Meten met Twee Maten

meten
foto: m_bartosch

Vraag aan D66, GL, de SP en de VVD (kamerlid Koser Kaya, kamerlid van Gent, kamerlid Ulenbelt en kamerlid Huizing)
Het ontslag van een personeelsadviseur is het ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen duur komen te staan. Het ziekenhuis moet ruim 1,1 tot 1,3 miljoen euro uittrekken voor een afvloeiingsregeling. Aldus binnenlands.nieuws.nl en NOS.nl van 27 augustus 2011. Hier wordt toch duidelijk met twee maten gemeten. Hoe kan een rechter, in deze tijd van bezuinigingen, dit salaris laten uitbetalen. Een werknemer in het vrije bedrijf, die zich tientallen jaren kapot heeft gewerkt, krijgt maximaal 38 maanden (3 jaar en twee maanden) WW, waarvan de eerste twee maanden 75 % en daarna 70 % van haar/zijn dagloon. Hier loopt iemand weg met een afvloeiing van € 6.400 per maand tot en met 2017 (nog 5 jaar en 4 maanden) met daar bovenop nog eens 250 duizend euro ter compensatie op zijn pensioen, vanwege het zogenaamd oplossen van een conflict. Hoe krom mag het hier in Nederland zijn, terwijl in de ziektekosten gekort wordt en de armen steeds armer worden. Wat is het verschil tussen hier en het Midden-Oosten, waar dan zogenaamd de dictatuur heerst. Ik ben benieuwd hoe men zich nu in alle bochten gaat wringen om dit goed te praten. Kunt u aangeven wat uw standpunt is hierover?

Antwoord van de SP (31/8, kamerlid Ulenbelt)
De SP heeft kamervragen gesteld, zoals we steeds doen bij dit soort wangedrag. Deze waanzin moet eindelijk eens stoppen (zie: Antwoord minister Schippers op vragen over diamanten afvloeiingsregeling).

Antwoord van GL (15/9, kamerlid van Gent)
Ik kan u meedelen dat GroenLinks het ook absurd vindt dat bestuurders zoveel geld meekrijgen als ze moeten vertrekken. GroenLinks wil de wet aanpassen omtrent de vergoedingen voor bestuurders bij de overheid en semi-overheid. Hierdoor kunnen dit soort uitschieters in de toekomst voorkomen worden. De SP heeft hierover direct Kamervragen gesteld, wij zijn erg benieuwd naar de reactie van de minister. Als het antwoord voor ons niet voldoende is, zullen we dit onderwerp zeker opnieuw aankaarten.

Antwoord van de VVD (17/11, kamerlid van der Burg)
De VVD vindt dat dit een ongehoorde ontslagvergoeding is. Voor de bestuurders is de Wet Normering Bezoldiging topfunctionarissen publieke en semi-publieke sector gemaakt waarin onder meer de ontslagvergoeding wordt gemaximeerd op euro 75.000,-. Deze wet is momenteel in behandeling in de Tweede Kamer en zal komend jaar naar verwachting van kracht worden.

Geen antwoord van D66 (28/11, kamerlid Koser Kaya)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

1 reactie


  1. ·

    Dat is toch geen antwoord. De vraag was wat u er aan ging doen. Het probleem is dat u wel vragen in de kamer stelt maar dat er dan toch weer niks mee gebeurd. Doe eens iets aan al die wantoestanden i.p.v. altijd maar het hoofd weg te draaien en te wachten tot de storm overwaait.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *