Rechtsongelijkheid Pensioenfonds

rechtsongelijkheid

Vraag aan het CDA, D66, de PvdA en de VVD (29 april 2015, kamerlid Omtzigt, kamerlid van Weyenberg, kamerlid Vermeij en kamerlid Lodders)
Al 35 jaar woon ik onafgebroken samen met mijn huidige partner. Ik ben 52 jaar en mijn partner is 61 jaar. Mijn pensioenfonds is Zorg en Welzijn, mijn partners pensioenfonds is bedrijfspensioenfonds voor de Landbouw. Mijn pensioenfonds wil mijn partner al vanaf het begin niet registreren als mijn partner, omdat wij niet gehuwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben. Het pensioenfonds van mijn partner daarentegen registreert mij wel als zijnde de partner. Mijn partner heeft dus zogezegd geen recht op partnerpensioen en als ik kom te overlijden voor mijn 65e krijgt hij niets en verdwijnt alles in de pensioenpot. Ik kan mijn pensioen niet afkopen en ook mag ik niet overstappen naar een andere pensioenfonds die andere voorwaarden over partnerschap hanteert. Mijn vraag: hoe staat u tegenover deze rechtsongelijkheid?

Antwoord van D66 (6/5/15, kamerlid van Weyenberg)
Ik heb me hierin verdiept en inderdaad geconstateerd dat verschillende pensioenfondsen verschillende regels hanteren rondom het nabestaandenpensioen. En dan in het bijzonder wanneer iemand als ‘partner’ wordt geaccepteerd. Ik vind dat opmerkelijk en heb daarom schriftelijke vragen gesteld aan de verantwoordelijk staatssecretaris, mevrouw Klijnsma (antwoorden), om de feiten op tafel te krijgen. Naar mijn mening moeten pensioenfondsen zich niet mengen in hoe u uw relatie juridisch vorm geeft. Dat is aan u, u zou moeten kunnen bepalen wie uw partner is voor het nabestaandenpensioen. Ik heb de door mij gestelde vragen bijgevoegd in de link hierboven. In principe moeten de vragen binnen drie weken zijn beantwoord. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben ge├»nformeerd.

Ter info, zie ook op: ‘Pensioenfonds moet zich niet bemoeien met partnerregistratie

Geen antwoord van het CDA (29/7/15, kamerlid Omtzigt)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PvdA (29/7/15, kamerlid Vermeij)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de VVD (29/7/15, kamerlid Lodders)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *