Pensioentekort en Box3

pensioentekort

Vraag aan het CDA, de PvdA, de PVV en de VVD (23 september 2015, kamerlid Omtzigt, kamerlid Vermeij, kamerlid de Graaf en kamerlid Lodders)
Waarom wordt er geen rekening gehouden met pensioentekort in Box3. Het kan namelijk een verstandige keuze zijn om vermogen op te bouwen of te hebben in plaats van het onderbrengen bij een pensioenmaatschappij of pensioenspaarrekening. Het lijkt een vorm van vermogensdiscriminatie. Het is onredelijk dat pensioenpremies aftrekbaar zijn in Box1 en niet in Box3 belast worden terwijl voor je pensioen sparen op een normale spaarrekening er niks aftrekbaar is en het gespaarde bedrag wel volledig belast wordt in box3? In de oude vermogensbelasting werd wel rekening gehouden met een pensioentekort. Dit was een simpele en mooie manier van corrigeren.

Antwoord van het CDA (27/9/15, kamerlid Omtzigt)
U kunt in box 3 vrij vermogen opbouwen en dat ook vrij aanwenden. Dat kan voor pensioen zijn, maar ook voor andere zaken. Het vermogen is dus niet beklemd. Als u pensioen aftrekt in box 1, dan kunt u het alleen voor pensioen gebruiken en dan heeft u inderdaad het voordeel dat u geen box 3 heffing betaalt. En dat het waarschijnlijk tegen een hoger percentage aftrekt, dan waartegen u als gepensioneerde belasting betaalt. U hoeft trouwens niet naar een verzekeraar. U kunt ook pensioen opbouw via banksparen.

Geen antwoord van de PvdA (23/12/15, kamerlid Vermeij)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PVV (23/12/15, kamerlid de Graaf)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de VVD (23/12/15, kamerlid Lodders)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

2 reacties


 1. ·

  Geachte heer Omtzigt, het vrije vermogen waarover u spreekt betreft maar € 21.000 ongeacht het vermogen opgebouwd in een pensioenpot. Het vermogen is niet beklemd maar wel zwaar belast. Overigens is pensioen opbouwen middels banksparen geen optie omdat het rendement veel te laag is en omdat je vermogen vast staat (kun je ook niet meer verhuizen naar een andere bank met een hoger rendement?). Ik zou graag een extra vrijstelling zien voor mensen die een pensioentekort hebben.

  Beantwoorden

  1. ·

   U moet deze vragen ook niet stellen aan de politiek. Die zijn alleen bezig met hun eigen ik. Ieder voor zich en God voor ons allen. Zo moet je gaan denken. Gewoon de sok gebruiken. Geen belasting en geen limit.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *