Politie Waarschuwen met SMS

politie
foto: Fpf

Vraag aan GL, de PvdA, de SP en de VVD (kamerlid Dibi, kamerlid Marcouch, kamerlid Gesthuizen en kamerlid Hennis-Plasschaert)
Waarom bestaat er niet een sms-nummer om de politie te kunnen waarschuwen? In mijn werk wordt ik wel eens bedreigd en gelukkig is er tot nu toe nog niets fout gegaan. Maar mocht er in zo’n geval wel iets gebeuren en je mag niet eerder weg dan dat alles echt werkt (ik ben installateur). Er zal er maar een bij zijn, die het echt meent, en door het lint gaat. In zo’n geval is het niet handig om per telefoon contact te maken met de politiemeldkamer, want dan zou de situatie wel eens snel kunnen omslaan. Kamerleden lopen soms misschien op straat met beveiliging, en op locaties die relatief veilig zijn, maar de gewone burger wordt in zulke momenten aan haar lot over gelaten. Bedenk ieder maar eens een situatie waarin dit zou kunnen voorkomen en wat je dan zou doen en wat voor effect dat dan geeft ten opzichte van de door mij bedoelde sms. Een kleine kwestie die een groot gevoel van veiligheid met zich meebrengt voor iedere Nederlander. Ook bij eventuele knokpartijen kunnen mensen dan onopvallend de politie waarschuwen zonder zelf in gevaar te komen. Het amber alert, maar dan andersom zeg maar :”Voor ieders veiligheid”.

Antwoord van de PvdA (23/8, kamerlid Marcouch)
Ik denk dat het om praktische redenen niet gebeurt. De politie maakt wel gebruik van sms alert en smsbom communicatie om iets onder de aandacht te brengen. Maar dat is alleen vanuit de politie richting burger en niet andersom naar mijn weten. Ik vind het eigenlijk helemaal niet zo gek om dat mogelijk te maken. Ik zal uitzoeken welke mogelijkheden er zijn om het te regelen.

Antwoord van de VVD (30/8, kamerlid Hennis-Plasschaert)
Melden via sms is nu niet mogelijk inderdaad. Ik zal dit onder de aandacht brengen van de minister en hoop u spoedig nader te informeren. Hierbij het antwoord van minister Opstelten op vragen over toepassen SMS.

Antwoord van de SP (1/9, kamerlid Gesthuizen)
Ik begrijp uw vraag, u zou op een laagdrempelige manier contact op willen nemen met de politie in geval van nood. Er zit echter wel een probleem aan uw voorstel om de politie per sms te kunnen waarschuwen; degene die de sms ontvangt kan heel lastig onderzoeken hoe serieus de melding is. Er worden ook sms-jes per ongeluk verstuurd. Er is geen mogelijkheid tot doorvragen bij sms, dat kan wel als iemand belt. En hoe weet je of, en zo ja hoe snel, de sms aankomt? Kortom, ik begrijp het voorstel, maar zie hier nogal wat haken en ogen aan zitten.

Antwoord van GL (8/9, kamerlid Dibi)
Dat is een interessante vraag waar ik in alle eerlijkheid nog niet aan heb gedacht. Op dit moment is de politie alleen telefonisch of fysiek bereikbaar. Uw gedachte om de politie per sms te bereiken is daarom misschien niet eens zo vreemd. Echter stuit ik wel op een ding. Je kan als burger namelijk moeilijk controleren of de sms wel tijdig is aangekomen is bij de politie en andersom. Zeker in noodsituaties is het van belang dat er snel en adequaat gereageerd kan worden. Iedere seconde telt. Wellicht bij minder acute situaties zoals bijvoorbeeld een tip, kan er wellicht een sms gestuurd worden naar de politie. Al zijn daar op basis van privacywetgeving ook nog haken en ogen aan te vinden. Kortom u heeft een goed idee, waar GroenLinks over zal nadenken. Ik hoop u voldoende te hebben geinformeerd.

2 reacties


  1. ·

    Ik ben benieuwd wat jullie teweeg kunnen brengen. Het is meer een upgrade op de huidige situatie. ik hoop dat jullie mijn vraag goed behandelen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *