Oudere Alleenstaande in Eengezinswoning

oudere
foto: Noud!

Vraag aan D66, de PVV, de SGP en de VVD (kamerlid Verhoeven, kamerlid Lucassen, kamerlid van der Staaij en kamerlid de Boer)
Nadat mijn broers en ikzelf het ouderlijk huis hadden verlaten bleven mijn ouders in de huurwoning wonen, omdat ze daar al ongeveer 30 jaar wonen, waardoor de huur relatief laag is. Vorig jaar is mijn moeder overleden en nu woont mijn vader dus alleen in een eengezinswoning. Mijn vader is slecht ter been en het is voor hem dus een hele klus om dat huis schoon te houden. Bij de woningbouwvereniging heb ik gevraagd of er geen regeling te treffen valt zodat mijn vader in een appartement trekt voor dezelfde of zelfs minder huurkosten om zo plaats te maken voor een heel gezin, die misschien staan te springen om een eengezinswoning. Zo’n regeling is er niet volgens de woningbouwvereniging. Bij mijn vader in de straat wonen best veel mensen, die daar zijn begonnen als gezin maar inmiddels alleen of met z’n 2en in een 3 verdiepingen tellende eensgezinswoning wonen. Volgens de woningbouwvereniging moet mijn vader zich gewoon inschrijven voor een huurwoning, maar als hij dat doet gaan alle mensen die al lang ingeschreven staan allemaal voor en zal het misschien nog 20 jaar duren voordat hij een woning krijgt toegewezen. Mijn vader zal dus om deze 2 redenen (lange wachttijd en hogere huurlasten) nooit “zo gek” zijn om de woning te verlaten. Ik kan me niet voorstellen dat er geen regeling te verzinnen is zodat mijn vader en al die andere alleenstaanden plaats kunnen maken voor gezinnen. Overigens kan de woningbouw aan de nieuwe bewoners gelijk weer de hoofdprijs vragen voor die woning en de woning wordt weer ’s opgeknapt door de nieuwe bewoners. Het lijkt mij dat iedereen hier beter van wordt en ik begrijp dus niet dat de woningbouw mijn idee zomaar afscheept als “niet mogelijk”. Ik hoop dat ik een antwoord mag verwachten vanuit de politieke partijen. Ben erg benieuwd of ik hier een goed punt heb.

Antwoord van de SGP (8/11, kamerlid van der Staaij)
Inderdaad een goed punt. Het is verstandig om naar een passende oplossing te zoeken waar alle partijen beter van worden. Dat moet niet zo moeilijk zijn. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij lokale partijen.

Antwoord van de VVD (2/12, kamerlid de Boer)
Je eerste punt, de urgentie, dat is aan de corporatie. Ik kan de urgentie niet helemaal inschatten, maar een corporatie kan schrijnende gevallen voorrang verlenen wat ook vaak gebeurt. Het tweede punt, zoals ik het lees betaalt je vader een hele lage huur. Te laag gemeten naar de werkelijke waarde van woningen. Dat is voor je vader een geluk maar niet voor de verhuurder. Je vader zal moeten accepteren dat huren nu eenmaal hoger zijn geworden. Een corporatie vraagt overigens alleszins een redelijke huur. Uiteindelijk zal je vader toch de stap moeten zetten.

Geen antwoord van D66 (1/2, kamerlid Verhoeven)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PVV (1/2, kamerlid Lucassen)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *