Reiskostenvergoeding Thuiszorg

reiskostenvergoeding
foto: Lotus Head

Vraag aan D66, GL, de PvdA en de SP (kamerlid Koser Kaya, kamerlid van Gent, kamerlid Wolbert en kamerlid Leijten)
Ik ben werkzaam in de thuiszorg in een buitengebied in Twente. Tijdens een late dienst rijd ik ongeveer 110 km op een avond. Met de huidige brandstofprijs en de vastgestelde kilometer-vergoeding in mijn CAO moet ik dus geld bijleggen om bij de patiënten te komen. Mijn werkgever beroept zich op de CAO en hoeft hier dus niets mee. Ik leg op jaarbasis dus een aardig bedrag bij in het voordeel van mijn werkgever. Afgezien van het feit dat ik mijn werk erg leuk vind en blij ben met een vaste baan, maakt dit het werk in de thuiszorg er niet aantrekkelijker op. Mijn vraag is zou deze kilometer-vergoeding op korte termijn aangepast kunnen worden. Heb besloten om mijn auto deze week over te laten zetten op LPG3 wat mij 1.700 euro kost. Met het oog op de toekomst gaat mij dit over een paar jaar dus pas geld opleveren (mits ook LPG niet veel duurder wordt).

Antwoord van de PvdA (11/4, kamerlid Wolbert)
Goed om te horen dat je het naar de zin hebt op je werk bij de thuiszorg, dat is veel waard. Maar het is natuurlijk te gek voor woorden, dat je voor de autokilometers voor de baas, zelf moet bijleggen! Juist de werkgevers in de thuiszorg zouden moeten weten dat ze goed moeten ‘zorgen’ voor toegewijde medewerkers zoals jij. Vanuit de Tweede Kamer kunnen we ons niet bemoeien met de CAO afspraken die de sector en de vakbonden samen maken, maar ik heb er natuurlijk wél een opvatting over! Ben je al bij de OR van je organisatie langs geweest? Ook al beroept je baas zich op de CAO afspraken, hij zou toch zelf kunnen beslissen om de mensen die veel auto-kilometers maken, tegemoet te komen. Ook als je niet het hele bedrag helemaal vergoed zou krijgen: de pijn verdelen is een stuk eerlijker, dan alles eenzijdig op jouw bord neer te leggen! Per slot van rekening is een tevreden medewerker ook een redelijke medewerker: begrip voor je situatie en een poging doen om er samen wat van te maken, is de helft van het werk! Succes met je strijd voor een faire behandeling en als ik nog eens wat voor je kan doen, dan hoor ik dat graag.

Antwoord van de SP (12/4, kamerlid Leijten)
Ik kan me goed voorstellen dat u hier tegenaan loopt. Ik vind dat de kosten die men maakt voor het werk gewoon vergoed moeten worden. Het zou goed zijn als uw werkgever u tegemoet komt, want in de thuiszorg wordt niet het grote geld verdiend (behalve door bestuurders). Een werkgever kan 19 cent per kilometer belastingvrij vergoeden wanneer dit zakelijke kilometers betreft. Meer vergoeden mag natuurlijk altijd, alleen dan zonder belastingvrijstelling. Zoals u schrijft geldt ook de CAO. Ik lees daarin een regeling die geldt voor 20 kilometer of meer (artikel 9.1 tm 9.4). Voor uw kilometeraantal lijkt het mij billijk dat uw werkgever nadere afspraken maakt. Want de CAO gaat in het geheel niet uit van zoveel kilometers. Veel succes.

Antwoord van GL (12/4, kamerlid van Gent)
Voor de mensen die in de thuiszorg werken en zij die van hun werk gebruik maken is het van belang dat dit werk zo aantrekkelijk mogelijk is. Ouderen, chronisch zieken en mensen met een handicap kunnen door uw goede werk langer thuis wonen. GroenLinks vindt het ontzettend belangrijk dat dit zo goed mogelijk gefaciliteerd wordt. Uw beroep moet daarom een stuk aantrekkelijker worden. Secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een goede reiskostenvergoeding kunnen daarbij helpen. Dat uw werkgever zich beroept op het CAO is vanuit zijn oogpunt te begrijpen, maar erg jammer. Helaas kan de politiek hier weinig aan veranderen, omdat het een afspraak is tussen werkgever en de vakbond. Misschien dat u uw probleem bij de vakbond en/of ondernemingsraad aan kunt kaarten, zodat zij wellicht de dialoog met uw werkgever aan kunnen gaan. Zij vertegenwoordigen u, alsmede uw collega’s en bij een positieve uitkomst profiteren zij ook meteen. Tot slot wil ik u veel succes wensen met het tot een vergelijk komen met uw werkgever.

Geen antwoord van D66 (5/7, kamerlid Koser Kaya)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

1 reactie


  1. ·

    In de CAO VVT (thuiszorg) is een kilometervergoeding van € 0,27 Netto vastgelegd. Dit is volgens mij kostendekkend. Dus wat dat betreft niets aan de hand. Wat ik mij wel afvraag: Is in het lente-akkoord rekening gehouden met deze vergoedingen? De belastingvrije kilometervergoeding ad € 0,19 gaat verdwijnen. Dit betekent:
    – of voor de thuiszorgwerknemer een strop. Dit lijkt mij onacceptabel gezien de vele kilometers die zij maken;
    – of voor de thuiszorginstellingen een strop. Dat zou betekenen dat zorgkosten weer stijgen?!
    Ik ben benieuwd naar reacties.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *