Vakantiedagen en Zwangerschap

vakantiedagen

Vraag aan het CDA, D66, de PvdA en de VVD (24 april 2015, kamerlid Heerma, kamerlid van Weyenberg, kamerlid Vermeij en kamerlid van Ark)
Wij werken beide fulltime (loondienst) en nu is mijn vriendin zwanger (uiteraard fantastisch nieuws). Al discussiƫrend met haar kwam ik er achter dat zwangere vrouwen tijdens hun zwangerschapsverlof gewoon vakantiedagen opbouwen. Dit vind ik eerlijk gezegd een beetje overdreven, want zij hebben al recht op 16 weken verlof dat betaald wordt. Het enige dat dan ingeleverd wordt is ongeveer 8 dagen (uitgaande van 25 dagen per jaar, obv 40 uur p/w). Kortom, onderaan de streep is het verlof nog steeds een hele goede regeling, zelfs zonder het opbouwen van vakantiedagen. Uiteraard snap ik dat ik hiermee ook onszelf tref, maar ik kijk ook graag naar het grotere geheel. Hoeveel zou dit de werkgever kunnen besparen op jaarbasis in Nederland, terwijl er nog steeds een goede regeling bestaat voor de zwangere vrouw. Los van de besparing zou er ook een deel van de opbrengst geinvesteerd kunnen worden in het verlengen van het verlof van de partner van de zwangere. Uiteraard is verandering spannend en zal een deel van Nederland in de verdediging schieten. Maar het levert ook weer voordeel op voor iedereen.

Antwoord van D66 (30/4/15, kamerlid van Weyenberg)
Allereerst hartelijke gefeliciteerd! Dit is een interessant idee. D66 maakt zich hard voor een uitgebreider verlof voor de partner. Met een langer betaald kraamverlof voor de partner komt er meer ruimte om in de vroege babytijd kennis te kunnen maken. Bovendien is de partner dan ook aanwezig als de kraamverzorger adviezen geeft en kan de partner er zijn voor de moeder die zo kort na de bevalling nog herstellende is. Helaas kan de uitbreiding van het partnerverlof tot op heden niet op voldoende steun rekenen in de Tweede Kamer. Hier komt hopelijk op termijn verandering in, zeker gezien de ontwikkelingen in de landen om ons heen, waar de partner vaak een langer kraamverlof krijgt. Nederland loopt in Europa echt achterop wat dit betreft.

Antwoord van de VVD (9/7/15, kamerlid van Ark)
Hartelijk bedankt voor uw vraag over het zwangerschapsverlof en de opbouw van vakantiedagen en natuurlijk van harte gefeliciteerd met de zwangerschap van uw vriendin. Vakantiedagen zijn onderdeel van de arbeidsovereenkomst die is gesloten tussen een werkgever en een werknemer. Zwangerschapsverlof is een wettelijke regeling waar iedereen recht op heeft. Het een heeft dus niets met het ander te maken. Ik snap uw gedachtegang, maar het opnemen van zwangerschapsverlof kan geen inbreuk maken op die contractueel geregelde vrije dagen.

Geen antwoord van het CDA (24/7/15, kamerlid Heerma)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PvdA (24/7/15, kamerlid Vermeij)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *