelt jaarlijks welke behandelingen onder het basispakket moeten vallen. Het CVZ oordeelt aan de hand de volgende criteria: noodzakelijkheid, kwaliteit van leven, (kosten)effectiviteit van de zorg en hoe de zorg in de praktijk op een gepaste manier kan plaatsvinden. De financiële risico’s van tandheelkundige zorg zijn overzienbaar en vallen daarom niet onder de noodzakelijk te verzekeren zorg. Volwassenen van 18 jaar en ouder krijgen wel in bijzondere gevallen tandartszorg via het basispakket vergoed om te zorgen dat uw gebit niet verder achteruit gaat. Overigens kan men zich aanvullend verzekeren voor mondzorg. Voor 9,10 euro per maand kan dat bijvoorbeeld bij Menzis. Daar valt ook een wortelkanaalbehandeling onder.

Geen antwoord van het CDA (4/7, kamerlid Smilde)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de CU (4/7, kamerlid Wiegman)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PvdA (4/7, kamerlid van der Veen)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

9 reacties


 1. ·

  Meneer kamerlid mulder is slecht op de hoogte van de zorgverzekering. Hij zegt dat je voor 9,10 per maand verzekerd bent bij menzis voor een wortelkanaal behandeling. Voor 9,10 per maand bij menzis zit je in pakket 1 en krijg je dus maximaal 40 euro vergoed voor maximaal 1 behandeling. Heb je er 3 nodig, betaalje 500 en krijg je 40 terug van menzis eigenbijdrage 450. Overigens hoef je niet voor het duurste pakket te kiezen bij menzis want je krijgt toch maar voor 1 behandeling vergoed ongeacht wat (dus dan bijv. maar 67 euro ) en dit weegt niet meer op tegen de premie die je moet betalen en ja ik ben ook verzekerd bij menzis.

  Beantwoorden

 2. ·

  Wil hier toch ook even op reageren. Wilde me voor 2012 optimaal verzekeren voor de tandarts. Ik was alleenstaande moeder geworden en wilde niet voor hoge tandartsrekeningen komen te staan. Heb nl regelmatig een wortelkanaalbehandling gehad afgelopen 10 jaar, terwijl ik mijn gebit goed verzorg. In 2010 en 2011 ging het wel beter met mijn gebit. Toen ik de aanvullende tandartsverzekering aan vroeg moest ik een keuringsrapport laten invullen en ben daarop afgewezen. Nu heb ik dit jaar weer flinke pech gehad, gevuld gaatje ging irriteren: hup wortelkanaalbehandeling, vorige week ging een oude wortelkanaal ontsteken en deze twee behandelingen moet ik uit eigen zak betalen omdat mijn tegoed door dat ene gaatje al op was. Dus probeer je je goed te verzekeren kun je alsnog de hoofdprijs betalen. Ik werk 25 uur per week, heb niet echt een dik salaris. Heb mijn vakantiegeld moeten besteden aan de tandarts en nu mijn terug te ontvangen belastinggeld gaat er ook weer grotendeels naar toe. Vind toch dat het niet helemaal klopt met de verdeling van vergoedingen. Ik kan moeilijk door gaan lopen met zware kiespijn, je laat je toch behandelen. In mijn geval niet, ik spaar voor mijn vakantie, nee bij mij is het ik spaar voor de tandarts!

  Beantwoorden

 3. ·

  Ik wil ook even reageren. Ik ben 46 jaar, heb aanvullend tandarts verzekering 3 sterren (ena duurste) zat al ruim 20 jaar bij dezelfde tandarts die op 1 januari 2013 is overleden. Ik heb nu een andere tandarts en nu blijkt dat mijn gebit erg slecht is, geschatte kosten tussen 5.000 – 10.000 euro. Ik schrok me de kolere, van 5 kronen zitten gaatjes onder en / of kanaalwortel zijn niet goed uitgevoerd; van 6 kiezen lekkende en / of gaatjes onder de vulling en ook nog eens parodontitis, problemen met mijn tandvlees en kaakbot, wat zich terug trekt, waarvoor ik ook een dure behandeling bij de mondhygiënist moet ondergaan ca 700 euro. Laatse 7 jaar bij me vorige tandarts gemiddeld 200 euro pj aan kosten gehad, maar hij heeft dit allemaal niet geconstateerd. Nu word ik dus door prutswerk van mijn vorige tandarts hierop afgerekend. Ik heb dit geld niet en dus kom ik in de schulden, lening bij een bank, dit terwijl ik altijd schuldeloos geleefd hebt en me met verzekeringen indek om niet aan dit soort hoge kosten te komen. Ik ben erg geschrokken en weet me geen raad. Wat moet ik nou? Bedankt B.M. Mantz, jij hebt een mooie erfenis aan mij nagelaten, ik ben ZOOOO erg BOOOOOS. Is hier een fonds voor of kan ik de kosten nog ergens verhalen?

  Beantwoorden

  1. ·

   Is dit tandarts mantz die in weesp opereerde? Ik ben hier vroeger als kind geweest en ben door deze man als de dood voor de tandarts. Ik vind dit ongelofelijk. Welke tandarts zit u nu?

   Beantwoorden

   1. ·

    Bij Mulder tandarts, tegenover Wesselman (banketbakker).


 4. ·

  AGIS ZORGVERZEKERING is de grootste oplichters verzekering die er bestaat! Ik ga je nu even kort vertellen waarom. Kijk ik ben bij hun een klant. Ik had een schuld bij hun, die ze naar het incasso hebben gestuurd. Ok, terecht ik betaal en heb een regeling getroffen. Maar wat ik onterecht vind is dat ze je ook naar het cvz sturen en je betaald je suf voor geen vergoeding op je eigen gezondheid! Je durft amper naar de tandarts als je al 160 euro betaald maandelijks! Voor wat betaal ik dan die 160 euro, stelletje boeven om te vergaan van de pijn aan het betalen en de kiespijn er bij en ik krijg stank voor dank.
  Ik vind dat ze ons zwaar oplichten met hun prijzen. Ze denken dat wij het zelfde verdienen als wat een advocaat verdient. Rot op, ik betaal 160 euro per maand aan cvz verzekering en ik heb geen recht op tandarts vergoeding! En ik moet ook nog eens mijn schuld aflossen van 137 euro elke maand.

  Beantwoorden

  1. ·

   Ja dat klopt, me zus is hier ook eerder weggegaan omdat ze bang was. Volgens mij is hij niet dood, nergens op internet is iets te vinden, ook geen rouwadvertentie oid

   Beantwoorden

   1. ·

    Ik zit nu bij praktijk mulder aan de breedstraat, betaal me blauw aan de mondhygieniste, die ik bij Mantz nog nooit eerder heb gehad.


 5. ·

  ik zit hier al van af mijn kindheid mee tand probleme over de 10.000 al uitgegeven nu weer 2500 euro ophoeste voor de laatste behandeling alles gaat er uit maar ik heb het geld niet en nu is wel lastig met alleen een uitkering zoveel te sparen en hoelang het duurt voor dat je zo ver bent vegoeding of toegemoetkoming voor het makelijker te maken zou wel helpen in mijn geval
  vriendelijke groete leon

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *