Label Bezette Gebieden

label

Vraag aan D66, de PvdA en de SP (19 april 2015, kamerlid Verhoeven, kamerlid Servaes en kamerlid Roemer)
Waarom moet er een label geplakt worden op een mandarijn die uit de westelijke jordaan oever komt? En waarom moet dit zonodig op zo’n hoog niveau met alle ministers van buitenlandse zaken in de europese unie gedaan worden?

Antwoord van de PvdA (19/4/15, kamerlid Servaes)
De etikettering van producten uit de bezette Westelijke Jordaanoever hangt in de eerste plaats samen met de invoertarieven van de EU. Israël hoeft op basis van het associatieakkoord geen of lagere tarieven te betalen, maar dit geldt alleen voor producten uit het land zelf, dus binnen de internationaal erkende ‘groene lijn’. Voor producten uit de bezette Palestijnse gebieden gelden de reguliere invoertarieven. De tweede reden voor de etikettering is het geven van voorlichting aan consumenten zodat zij weten waar producten vandaan komen. Zoals veel zaken rond het Israëlisch-Palestijns conflict ligt deze kwestie gevoelig, hoewel in dit geval feitelijk slechts sprake is van de toepassing van bestaande EU-regels op handels- en consumententerrein. De PvdA dringt er al lange tijd op aan dat die regels nageleefd worden door alle lidstaten, zodat consumenten in de winkel een bewuste keuze kunnen maken.

Antwoord van de SP (27/5/15, kamerlid Roemer)
Ik weet niet precies wat uw vraag is, maar onlangs heeft buitenlandwoordvoerder van de SP, Harry van Bommel, over dit thema in de Tweede Kamer gedebatteerd. Op zijn weblog vindt u het standpunt van de SP over etikettering van producten uit de illegale Israëlische nederzettingen.

Geen antwoord van D66 (19/7/15, kamerlid Verhoeven)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

2 reacties


  1. ·

    Maar waarom stelt de EU (en zijn ministers) hier dan zo’n prioriteit aan, zijn er echt geen andere kwesties, met veel hogere nood, die aan de orde gesteld kunnen worden? Ik kan me als burger echt geen kwaad voorstellen, bij wat er wordt geproduceerd daar, of wat dat voor gevolgen zou kunnen hebben. Maw het is onzinnig en een ontwijkende houding tov andere problemen (waar weg van wordt gekeken) die aan de kaak kunnen worden gesteld. Het is een futiliteit. Waar denk ik ook niemand op zit te wachten. En een verhulde actie om druk te zetten op een land wat zich wel veel grotere zorgen kan maken dan dit. En dat is dan de EU. Laat ik het scherper stellen: dit geeft mij de indruk, dat de EU geen problemen ziet in de wereld – behalve het etiketteren van producten uit de westbank. Dit is antisemitisme: de nazi’s zeiden, alle problemen worden veroorzaakt door de joden, wat jullie zeggen: er zijn geen problemen, behalve de joodse.

    Beantwoorden

  2. ·

    Laat ik dit betoog afsluiten met: you shoot yourself in the foot, if you cut yourself off from the land of milk and honey.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *