Huurtoeslag Jongeren Onder 23 jaar

dallas

foto: Budda
foto: Budda

Vraag aan het CDA, D66, de PVV en de VVD (13 januari 2015, kamerlid Knops, kamerlid Verhoeven, kamerlid Fritsma en kamerlid van der Linde)
Ik ben 21 jaar, ben na mijn stage blijven ‘hangen’, heb een vast contract en werk 40 uur per week op kantoor met een commerciële functie. De wachttijd bij de lokale woningcorporatie bedraagt 70(!) maanden, een hypotheek krijg ik niet en particulier huren is niet haalbaar want te duur. Dit zal wel haalbaar zijn geweest als ik recht zou hebben op huurtoeslag. Ik vraag u om mij een particuliere woning aan te wijzen voor onder de 400 euro, de grens die wordt aangegeven. Die bestaan niet, tenminste niet in deze stad. Mijn vraag is waarom iemand van 23 wel recht heeft op huurtoeslag maar iemand van 21 niet. Zou het niet eerlijker zijn om te kijken naar de soort woning en de baan ipv naar de leeftijd? Of is het de bedoeling dat werkende jongeren zoals ik thuis blijven wonen tot ze 23 zijn? Ik draag veel verantwoordelijkheid voor mijn werk en zou dan ook graag op eigen benen staan. Maar dit wordt door hoge belasting en woningcorporaties die niks nieuws bouwen en veel 55+ woningen verhuren bemoeilijkt. Ik hoor graag van u.

Antwoord van D66 (27/2/15, kamerlid Verhoeven)
Uw bericht is in goede orde ontvangen. We waarderen het zeer om inhoudelijke tips en informatie te ontvangen, die ons helpen bij onze standpuntbepaling. Door omstandigheden zijn wij tot nu toe nog niet in de gelegenheid geweest uw vraag te beantwoorden. Onze excuses hiervoor. Ik begrijp dat het voor u zeer frustrerend is dat u met een huur tot vierhonderd euro in aanmerking komt voor huursubsidie, terwijl iemand die slechts weinig ouder is dan u tot ruim zevenhonderd euro huur in aanmerking komt voor huursubsidie. Veel mensen van uw leeftijd wonen nog op kamers, bij hun ouders, familie of vrienden. Zij hebben vaak nog helemaal geen behoefte aan een eigen woning. Toeslagen als huursubsidie en zorgtoeslag zijn middelen om armoede in ons land tegen te gaan. Studenten hebben het vaak niet heel breed, maar hebben over het algemeen een goed perspectief. Zij zijn dus niet direct de doelgroep voor armoedebestrijdingsbeleid. De situatie zoals u deze schetst geeft echter de keerzijde aan. We nemen dit dan ook mee in de voorbereiding van onze debatten. Hartelijk dank dat u de moeite heeft genomen contact met ons te zoeken. Ik vertrouw erop u voldoende te hebben geïnformeerd.

Antwoord van de VVD (18/3/15, kamerlid van der Linde)
U stelt een terechte vraag. De huurtoeslag is door de jaren heen buitengewoon ingewikkeld geworden. Niet alleen uw leeftijd is belangrijk, maar ook uw inkomen, het aantal kinderen dat u hebt en de huur die u betaalt. Zouden we dat kunnen vereenvoudigen? Ja, natuurlijk, maar dan zijn er ook mensen die erop achteruitgaan. Daarvoor is nu geen politiek draagvlak. We hebben evenmin ruimte om iedereen te compenseren in zo’n operatie – dit jaar keert het Rijk al € 3,3 mrd uit aan huurtoeslag. Wat kunnen we wél voor u doen? Deze week heeft de Tweede Kamer ingestemd met het voorstel om de ‘passendheidstoets’ in te voeren. Dat betekent dat corporaties vrijwel alle woningen toe moeten wijzen aan mensen met een laag inkomen, en dat mensen met een zeer laag inkomen ook een écht betaalbare woning moeten krijgen. Daarmee gaan corporaties weer terug naar de kerntaak: betaalbare woningen voor de kleine portemonnee.

Geen antwoord van het CDA (13/4/15, kamerlid Knops)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PVV (13/4/15, kamerlid Fritsma)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

foto: Budda

Vraag aan de PvdA, de SP en de VVD (20 oktober 2012, kamerlid Monasch, kamerlid Jansen en kamerlid Visser)
Mijn dochter is ingeloot voor een flatje van 50 m2. De huurprijs bedraagt € 560. Zij heeft huursubsidie aangevraagd maar komt niet in aanmerking omdat zij 20 jaar is. Wanneer zij met haar huidig inkomen met dezelfde huurprijs 23 jaar was geweest krijgt zij wel huursubsidie. Dus haar buurvrouw / buurman onder haar krijgt het wel. Ik heb deze vraag gesteld bij de ombudsman en kreeg als antwoord dat zij bij de woningbouw een goedkopere woning moest vragen. Wij hebben alle woningbouwverenigingen in de woonplaats en de gemeenten in de omtrek gebeld, maar we kregen overal hetzelfde antwoord. Huren onder de € 500 bestaan niet meer. Als die huren nog bestaan en de mensen gaan uit die woning, dan worden ze gerenoveerd en gaat de huurprijs direct omhoog. Ik vind dit discriminatie van leeftijd. Ik wil dit bij de rechter gaan neerleggen, maar ik wacht eerst uw antwoord af.

Antwoord van de SP (26/10, kamerlid Jansen)
Heel merkwaardig dat in uw woonplaats geen huurwoningen worden aangeboden onder de 500 euro. Zou u contact kunnen opnemen met de SP Tweede Kamerfractie via kamer@sp.nl? Als u daarbij aangeeft waar u woont, kunnen wij wat zaken uitzoeken.

Geen antwoord van de PvdA (20/1, kamerlid Monasch)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de VVD (20/1, kamerlid Visser)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

foto: Budda

Vraag aan D66 (1 juli 2011, kamerlid Verhoeven)
Ik ben 22 jaar oud en heb net een sociale huurwoning toegewezen gekregen met een huurprijs van 460 per maand. Mijn thuissituatie werd voor mij zodanig dat ik besloten heb zelfstandig te gaan wonen. Er zijn echter te weinig jongerenwoningen in mijn gemeente waardoor het voor mij geen optie was nog langer te wachten tot er eentje vrij komt, vandaar een wat duurdere woning. Dit houdt wel in dat ik niet in aanmerking kom voor huurtoeslag omdat voor jongeren tot 23 jaar de maximale huurprijs 360 bedraagt. Waarom ligt de grens op die leeftijd? Ik begin nu parttime te werken, kan de huurprijs betalen maar vind het vreemd dat ik door mijn leeftijd geen recht heb op huurtoeslag, terwijl ik in dezelfde situatie (qua huurprijs en inkomen) dat wel heb vanaf mijn 23e. Waarom speelt de leeftijd hier zo’n grote rol in? Het komt op mij niet helemaal eerlijk over. Hoe denkt D66 hierover?

Geen antwoord van D66 (1/10, kamerlid Verhoeven)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

21 reacties


 1. ·

  Ik ben 21 jaar oud en was ook van plan het nest te verlaten om op mijzelf te gaan wonen. Ik werk fulltime en heb een redelijk inkomen, maar moet ook mijn auto betalen, eten, verzekeringen en vooral belastingen zijn asociaal hoog. Ik hou dus vrij weinig over en kan echt geen 600 euro kwijt voor een klein appartement. Ook kom ik dus niet in aanmerking voor de toeslag, wat het onmogelijk maakt voor mij om ook maar ergens te wonen. Zou de belasting het ook accepteren als ik voor mijn woonadres mijn kenteken opgeef?

  Beantwoorden

  1. ·

   Theun, bij mij is precies hetzelfde verhaal. Ik werk ook 40 uur per week, vaste contract, ik rook en moet wat schulden aflossen en de kale huur is 600 euro per maand. Ik moest uit huis van me ouder omdat het contact tussen mijn ouder en ik niet meer goed gaat. En nu zit ik elke maand keihard te werken voor mijn huis, rookwaren en boodschappen. Er blijft niks over en ik kan ook niet op vakantie meer. Met huurtoeslag zou dat enorm veel helpen en ik vind het ook super jammer dat ik het recht op huurtoeslag niet heb en iemand die ander half jaar ouder is dan mij wel het recht heeft. (Teleurgesteld)

   Beantwoorden

 2. ·

  Dit is inderdaad leeftijdsdiscriminatie! Als ik vraag naar het waarom, krijg ik vaak alleen de regels nogmaals opgedreund.

  Beantwoorden

 3. ·

  Het is inderdaad belachelijk. Mijn vriendin en ik zijn samen op zoek naar een sociale huurwoning in Groningen. Wij zijn twee hard werkende studenten die niet bijlenen bij de DUO, hun studie afronden in de vereiste 4 jaar waarbij we daarnaast ook nog een hoop activiteiten naast onze studie doen en hebben gedaan. Ten eerste moet je, om enigszins in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, jezelf aanmelden bij een woning coöperatie. Daar verdien je per jaar 12 punten. Om kans te maken op een huisje waar je krap aan met z’n tweeën zou willen wonen moet je op z’n minst 70 punten hebben. Daar komt nog bij dat de gemeentelijke belastingen excessief hoog zijn á 330 euro per jaar in Groningen. Is dit dan de prijs die hardwerkende studenten die voor hun 23ste afstuderen moeten betalen? De huurtoeslag voor onder de 23 heeft een grens van om en nabij de 377 euro. Daarvoor krijg je in Groningen absoluut NIET een huurwoning die aan die grens voldoet. Voorbeeld: voor een huurhuisje van 22 m2 (alles meegerekend) betaalt men 475 euro kale huur (!!!). Daar komen nog 100 euro service kosten overheen. Gemeentelijke belastingen a 330 euro per jaar. Gas, water, licht. Internet, televisie, verzekeringen… Kortom, als 21 jarige student met een bijbaan die niet bij leent wordt je geacht om minstens 800 euro op te kunnen hoesten per maand om samen te wonen. Belachelijk!

  Beantwoorden

 4. ·

  Mijn dochter van bijna 21 wil ook graag op zich zelf gaan wonen maar loopt ook tegen deze belachelijke regel aan. Ik weet niet wie die 400 euro grens heeft verzonnen maar die huizen zijn Namelijk in Nederland niet te huur! Dit weet men natuurlijk ook in Den Haag maar dat is nu ook de bedoeling van het verhaal, hoeven ze ook geen subsidie te geven. Het is bovendien ook nog zo dat je als Nederlander op een lijst komt te staan en je maar moet afwachten (soms wel 10 jaar) of je een keertje in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Deze regering maakt meer kapot dan ons allen lief is. Jongeren kunnen geen huis meer kopen omdat de regels van heel soepel opeens naar heel streng gegaan zijn, prima maar zorg dan wel dat er voor onze Nederlandse kinderen een huis te huur is. Ik wil/mag misschien eigenlijk niks zeggen maar je hoort telkens er zijn geen woningen beschikbaar. Ook in mijn woonplaats, maar wat zie je dan opeens er komen 10 asielzoeker gezinnen die wel een woning krijgen, prima dat deze mensen worden geholpen natuurlijk maar ik voel me zo langszamerhand wel gediscrimineerd als Nederlander in mijn eigen land waar ik hard voor werk. Den Haag open je ogen eens en ga de straat eens op om te ervaren wat er bij de mensen leeft!

  Beantwoorden

  1. ·

   Nou TIEN GEZINNEN!
   overdrijven en hen schuld geven GVD HUREN OM LAAG, BIJ BOUWEN OUWE KANTOREN als studenten flats! Leegstand is crimineel. Kraak wet aan passen! Groot grond bezitters en huisjes melkers de nek om draaien. En vrij plaatsen als DE VLOEK denhaag die veel autonomiteit had. Met werkende studerende èn werkeloze bewoners.. En half Denhaag voede.. Nhee er moest een jacht haven bij komen. En das niet schuld van vluchtelingen. Maar van Haagse KAK

   Beantwoorden

 5. ·

  Na heel wat toeters en bellen het voor elkaar dat mijn dochter een inkomen heeft waardoor ze op zichzelf kan. Wat schets mijn verbazing is het voor haar bijna onmogelijk om een huis te huren, omdat ze 21 jaar is en er dus een lagere huur grens voor huurtoeslag is vastgesteld tot 23 jaar. Het huren van een huisje met twee slaapkamers zou haar direct de mogelijkheid bieden om als gastouder haar eigen inkomen te verdienden. Ik snap niet waarom het jongeren op zoveel gebieden zo moeilijk gemaakt moet worden. We zouden zelfstandigheid moeten promoten. Jongeren zijn de toekomst, maar blijkbaar moeten jongeren nog heel lang onder moeders vleugels blijven wonen.

  Beantwoorden

 6. ·

  Beste mensen van de tweede kamer,
  Ik ben een volwassenen tussen de 18 en 23 jaar. Ik moet voor mij studie en omdat het thuis niet meer kan op mijzelf gaan. Dit vind ik helemaal niet erg, maar wat stond ik toch stom verbaast te kijken toen ik zag dat ik een woning moet zoeken onder de 400 euro per maand. Natuurlijk is een studentenkamer een optie, maar dan moet deze wel beschikbaar zijn in mijn omgeving en vaak zat schrik niet vallen deze er ook nog best vaak er over. Mijn vraag is nu waarom word ik zo gediscrimineerd in mijn eigen land? Waarom bestaat deze kromme wet? Ik maak mijzelf echt zorgen om mijn toekomst in Nederland. Rijen bij de voedselbank gaan de hoek om, huizen worden weggegeven aan niet Nederlanders, zorg wordt duurder voor ons, aow leeftijd gaat omhoog, eer dat ik pensioen heb lig ik al in mijn kist. Ik word gezien en behandeld als een volwassenen maar op het punt van huursubsidie weer niet? Ik vind dit leeftijdsdiscriminatie en voel me erg gediscrimineerd in mijn eigen land. Graag ontvang ik z.s.m een reactie. Met vriendelijke groet, jonge Nederlander.

  Beantwoorden

 7. ·

  Al een tijdje ben ik opzoek naar een nieuwe woonruimte. Ik ben net afgestudeerd, en ben 21 jaar. Al sinds mijn 18e woon ik op mijzelf op kamers. Hiervoor betaalde ik al 300 euro per maand, voor een kamer van 12 m2. Ondertussen ben ik naar een grotere kamer verhuisd, van 350,-, maar omdat ik nu klaar ben met mijn mbo opleiding, en volgend jaar op de kunstacademie start, heb ik meer ruimte nodig. Mijn ouders zijn binnenvaartschipper, en kan daar door niet “thuis” wonen, aangezien zij werken en wonen op hun schip. Ik krijg dus op geen enkele mogelijkheid een kans om een appartement te huren, omdat ik geen huurtoeslag kan aanvragen. Wat ik ook enorm storend vind, is dat je persé een eigen voordeur moet hebben. Dit betekend dus dat als je op kamers zit, zoals ik, je alsnog de volle mep kunt betalen. Ik heb een aantal appartementen opgezocht. 420 per maand. Als hier huurtoeslag op zou komen, zou ik minder hoeven te betalen, dan dat ik nu voor mijn kamer van 19 m2 betaal. Plus het feit dat ik volgend jaar HBO ga studeren en in het leenstelsel terecht kom, wat allemaal weer piekfijn is geregeld door de Nederlandse overheid! Welkom in Nederland.

  Beantwoorden

 8. ·

  Ik ben 19 jaar, ik werk fulltime en ik ga geen opleiding meer volgen. Ik heb een goed salaris waar ik als ik 23 ben en recht heb op huurtoeslag mee rond kan komen. Helaas is het voor mij nog niet mogelijk om op mezelf te wonen omdat ik nog geen huurtoeslag krijg. Waarom krijg ik dit wel als ik 23 ben en niet als ik 19 ben? Ik werk in Rotterdam en moet elke dag anderhalfuur reizen naar mijn werk. De huurprijs van een appartement in Rotterdam ligt rond de 500-550 euro. Nu moet ik nog 3.5 jaar anderhalfuur per dag reizen omdat de maximale huur grens voor huurtoeslag zo laag is voor mij. Over 3.5 jaar is mijn situatie precies hetzelfde alleen dan krijg ik wel huurtoeslag. Zou iemand mij dit kunnen uitleggen?

  Beantwoorden

 9. ·

  Zou zelf ook op mijn eigen willen wonen, maar in verband met de abnormale huursubsidie regels is dit niet mogelijk. De regering zou eens moeten goed bij zichzelf moeten na gaan; ze willen dat we onafhankelijk in dit land kunnen functioneren na onze 18e jaar, en tergelijk wordt iemand van 18 – 23 anders behandeld dan iemand die 23+ is.
  Dat noem ik discriminatie en een dubbele standaard, komt het goed uit om meneer/mevrouw als volwassenen te bestempelen dan wordt dat gedaan. En komt het de regering slecht uit, dan is meneer/mevrouw ineens nog niet helemaal volwassen.

  Er moeten gewoon 3 ‘fases’ komen qua leeftijden:
  1. Kind: 0 – 18
  2. Volwassenen: 18 – pensioenleeftijd
  3. Senioren: pensioenleeftijd+

  In de grondwet staat dat er niet gediscrimineerd mag worden, graag ook daar aan houden!

  Beantwoorden

 10. ·

  Ik ben 21 en zit met hetzelfde probleem als de mensen hierboven. Het slaat echt nergens op dat iemand die (2 jaar) ouder is dan ik 300 euro meer mag huren om in aanmerking te komen voor huursubsidie. Toeslagen zijn toch juist bedoelt om iets heelbaar te maken. Om dan een bedrag tot 400 te vergoeden slaat gewoon nergens op. Vanaf 400 euro zou logischer zijn.

  Beantwoorden

 11. ·

  Hallo 2e kamer,

  Als ik zo de bovenstaande reacties lees kan ik hieruit op maken dat één reactie meer van mij niet veel gaat uithalen. Echter ben ik het natuurlijk roerend eens met mijn mede leeftijdsgenoten en pleit ik ook voor het afschaffen van deze leeftijdsgrens. Ik begrijp uw argument over het feit dat het qua kosten dan weer moeilijker wordt rond te krijgen, maar dan kan er dus net zo goed gezegd worden dat niemand meer huurtoeslag krijgt i.v.m. de kosten. Want; waarom iemand van 23 wel (die meestal nog meer verdient ook gezien de leeftijd en ervaring) en iemand van 21 niet die dus een lager inkomen heeft?! Soms zie ik bijna geen andere optie meer dan zelf de politiek in te gaan om te zorgen voor een eerlijke, gelijke, behandeling van inwoners in Nederland. Jullie zijn toch het klankbord voor de Nederlandse samenleving?! Doe hier dan ook alstublieft wat mee, met deze positie en zorg voor een gelijke behandeling!

  Beantwoorden

 12. ·

  Hallo,
  Ten eerste is het enigsinds fijn te lezen dat ik niet de enige ben met deze problematiek. Ik ben een 21 jarige Nijmeegse student die samen met zijn vriendin een studio huurt. De kosten van deze studio liggen hoog, maar met zijn tweeën is het nog net reëel. Je zou kunnen zeggen dat wij voor de studio evenveel kwijt zijn als voor een eengezinswoning. Wij zijn heftig opzoek naar een grotere ruimte en voor een vaste basis. Helaas krijgen wij huurtoeslag tot de 409 euro kale huur. Elke woning in de omgeving begint bij een huurprijs vanaf 600 euro. Het is voor ons als drukke studenten dan ook erg lastig om een grotere ruimte te kunnen vinden, terwijl wij met de huurtoeslag van iemand die 2 jaar ouder zou zijn, makkelijk ons eigen ‘stekkie’ zouden kunnen hebben. In het opzicht tegenover mijn medemensen hier boven hebben wij nog geluk met een dubbel loon. Dit betekend overigens niet dat er niet iets zou mogen veranderen!
  Ik hoop werkelijk dat de leeftijdsgrens voor huurtoeslag omlaag gaat, of de verhoudingen meer gelijk worden getrokken. Kamers met een kale huur van 400 euro en een eigen voordeur bestaan namelijk niet.

  Beantwoorden

 13. ·

  Vind de overheid het normaal dat ik (19 jaar) maanden op straat heb moeten zwerfen door deze achterlijke wet? En letterlijk nergens anders naar toe kon tot nu toe, waar ik bij een kennis ‘logeer’, omdat ik nergens een huis kan huren en de huisjes die ik ‘Net’ voor in aanmerking had kunnen komen prijzen ze natuurlijk precies 410 euro van de 409 die ik ‘Mag huren’. Zou effe normaal moeten worden hier.

  Over vluchtelingen
  Eerst ons zelf helpen, dan een ander… Nooit in een passagiers vliegtuig gezeten ofzo? Ow wacht, je Vliegt in je eigen van al dat subsidie geld wat jongeren in nood niet meer krijgen. Met niet zo vriendelijke groet, Pieter, (19) die moest zwerfen, omdat mannen in pak niet hun dagelijkse kaviaar kwijt willen.

  Beantwoorden

 14. ·

  Zelfde probleem hier, een tijd particulier kunnen huren maar aangezien die huur redelijk snel omhoog gaat raak ik mijn huursubsidie kwijt. Ik ben over 4 maanden en een jaar pas 23 en dan zou ik weer kunnen huren zoals nu maar in die tijd raak ik mijn zelfstandige plekje kwijt. Belachelijk, want ik woon al jaren gedwongen op mijzelf maar een tegemoetkoming daarvoor nee hoor. Dankjewel fijne overheid!

  Beantwoorden

 15. ·

  Onder de wat verwarrende naamgeving ‘Afschaffing minimum jeugdlonen’ (verlaging minimum loon leeftijdsgrens) is inmiddels de discriminatie van 21 en 22 jarigen op dat gebied uit de wereld geholpen. Die gaan nu evenveel verdienen als 23 jarigen. Dat kost werkgevers meer. De huurtoeslag discriminatie opheffen zal de overheid meer gaan kosten maar dat dient gewoon principieel even goed wel te gaan gebeuren. Zie de Grondwet. Budget probleem? Een smoes om alles bij het oude te laten. Wel zou ik nog eens goed nadenken over huursubsidie voor 18-20 jarigen. Dat zou via bijzondere (en waar mogelijk bij ouders) verhaalde bijstand kunnen lopen. Kortom, huursubsidie vanaf 21 jaar (= grens financiële zelfstandigheid) en geen idiote maximum huurgrenzen waar toch niemand voor kan huren in de Randstad.

  Beantwoorden

 16. ·

  Tegenwoordig krijgen studenten door een nieuw beleid in de regering geen studiefinanciering meer. Dus alles moet geleend worden. En ja dan ben je de klos als je 3 uren van je universiteit af woont want dan moet je ook nog op kamers aangezien 6 uren reizen per dag geen optie is. De huurprijs van een kamer of zelfstandige woonruimte ligt meestal ver boven de huursubsidie grens. Vooral als je nog maar 18 bent. Kan hier wat aan gedaan worden? Of zijn er uitzonderingen op de regel om toch voor huursubsidie in aanmerking te komen.

  Beantwoorden

 17. ·

  Beste kamerleden,
  Zoals u waarschijnlijk al wel gelezen heeft zit ik met het zelfde probleem. Ik heb vanaf mijn 18e t/m 21e begeleid gewoond, dit contract loopt over vier maanden af. hier kwamen ze tevens ook letterlijk 4 maanden van te voren mee aan. Dit betekend dus dat ik voor februari een huisje gevonden moet hebben.
  Zelf werk ik 40 uur per week (vast contract), dus voor mijn 21 jaartjes oud goed te doen. Ondertussen uitgezocht dat ik tot mijn 23e in een huisje zou moeten wonen van 400,11 euro, daarboven krijg ik geen huurtoeslag. Hier is dus absoluut niks voor te vinden in regio Eemland, dit zou dus betekenen dat ik per februari gewoon op straat sta. Vanaf 23 jaar kun je wel 699 huren met huurtoeslag. Is hier momenteel geen regeling voor? Zou toch wat zijn, heeft Nederland 3 jaar lang 20% btw betaald om deze jongen op het goeie pad te krijgen, even later gooien ze het weer weg en mag ik op straat gaan wonen?
  Met vriendelijke groeten, Jona

  Beantwoorden

 18. ·

  Ook wij lopen tegen hetzelfde probleem aan. Of het zin heeft dat hier te melden, vraag ik mij af, aangezien de eerste melding uit 2011 is en er niets is veranderd. Onze zoon studeert aan de Universiteit, heeft daar in de omgeving ook een bijbaantje. Omdat hij min. 3 uur per dag moet reizen, kan hij beter daar een woonruimte zoeken. 19 jaar, recht op huurtoeslag tot een bedrag van 414 euro. Waar zijn de woningen dan te vinden? In heel Nederland, met name in de studentensteden is het een onmogelijke opgave een woning onder de 414 euro te vinden. Uiteindelijk heeft hij een studentenwoning voor een respectievelijk lage huur kunnen vinden. Maar toch nog 424 euro (net tien euro boven de grens) en daarbij komen nog servicekosten die verplicht meegerekend moeten worden. Het komt er dus op neer dat mijn zoon nu verplicht maximaal moet gaan lenen om de totale huur te kunnen betalen, alleen omdat hij nog geen 23 is! Hij kan niet fulltime werken omdat hij studeert. Is dat het rechtsysteem in Nederland, veroorzaakt dit dat studenten moeten gaan lenen omdat het systeem discrimineert? Als hij straks 23 is, ligt de huurgrens veel hoger, terwijl hij dan mogelijk bijna zijn studie heeft afgerond en het wel zou kunnen betalen? Ongelooflijk dit, ik ben hier echt zo kwaad over. Is dit de toekomst voor onze jongeren. Wordt eens wakker daar in Den Haag en kijk eens om je heen naar wat de huurprijzen zijn die gevraagd worden, voordat er een grens wordt bepaald. De verhuurder zegt echt niet tegen mijn zoon: jij bent nog geen 23, dus jij mag minder betalen. Waarom bekijkt de regering dit dan wel vanuit een leeftijd? En waarop is die huurgrens dan gebaseerd, ik zie ze niet hoor, woningen onder de 414. Onbegrijpelijk dit en frustrerend dat niemand luistert naar al die jongeren en hun ouders!

  Beantwoorden

 19. ·

  Ja bizar is het zeker. Ik moest uit huis op mijn 19e, zoek het maar uit dan. Je vind geen woning, geen huurtoeslag etc. En het ergste is nog, geen woonadres is geen studiefinanciering. Dus nog minder kans. Het is makkelijk om er vanuit te gaan dat alles maar betaald word door de ouders, niet iedereen heeft dat geluk of die mogelijkheid. ‘Gelukkig heb ik nu een ‘goedkope’ kamer van 450,- p.m. maar een vast contract is zeldzaam en met mijn 20 jaar verdien ik 7,- bruto. Rijk word ik er niet nee, haha. Zeker niet als er bijna geen banen zijn in mijn sector.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *