Onjuiste Informatie Rijksoverheid

onjuiste
foto: Rijksoverheid

Vraag aan het CDA, de PvdA, de SGP en de VVD (kamerlid Koopmans, kamerlid Heijnen, kamerlid van der Staaij en kamerlid Neppérus)
Mag de rijksoverheid (bijvoorbeeld de Belastingdienst) onvolledige of onjuiste voorlichting geven op haar voorlichtingen website en het nadien in hun voordeel veranderen, zodat de burger erdoor benadeeld wordt?

Antwoord van de VVD (12/12, kamerlid Neppérus)
De overheid moet zorgvuldig zijn met het geven van informatie, dus ook met informatie op websites. In het algemeen lukt dat ook, als er toch eens fouten voorkomen, moeten die worden hersteld en eigenlijk is voorkomen beter dan genezen.

Antwoord van het CDA (13/12, kamerlid Koopmans)
De voorlichting van de Rijksoverheid moet te allen tijde juist zijn. Het kan niet zo zijn dat een overheidsdienst verkeerde voorlichting geeft, waardoor de burger de dupe wordt.

Antwoord van de SGP (10/2, kamerlid van der Staaij)
Informatie door overheidsdiensten moet zo volledig mogelijk en zonder fouten zijn. Verbeteringen achteraf mogen alleen om fouten in de informatie te herstellen, als er bijvoorbeeld opmerkingen staan die niet kloppen.

Antwoord van de PvdA (10/2, kamerlid Heijnen)
De PvdA heeft niets toe te voegen aan de reeds gegeven antwoorden.

2 reacties


  1. ·

    Bij deze wil ik de kamerleden bedanken voor hun antwoord, tw. Mevr. Neppérus, Hr. Koopmans en Hr. Staaij. Helaas als je de instantie er op aanspreekt komt men met onwaarheden aan. Mijn vertrouwen in de politiek is dan ook tot het nulpunt gedaalt. Men heeft de mond vol over poten af van ambtenaren. Maar na het verzenden van 2 bom pakketjes, heb later zelf de politie er van op de hoogte gebracht, ben ik uit Nederland vertrokken. Met inmiddels mijn ex door de spanningen en mijn kinderen en kleinkinderen in Nederland achterlatend. En dat als dank voor 25 dienstjaren bij de overheid in zowel binnen- als buitenland. C.H.Ooms, Heeselicht, Duitsland.

    Beantwoorden

  2. ·

    Laat ik uitgaan van de reactie van Hr. Koopmans. Wat te denken als toevallig door omstandigheden korte tijd na een publicatie van de rijksoverheid uitkomt dat er bewust en opzettelijk gelogen is. Dit ter verduidelijking met betrekking op een ski ongeval van een lid van de koninklijke familie. De mededeling de prins is stabiel maar nog niet buiten levensgevaar en was ongeveer 20 min. bedolven, was afdoende geweest. Bewust werd hier een leugen toegevoegd dat hij een schedelbasisfractuur zou hebben. In mijn ogen was het juist dat deze leugen bekend werd gemaakt. Is het nu zo dat de verantwoordelijke voorlichting rijksoverheid in persoon of organisatie berispt of gestraft kan worden voor opzettelijke leugen en bedrog? Het gebeurd namelijk heel vaak dat media iets publiceren wat duidelijk een leugen lijkt maar meestal na jaren pas als zodanig uitkomt en het niemand meer iets interesseert. Als voorbeeld, Irak heeft kernwapens en lange afstand raketten. Gevolg, 100 duizende doden. Onze inlichtingen dienst liet weten geen reden te hebben aan de juistheid van de berichten dat Irak kernwapens zou hebben te betwijfelen. Moet ik doorgaan? Graag antwoord op mijn vraag van dhr. Koopmans en dhr. Heijnen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *