Sociale Zekerheid en KvK

sociale
foto: mystic mabel

Vraag aan D66, de PvdD, de SGP en de VVD (kamerlid Koser Kaya, kamerlid Ouwehand, kamerlid Dijkgraaf en kamerlid Azmani)
Een tijdje geleden ben ik ergens tegenaan gelopen wat ik echt niet begrijpen kan. Ik wou graag naast mijn huidige werkzaamheden een beetje bij klussen, echter wou ik het allemaal correct aanpakken, kvk nummer, btw nummer, u weet wel alles wit en netjes. De doelstelling was om dit naast mijn werk een paar uurtjes per week te doen, dit zou dus nooit mijn volledige inkomsten worden. En toen stond ik bij de Kamer van Koophandel om mijzelf in te schrijven. Echter kwam er een vraag naar boven, wat nou als mijn huidige werkgever failliet gaat? Deze kans is goed aanwezig met het huidige economische klimaat, wat zou er dan gebeuren. Het antwoord wat ik kreeg was dat ik geen recht heb op een uitkering, zelfs als ik geen omzet draai. Nu is het gene wat ik niet begrijpen kan het feit dat je zo ongelofelijk “genaaid” wordt als je alles correct wilt doen. De drempel om wit te werken wordt zo hoog gelegd, naast het feit dat ik netto meer over zou houden, vervallen alle rechten op een sociaal vangnet. Nu heb ik voor mijzelf de keuze gemaakt om mijn plan maar te laten voor wat het is, ik zal wel tevreden moeten zijn met de 40 uur die ik nu maak en een extra zak centje zit er niet in. Hoeveel mensen zouden hier ook tegen aan lopen, hoeveel belastingen loopt de overheid mis door deze “absurde” regeling. Ik snap het echt niet en hoop dat u mij hier uitleg over kan geven.

Antwoord van de SGP (9/1, kamerlid Dijkgraaf)
Allereerst wil ik opmerken dat ik blij ben dat u uw baan nog heeft, ik hoop dat dat zo blijft. Bijverdienen in de WW is overigens mogelijk. De activiteiten moeten doorgegeven worden aan het UWV, waarna verrekening plaats vindt in de uitkering.

Antwoord van de PvdD (26/1, kamerlid Ouwehand)
Uw brief geeft duidelijk aan dat er heel veel krom is in de manier waarop de sociale voorzieningen nu zijn georganiseerd. Ook is het slecht dat de drempel om iets te ondernemen zo hoog ligt. Voor iemand die zich niet dagelijks met de regels bezig houdt, is het bijna ondoenlijk om te weten hoe alle regels precies in elkaar zitten. De Partij voor de Dieren is van mening dat dit anders kan en moet. Op korte termijn vallen er van het kabinet noch de gedoogpartner initiatieven te verwachten om dit te veranderen. Wij zullen voorstellen om administratieve lasten voor kleine zelfstandigen te versoepelen steunen. Uw brief heeft ons daartoe extra gemotiveerd!

Geen antwoord van D66 (19/3, kamerlid Koser Kaya)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de VVD (19/3, kamerlid Azmani)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

2 reacties


 1. ·

  Beste heer Dijkgraaf en mevrouw Ouwehand, helaas is het jullie beide niet gelukt om mij duidelijkheid te geven op mijn vraag. Echter hoef ik ook geen antwoord, een oplossing zou en voor jullie en voor mij fijn zijn, tenslotte gaat het hier over belasting centen die jullie (Den Haag) laten liggen. Ik ben erg benieuwd of er iemand is die dit probleem gaat oplossen.

  Beantwoorden

 2. ·

  Beste Daan, Ik denk dat je deze vraag niet bij de KvK moet leggen maar bij het UWV. m.i. is het antwoord van de KvK en de beide politici niet juist. Bijverdienste die u al had toen u werkloos werd tellen niet mee bij de beoordeling van een eventuele WW uitkering. Het kan zijn dat u – voordat u werkloos werd – twee banen combineerde of naast een baan werkzaam was als zelfstandige. Als u dan werkloos wordt van een baan, tellen de verdiensten van de andere baan of het werk als zelfstandige niet mee. Maar let op: Als u daarna meer gaat werken in de andere baan of meer gaat werken als zelfstandige heeft dat wel weer gevolgen voor uw WW-uitkering.
  Een voorbeeld
  Joyce werkt bij een bank en is daarnaast zelfstandig gevestigd acupuncturiste. Zij werkt 30 uur bij de bank en 10 uur als zelfstandige. Als zij bij de bank ontslagen wordt, gaat zij 15 uur meer werken als zelfstandige. Het UWV verlaagt daarop haar WW-uitkering met 15 uur. Joyce houdt dan een WW-uitkering van 15 uur over. Er zijn echter ook inkomsten die wel van invloed zijn op uw uitkering. Deze inkomsten worden van uw WW-uitkering afgetrokken en dat kan er soms toe leiden dat u in feite helemaal geen WW-uitkering ontvangt. Het gaat om de volgende inkomsten: Inkomsten uit een ouderdomspensioen -bijvoorbeeld een pre-pensioen of flexpensioen- of uit een regeling voor vervroegde uittreding. Als u deze inkomsten gaat ontvangen, bent u verplicht om het UWV hiervan op de hoogte te stellen. Nogmaals, leg de vraag voor bij het UWV, suc6.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *