Roaming Kosten EU

roaming
Vraag aan D66 en de VVD (5 augustus 2017, kamerlid Paternotte en kamerlid Weverling)
Sinds de nieuwe wetgeving mag ik in het buitenland bellen naar andere EU landen binnen mijn abonnement. Heel fijn. Maar vanuit Nederland moet ik nog steeds extra roaming kosten betalen om te bellen naar andere EU landen. Waarom is dit precies, en wordt hier wat aan gedaan? Want als ik naar België of Duitsland rij hoef ik niet extra te betalen om met mijn ouders in Italië te bellen, maar nu in Nederland wel terwijl wij ook in de EU zitten. Wanneer worden de roaming kosten binnen de EU echt afgeschaft?

Antwoord van de VVD (28/8/17, kamerlid Weverling)
Per 15 juni kunt u inderdaad bellen en internetten (roamen) in het buitenland zoals u dat ook in Nederland doet. Wij zijn erg blij met ‘roam-like-at-home’. Bellen vanaf het thuisnetwerk (uw Nederlandse provider) naar een ander netwerk in de EU valt niet onder het begrip roaming zoals de EU-wetgeving dat hanteert. Deze vorm van bellen wordt internationaal bellen genoemd en is niet gereguleerd. De roamingafspraken hebben alleen betrekking op bellen of sms-en vanaf een ander netwerk in de EU dan het thuisnetwerk (naar een nummer in de EU), op het ontvangen van een telecomgesprek of sms op een ander netwerk in de EU dan het thuisnetwerk, en op internetten op een ander netwerk in de EU dan het thuisnetwerk. Uw vraag gaat dus over twee verschillende zaken: bellen en internetten in het buitenland versus bellen naar een buitenlands nummer.
Bellen vanuit Nederland naar een buitenlands nummer is een ander verhaal. De kosten voor het verbinding maken vanuit Nederland met een buitenlands netwerk zijn anders opgebouwd dan bij roaming op een buitenlands netwerk. Daarom is dit duurder en valt het buiten deze regeling. Daarnaast hebben prijsbewuste consumenten hebben nu al flink wat alternatieven om tegen weinig kosten naar het buitenland te bellen. Denk aan FaceTime, Skype, WhatsApp, Viber etc. Voor roamen in het buitenland zijn er daarentegen geen alternatieven, afgezien van openbare Wifi, wat helaas niet altijd beschikbaar is en waarvan het lastig is vast te stellen of deze veilig en betrouwbaar is.
Wat betreft uw vraag of hier wat aan gedaan gaat worden: recentelijk hebben meerdere Europarlementariërs een oproep gedaan om de tarieven voor bellen naar het buitenland te reguleren. Hier is een zeker risico aan verbonden voor Nederlandse consumenten. Als ook deze tarieven gereguleerd worden, is het aannemelijk dat telecombedrijven ter compensatie hun binnenlandse tarieven verhogen omdat ze hun kosten voor telefoontjes naar het buitenland niet terug kunnen verdienen. Consumenten zullen dan over het algemeen duurder uit zijn. De kans is dus klein dat dit op korte termijn zal veranderen. Hopende u voldoende geïnformeerd te hebben.

Antwoord van D66 (3/10/17, kamerlid Paternotte)
Een zeer terechte vraag wat D66 betreft! Wij vinden dat het afschaffen van roamingtarieven ook zou moeten betekenen dat we één telecommarkt maken waar binnen Europa bellen gewoon binnen de bundel bellen is. Daarom heb ik op dinsdag 26 september de Tweede Kamer voorgesteld dit te gaan bepleiten in Europa. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde dat voorstel. Vorig jaar al heeft D66-Europarlementarier Marietje Schaake voorgesteld om het afschaffen van roamingtarieven door te trekken naar buitenlands bellen binnen Europa.
Het is voor veel mensen moeilijk te begrijpen dat je op vakantie door heel Europa kunt bellen zonder extra kosten, maar dat juist vanuit je thuisland bellen nog wel tot 90 cent per minuut kan kosten. Wat ons betreft maken we daar dan ook snel een einde aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *