OV-chipkaart en Reductie

ov-chipkaart
foto: jordy”1996″

Vraag aan de PvdA, de PVV, de SP en de VVD (kamerlid Monasch, kamerlid de Jong, kamerlid Roemer en kamerlid Aptroot)
Afgelopen zaterdag reisde ik per spoor van Zoetermeer naar Zutphen en betaalde met een anonieme OV chipkaart. Dat kostte mij zowel heen als terug € 18,-. Zou ik niet anoniem hebben gereisd, dan had ik vanwege mijn leeftijd – ouder dan 65 – in plaats daarvan slechts 2x € 10,80 hebben betaald. Mijn privacy kost alleen al in dit geval een bedrag van € 14,40. Ik ben van mening dat dit onnodig veel is. Kunt u bewerkstelligen dat je bij anonieme OV chipkaarten éénmalig je leeftijd hoeft aan te tonen en verder gebruik kunt maken van de reductie?

Antwoord van de VVD (4/4, kamerlid Aptroot)
Recentelijk hebben VVD en GroenLinks gepleit voor de invoering van een anonieme roze OV-chipkaart. Zo kunnen senioren die (net als veel andere reizigers) liever niet willen dat hun reisgegevens aan hun persoon gekoppeld worden, gebruik blijven maken op de korting waar ze recht op hebben. Dergelijke kaarten bieden korting aan senioren, maar hoeven niet aan een naam gekoppeld te worden. Door de kleur kan elke chauffeur of controleur in een oogopslag zien of de reiziger die de kaart gebruikt qua leeftijd voor een roze kaart in aanmerking kan komen. Bij twijfel kan, net als in het huidige systeem, om legitimatie worden gevraagd.

Antwoord van de SP (16/5, kamerlid Roemer)
Dit soort voorbeelden zijn exact de reden dat de SP al jaren geleden het vertrouwen in deze slechte OV-Chipkaart heeft opgezegd. Wat begon als een mooi idee voor één gebruiksvriendelijke kaart voor het hele OV is helaas verworden tot een nachtmerrie voor de reiziger en het gehele OV. De voorbeelden waaruit blijkt dat de reiziger er zeker niet beter van wordt zijn talrijk: hogere tarieven, dubbele opstaptarieven, veel (peperdure) mislukte transacties, gebrekkige service en complete onduidelijkheid door ontelbaar verschillende kaarten en tarieven. Ook het probleem rondom de privacy is pijnlijk te noemen. Door de twijfelachtige manier waarop privacygevoelige gegevens worden bewaard, willen veel reizigers liever een anonieme kaart. Maar als anonieme reiziger kan je geen enkele vorm van korting krijgen, ook al heb je daar gewoon recht op. Het is dus niets anders dan een boete op anoniem reizen. Bovendien is het argument dat het niet zou kunnen ook onzin. Een roze strippenkaart is immers ook anoniem. En bij controle moet je kunnen aantonen dat je terecht met korting reist. Dat kan nu ook, want bij de introductie is beloofd dat de OV-Chipkaart nooit ten koste zou gaan van menselijke controle. Immers veiligheid krijg je niet door een poortje, dat kan alleen door een conducteur, een buschauffeur of door een ander soort toezichthouder. Kortom: voor de SP staat het vast dat deze OV-Chipkaart echt niet in het belang van de reiziger is. Dat maakt het extra schandalig dat diezelfde slechte kaart nu met veel haast de reiziger wordt opgedrongen. Want als die kaart echt zo goed was, dan ging die reiziger ‘m vanzelf gebruiken, toch?

Antwoord van de PvdA (25/5, kamerlid Monasch)
De PvdA fractie heeft aangekondigd niet verder door te gaan met de invoering van de OV chipkaart dan nadat uiteenlopende vragen en problemen zijn verholpen. Daarin past ook de klacht die u naar voren brengt. Via o.a. een roze OV chipkaart zou dit te verhelpen zijn. Wij zullen ons daar zeer voor inzetten.

Geen antwoord van de PVV (3/6, kamerlid de Jong)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *