Ontslagvergoeding Belasting

ontslagvergoeding

Vraag aan D66, de PvdA, de PVV en de VVD (9 januari 2015, kamerlid Koolmees, kamerlid Groot, kamerlid van Dijck en kamerlid Neppérus)
Na 34 jaar werkzaam geweest te zijn bij mijn werkgever, zal ik om economische redenen ontslagen worden met een ontslagvergoeding van 34 x 1 bruto maandsalaris (€ 3.200). Nu ik werkloos word en een ontslagvergoeding krijg had ik gehoopt hiermee iets te kunnen realiseren in de vorm van aflossen hypotheek, of treffen van voorzieningen voor mijn pensioen. Ik heb begrepen dat er over het te ontvangen bedrag 52% belasting betaald moet worden. Dat je dus minder dan de helft overhoudt over hetgeen je met 34 jaar ploeteren hebt opgebouwd. Had ik elk jaar 150.000 verdiend dan had ik hier wellicht geen probleem mee gehad. Had ik dit met de loterij gewonnen dan wellicht ook niet. Maar nu na 34 jaar ploeteren heb ik 1x in mijn leven vooruitzicht op een bedrag waarmee ik voorzieningen voor mijn oude dag kan treffen dan blijkt dat de belastingdienst zich opwerpt als de meest gerechtigde om het merendeel hiervan op te eisen. In mijn ogen is 35% al meer dan redelijk, want zeg nu zelf, welke inspanning heeft de belastingdienst hieraan geleverd? Het liefts zou ik willen dat ik meer er aan overhield dan de belastingdienst, is dit een onredelijke redenering?

Antwoord van de PvdA (12/1/15, kamerlid Groot)
In antwoord op uw vraag het volgende. Ontslagvergoedingen worden sinds jaar en dag als belastbaar inkomen aangemerkt. Bij de vaststelling van de hoogte van de ontslagvergoedingen is hiermee rekening gehouden door de cao-partners. In uw geval betekent dit inderdaad dat een groot deel van de ontslagvergoeding in het hoge marginale tarief van 52% valt. Ik wijs er wel op dat u gebruik kunt maken van de middelingsregeling. Dit houdt in dat u de Belastingdienst achteraf kunt vragen uw belastingaanslag te baseren op het gemiddelde inkomen over een periode van drie jaar. Op die manier kunt u een groter deel van uw ontslagvergoeding laten vallen onder een lager belastingtarief.

Antwoord van D66 (19/2/15, kamerlid Koolmees)
In aanvulling op het antwoord van de PvdA, wil ook ik u aanraden gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarnaast gaat op voorstel van de VVD en D66 het belastingtarief op termijn omlaag van 52 procent tot 49,5 procent. Dit gebeurt in kleine stapjes en heeft voor uw huidige situatie helaas nog geen gevolgen. D66 wil dat het kabinet snel werk maakt van de aangekondigde belastinghervorming. Werken moet lonen en de belastingdruk op arbeid moet fors omlaag.

Geen antwoord van de PVV (9/4/15, kamerlid van Dijck)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de VVD (9/4/15, kamerlid Neppérus)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

1 reactie


  1. ·

    Hartelijk dank voor uw reactie. Ik heb er geen problemen mee dat het belast is. Alleen 52% vind ik erg veel voor iemand met een modaal inkomen. Zoals gezegd, dit overkomt mij 1x in mijn leven, en i.p.v. dat ik in de gelegenheid word gesteld om hiervan voorzieningen te treffen voor mijn pensioen, waarvan de vooruitzichten telkens slechter worden, doet de overheid als eerste een grote graai hieruit en laat mij achter met de kruimels. Mijn stelling is stel mensen in de gelegenheid, de vruchten te laten plukken van hun arbeid. De ontslagvergoeding krijg ik niet omdat mijn vooruitzichten op de arbeidsmarkt zo rooskleurig zijn, of dat ik de komende jaren een veelvoud van mijn modale inkomen ga verdienen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *