Mobiele Telefoons in de Tweede Kamer

mobiele
foto: -JvL-

Vraag aan de PvdA (kamervoorzitter Verbeet)
Het is mij opgevallen dat meer en meer tweede kamer leden tijdens de debatten druk bezig zijn met hun mobiele telefoon. Dit zijn de mensen die ons land besturen, dit zijn de mensen die beslissingen nemen die verregaande invloed kunnen hebben in het dagelijks leven van elke Nederlander en dit zijn de mensen die ons land uit de crisis moeten slepen. Bij deze keuzen lijkt het mij dan ook dat er opperste concentratie benodigd is van elke deelnemer om tot de beste uitkomst te komen. Hoe kan het dan dat, en het spijt mij dat ik dit moet zeggen, de tweede kamer meer lijkt op een middelbare schoolklas waarbij twitter en facebook hoger in het vaandel staan dan het regeren van dit land. Laat staan het fatsoen aandachtig te luisteren naar de andere sprekers. Mijn vraag aan u is dan ook: is het mogelijk om net als in het bedrijfsleven het beleid in te voeren dat in de tweede kamer het gebruik van mobiele telefoons niet toegestaan is? Wanneer men een zeer belangrijk, niet uit te stellen gesprek moet voeren kan men altijd kortstondig de zaal verlaten.

Antwoord van de PvdA (kamervoorzitter Verbeet)
Hartelijk dank voor uw vraag waarin u het gebruik van mobiele telefoons tijdens vergaderingen in de Tweede Kamer aan de orde stelt. Ik ben met u van mening dat het ongeïnteresseerd overkomt als Kamerleden en bewindslieden in beeld komen terwijl zij hun telefoon gebruiken. Het heeft mijns inziens ook met hoffelijkheid te maken dat je je tijdens het debat concentreert op de bijdragen van de andere deelnemers. Toch vraag ik uw begrip voor het volgende. Niet alle Kamerleden die tijdens een debat in de plenaire zaal aanwezig zijn, nemen ook als woordvoerder aan het debat deel. Zeker als tijdens een debat de vergaderzaal vol is en in principe alle Leden aanwezig zijn, is er meestal maar een beperkt aantal Leden (van elke fractie één) dat actief aan het debat meedoet als woordvoerder. De overige Kamerleden luisteren naar het debat, maar tegelijkertijd gaat hun eigen werk gewoon door. Bijvoorbeeld het beantwoorden van de honderden mails die zij dagelijks ontvangen van burgers en organisaties. Als door dit gedrag de vergadering niet wordt verstoord is er niets aan de hand. Maar wanneer Kamerleden de grens van het acceptabele overschrijden zal ik zeker ingrijpen. Overigens ben ik ervan overtuigd dat Kamerleden en bewindspersonen zeker niet onverschillig zijn voor het verloop van Kamerdebatten. Uiteindelijk bepaalt een Kamermeerderheid de orde in de Kamer en ook in de plenaire zaal. Op dit moment is er geen meerderheid die vraagt om een verbod van het gebruik van mobiele telefoons.

6 reacties


 1. ·

  Geen mobiele telefoons meer in de kamer. Ik mag op mijn werk ook geen mobiele telefoon gebruiken. Op mail en andere onzin moet maar worden gereageerd in eigen tijd.

  Beantwoorden

 2. ·

  Ook ik erger mij groen en geel als ik al die kleuters in de kamer met mobieltje zitten te spelen. Afpakken die dingen en niet meer toelaten.

  Beantwoorden

 3. ·

  Wat een slappe reactie. Hoe zat het dan voordat de mobieltjes er waren? Al die E-mails. Jaja zo lust ik er nog een paar. Die E-mails kun je ook buitenom het debat beantwoorden en lezen. Daar wordt je DIK voor betaald! Het is gewoon des interesse. Heb sommige debatten gezien, waarbij het echt belangrijk was om te luisteren, Rutte als voorbeeld functie op zijn mobiel. Te gek voor woorden dit. Kamervoorzitter Verbeet weet dit wel, maar wilt zelf ook op haar mobieltje kunnen spelen. Schande! Onbeschoft gedrag!

  Beantwoorden

 4. ·

  Het maakt niet uit of ze deelnemen aan het debat of niet. Het is een fatsoensregel. Als ze niet deelnemen laten zij dan de zaal verlaten en in hun kantoor gaan werken. Het komt ronduit onbeschoft over en is onacceptabel gedrag.

  Beantwoorden

 5. ·

  Je zit in de regering. Dus of je nu wel of niet aan het debat deelneemt behoor je wel op de hoogte te zijn van het debat. Dit gebeurt echt niet als je zit te appen of te mailen. Over normen en waarden niet eens gesproken. Geen wonder dat er daar zoveel fout gaat en ze zo vaak niet op de hoogte zijn. Echt niet te geloven weer dit.

  Beantwoorden

 6. ·

  Graag zou ik een paar punten van de reactie van kamervoorzitter Verbeet willen bespreken en hopelijk een goed antwoord hierop te ontvangen.

  Punt 1:
  Bijvoorbeeld het beantwoorden van de honderden mails die zij dagelijks ontvangen van burgers en organisaties.

  Punt 2:
  Op dit moment is er geen meerderheid die vraagt om een verbod van het gebruik van mobiele telefoons.

  Als je student bent of een werknemer dan ontvang je in de meeste gevallen tig mails of tekst berichten van andere burgers en in die mails of tekst berichten zitten vaak genoeg vragen. Punt 1 is een zeer slecht argument.

  Aangezien er geen verbod is op het gebruik van mobiele telefoons neem ik aan dat iedereen die op school of werk zit ten alle tijden gebruik mag maken van zijn mobiele telefoon. Dus hoe kan bijvoorbeeld een school een verbod brengen die het verbod geeft van het gebruik van mobiele telefoons tijdens de les?

  Ik neem aan dat scholen zijn leerlingen goed wil opleiden en daarbij hoort een goed beleid, ik steun het verbod van het gebruik van mobiele telefoons tijdens les of werk, zulke activiteiten hoor je te doen in je vrije tijd.

  Als u in de tweede kamer werkt en u wil vragen beantwoorden van een burger tijdens een debat dan is mijn voorstel dat u heel misschien een andere functie kan uitoefenen in uw organisatie, zelf zou ik niet weten wat voor functie dat zou moeten zijn.

  De leden van de tweede kamer hebben een voorbeeld functie, althans in sommige gevallen.
  Dus als u als lid tijdens een debat zit te grinniken met de mobiele telefoon in de hand bent u in mijn ogen alles behalve een voorbeeld van de maatschappij van Nederland.

  Als laatste zou ik willen toevoegen dat de basis nodig heden in de tweede kamer pen, papier en een rekenmachine zijn of hadden de kamer leden van 100 jaar geleden ook mobiele telefoons nodig tijdens een debat of andere werkzaamheden die in de tweede kamer gebeuren?

  Met vriendelijke groeten

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *