Opgebouwde Nederlandse Rechten in België

opgebouwde
foto: Vde2eK

Vraag aan het CDA, de PVV, de SP en de VVD (kamerlid Ormel, kamerlid van den Besselaar, kamerlid van Bommel en kamerlid Dijkhoff)
Sinds januari 2006 wonen wij in België. Omdat Rotterdam voor ons steeds minder aantrekkelijk/veilig was. Ik heb 2 jaar geleden mijn bedrijf op moeten zeggen, omdat er in België tal van opleidingen diploma`s geëist worden, om het hier te doen voortzetten. Ik heb 42 jaar in Nederland gewerkt en premies/belasting betaald. Toch ga ik 20% AOW inleveren, zo is dat volgens de Nederlandse wet. Mijn man heeft 38 jaar in Nederland gewerkt en premies en belasting betaald. Na ruim een jaar vechten voor zijn baan, heeft Volker Wessels hem nu toch ontslagen, een heel verhaal op zich en waar ik ook niks van snap dat dit zomaar kan. Mijn man is heel de dag bezig met internet af te struinen, omdat hij voor maart een nieuwe baan wil. Mocht dit niet lukken, heeft hij recht op een WW uitkering. Dat dachten we, maar sinds mei 2011 moeten grensarbeiders hun (WW) uitkering aanvragen in het land waar zij wonen. Hier in België betekent dat het eerste half jaar 60% van een max van 2.400 euro. Dat komt neer op zo`n ruim 1.000 euro netto. Terwijl mijn man “recht heeft opgebouwd / jaren voor betaald” voor een WW-uitkering van 70% van bijna 4.000 euro. Waar staat Nederland voor. Voor de anderen dan eigen Nederlanders. Waar hebben wij dit aan verdiend om nu in armoede te belanden, terwijl we met ons tweeën 80 jaar geïnvesteerd hebben in een bodemloze put dat Nederland heet? Kunt u me uitleggen of dit alles klopt?

Antwoord van de SP (27/2, kamerlid van Bommel)
Inderdaad is het zo dat AOW alleen wordt opgebouwd over jaren dat men in Nederland verblijft en wel met 2% per jaar. Tevens is het juist dat bij werkloosheid een uitkering moet worden aangevraagd in het land waar men woont. In dat land betaalt u ook de premie. Meer informatie over deze zaken kunt u vinden op de website van de SVB.

Antwoord van de VVD (2/3, kamerlid Dijkhoff)
Wat de heer van Bommel namens de SP hierover al heeft gezegd klopt. Het is de consequentie wanneer u de keuze maakt te gaan verhuizen naar het buitenland. U heeft bijgedragen aan een collectieve risicoverzekering in Nederland. Al die tijd dat u in Nederland woonde heeft deze u ook gedekt. Door verhuizen neemt u nu deel in het Belgische stelsel onder Belgische voorwaarden. Met hun premies, betalingen, uitkeringen en voorwaarden om weer aan het werk te gaan. Wel telt uw arbeidsverleden in Nederland als EU-land mee als arbeidsjaren voor het Belgische stelsel voor zover dat in hun stelsel gevolgen heeft voor hoogte en duur van de uitkering. Zoals u zelf ook aangeeft is het hebben van een baan de beste remedie. Het is dan ook te prijzen dat uw man zich zo inspant weer een nieuwe baan te vinden. Ik wens uw man persoonlijk daar veel succes bij.

Antwoord van de PVV (7/3, kamerlid van den Besselaar)
Beste Els en Evert Oostema, de antwoorden van de heren Van Bommel en Dijkhoff zijn op zich juist, ook al wilt u dat niet accepteren. Voor een WW-uitkering geldt het zogenaamde woonlandbeginsel, d.w.z. dat ondanks het feit dat u in Nederland heeft gewerkt, u in België de uitkering moet aanvragen, omdat u daar woont. Dat zijn afspraken gemaakt in Europees verband.

Geen antwoord van het CDA (23/4, kamerlid Bruins Slot)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

2 reacties


  1. ·

    Soms en in mijn geval zijn Nederlanders niet zeker over hun Nederlandse toekomst en maak ik mij ernstige zorgen en zou ik ook graag per direct een antwoord op mijn vraag willen, ondanks dat ik geen allochtoon ben, ben ik wel mens! Ik zit er echt helemaal doorheen. Snap niet wat jullie met ons/medeNederlander aan wilt. Waarom worden wij kapot gemaakt. Ik heb als Nederlander 42 jaar gewerkt en belasting/sociale premies ww, wao aow betaald. Mijn man heeft als Nederlander 38 jaar belasting en premies betaald…..ww, wao aow en noem maar op……nu puntje bij paaltje komt (voor ons binnen 3 weken)…is er geen Nederlander die ons teruggeeft waar wij recht mee op hebben gebouwd. Sterker nog, is er geen Nederlander die mij fatsoenlijk antwoord geeft op mijn gestelde vraag.

    Beantwoorden

  2. ·

    Beste Kamerleden, u beide geeft geen antwoord op de vraag van mijn vrouw. Zij stelt toch duidelijk dat ik 36 jaar in Nederland gewerkt heb en daar ook alle belastingen en heffingen betaald heb ook terwijl ik in België woon. Je hebt namelijk de keuze of je Belgisch of Nederlands belastingplichtig wilt zijn. Ik heb ervoor gekozen om Nederlands belastingplichtig te zijn. Ondanks dat heb ik ineens geen recht meer nu ik in Nederland werkeloos ben geworden. Ik hoop dat ik de situatie nu verduidelijkt heb en dat mijn vrouw nu wel een eerlijk en duidelijk antwoord krijgt.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *