Lease Auto en PGB

lease
Vraag aan D66, GL, de PvdA en de SP (4 augustus 2017, kamerlid Bergkamp, kamerlid Ellemeet, kamerlid Asscher en kamerlid Marijnissen)
Na veel zoeken toch besloten hier de vraag neer te leggen. Wij zijn een gezin bestaande uit, man, vrouw en kind. Ons zoontje is 3 jaar en beperkt en gehandicapt. Hij heeft een zeldzame chromosoom afwijking. Wij zijn veel onderweg naar ziekenhuis (WKZ te utrecht), vanuit onze woonplaats. Verder heeft hij een WLZ indicatie voor onbepaalde tijd. En ben ik (vader) zijn zorgverlener en krijg dus loon uit het PGB budget. Op dit moment rijden wij een oudere auto (1999) die niet langer toereikend is om deze afstanden te rijden en ook vanwege de spullen die wij altijd mee moeten nemen voor onze zoon. Wij dachten we gaan eens kijken voor ene 2e hands auto dmv financial lease (auto is direct van jezelf, bepaalde looptijd met vast bedrag per maand). Om zo toch een goede en vrij nieuwe auto te kunnen rijden en ons zoontje hierin veilig en comfortabel (aangepaste autostoel heeft hij) te kunnen vervoeren. De ideale optie zou dit voor ons zijn.
Echter lopen wij tegen diverse obstakels aan, omdat lease maatschappijen PGB niet als inkomsten zien. Terwijl ik gewoon een contract heb met de functie zorgverlener en ook loon ontvang. Immers ziet de belastingdienst dit wel als inkomen en wordt er door de SVB ook loonheffing ingehouden. Ik heb op internet veel gezocht en zie dat zoveel mensen tegen dezelfde problemen aan lopen. Wat is hier aan te doen? Is er überhaupt een lease maatschappij die loon uit het PGB wel als inkomsten zien? Nogmaals ik heb een contract, de WLZ voor mijn zoontje is voor onbepaalde tijd. Dus eigenlijk continu doorlopend. En welke opties blijven er nu nog over? Wij moeten naar het ziekenhuis met ons zoontje, dat zal altijd zo doorgaan. Maar gewenst is wel een stabiele wagen. Ons zoontje heeft 24 uurs zorg, wat werken via een werkgever lastig maakt, maar met WLZ / PGB voor ons nu een fijne oplossing is. Alleen merken wij nu dat de maatschappij je toch niet als werkende ziet.

Antwoord van D66 (14/8/17, kamerlid Bergkamp)
Dank voor uw vraag ook aan ons! Helaas is het antwoord nogal complex. Ik heb daarom contact gezocht met de belangenorganisatie voor budgethouders: Per Saldo. Zij proberen het voor mij uit te zoeken. Als ik een antwoord heb, dan laat ik via vraagde2ekamer dit weten.

Geen antwoord van GL (4/11/17, kamerlid Ellemeet)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PvdA (4/11/17, kamerlid Asscher)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de SP (4/11/17, kamerlid Marijnissen)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

14 reacties


 1. ·

  Ik heb al jarenlang een PGB uit de WMO voor eigen vervoer. Nu ben ik toe aan een andere auto, maar geen enkele leasemaatschappij of financieringsbedrijf wil het erkennen om een lease te kunnen afsluiten. Het PGB heb ik voor onbepaalde tijd en mag uitsluitend worden besteed aan eigen vervoer. Wat is dan het probleem? Als toch het PGB een wettelijke verankering is, waarom zijn de banken en leasemaatschappijen dan zo hardvochtig in hun standpunt dat het PGB niet voor altijd zal zijn. Immers, je weet ook niet als werknemer of je morgen nog een baan hebt en de lening cq. lease nog kunt betalen.

  Al in 2017 is daar op dit forum aandacht voor gevraagd. Tot mijn grote teleurstelling heeft geen van de partijen daarop gereageerd. Zeker voor een partij als de SP van mevrouw Marijnensen is dat een laakbaar, daar deze partij de mond vol heeft van goede zorg en het PGB wat voor iedereen toegangkelijk gemaakt moet worden. Wel nu, ik heb een PGB vervoer waar ik niets mee opschiet. Er wordt mij een worst voorgehouden, maar kan er niet in bijten!

  Al jaren stem ik op de SP, maar door deze laakbare houding zie ik daar nu echt vanaf.
  Blijkens het uitblijven van een reactie op zo een indringende vraag en de kwaliteit van leven zo in het geding is, is de SP een partij die zich niet hard maakt voor deze problematiek.
  De andere partijen die mede zijn aangesproken omtrent het bovenstaande hebben geen hulp geboden, maar de andere kant uitgekeken als het gecompliceerd wordt.

  Ik mag er toch vanuitgaan dat de politiek zich nu gaat buigen over deze onredelijke situatie en iedereen die een PGB toekenning hebben deze ten volle te laten benutten, waar het ook voor bedoeld is!

  Graag ontvang ik reacties van de politieke partijen wat men voorstelt aan deze rechtsongelijkheid een einde te maken.

  Beantwoorden

  1. ·

   En wederom geen reactie… Het is niet te geloven! Ook ik/wij zitten met dat zelfde probleem. DOE ER IETS AAN!!!

   Beantwoorden

   1. ·

    2019 nog steeds zelfde gedoe. ING geeft wel leningen af mbt PGB inkomen.


   2. ·

    Niemand verteld je dat als je zorgverlener voor een familielid wordt.
    Dat je dan een paria wordt bij banken en financiële instellingen.
    De bank mijn salaris een toeslag vindt en niet betrouwbaar.
    Ik betaal ib belasting en van mijn loon de inhoudingen.
    Wij werken keihard voor die centen.
    Ook ik zoek me gek naar een lening.
    Ik kan met een goede rente terugbetalen.
    Mijn dochter is verandert van dag besteding.
    Nu moet ik 1200 km rijden per maand voor halen en brengen.
    Mijn auto kost iedere keer mijn spaargeld als ze weer stuk is.
    Sparen daarvoor lukt echt niet op hele korte termijn.
    Sterkte voor iedereen met dit inkomen.
    Groet Monika


 2. ·

  Het is schandalig inderdaad. Hier hetzelfde probleem. Ik zorg al jaren voor mijn man en wordt betaald door PGB. Hartstikke blij mee hoor.

  Onze bewindvoerder zorgt voor de financiële toestanden en er is ruimte voor een kleine auto. Zoek maar wat uit zei de bewindvoerder.

  Leuke aanbieding prived lease bij de ANWB. Tig keer alles ingevuld en nog niet goed. Toen maar gebeld en kwam de aap uit de mouw. PGB is geen betrouwbaar inkomen, dus de aanvraag afgewezen. Zeg dat dan meteen dombo’s. Dus nu maar weer verder zoeken of er een maatschappij is die wel durft.

  Moedeloos wordt je er van en niemand die er iets aan doet.

  Beantwoorden

 3. ·

  Beste mensen,

  Weet niet of iemand dit nog leest. Het is wel heel erg stil hier, wordt wakker!

  Goed nieuws, het is ons gelukt om met pgb én een bewindvoerder toch een auto te leasen.
  Ging niet heel gemakkelijk, maar vandaag het verlossende telefoontje gehad.

  Dus geef nooit op, de aanhouder wint.

  Beantwoorden

  1. ·

   Zo dat is echt goed nieuws!!! Gefeliciteerd!! Ik vraag me af bij welke lease maatschappij? Wij zitten met hetzelfde probleem : (

   Beantwoorden

  2. ·

   Hoi Karin,

   Wij zitten in dezelfde situatie.
   Mag ik jou vragen op welke manier en bij wie het is gelukt ?

   Gr. Reina & Danny Peterson

   Beantwoorden

  3. ·

   Hoi, mag ik vragen welke leasemaatschappij? Graag je reactie.

   Beantwoorden

  4. ·

   Hoi, karin ik weet dit bricht is lang geleden maar kun je ons vertellen waar welke autobedrijf auto hebben gehuurd?

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *