Kopie Identiteitsbewijs Afgeven

kopie
foto: Vde2eK

Vraag aan het CDA, de PvdA, de PvdD, de PVV en de VVD (kamerlid Çörüz, kamerlid Marcouch, kamerlid Ouwehand, kamerlid Elissen en kamerlid van der Steur)
Ik werk in de bouw sector (klein metaal) zonwering. Ik moet me bij het betreden van alle bouwwerken in Nederland kunnen legitimeren en in heel veel gevallen moet ik een kopie van mijn paspoort achter laten (alle bouwvakkers trouwens). Mijn werkgever en de bouwondernemingen hebben hier namelijk contractueel afspraken over gemaakt. Er wordt in Nederland gefraudeerd, dat weten we allemaal. Met een kopie van mijn paspoort kunnen ze heel gemakkelijk abonnementen afsluiten, online auto’s huren e.d. De rekening na de fraude wordt verzonden aan de eigenaar van het paspoort. Deze moet vele wegen bewandelen en aan kunnen tonen dat er gefraudeerd is. Als ik niet toe sta om een kopie van mijn paspoort te laten maken, mag ik de bouwplaats niet op. Waarop mijn werkgever dan zegt, dit valt onder werkweigering, u kunt gaan. Een paspoort kan ik ten alle tijden tonen, dus waarom dan een kopie achter laten. Ik, en vele andere bouwvakkers, staan met onze rug tegen de muur. Gaarne willen wij een reactie van u over het afgeven van een kopie van het paspoort.

Antwoord van de PvdA (20/12, kamerlid Marcouch)
Het verwerken van persoonsgegevens moet gebeuren volgens de wet bescherming persoonsgegevens. Veel gegevens zijn al wel over mensen te vinden, maar de combinatie die op een identiteitsbewijs staat en dan met name het burgerservicenummer maakt inderdaad identiteitsfraude mogelijk. Het BSN is ook in de officiële communicatie met de overheid belangrijk. Het CBP geeft aan dat voor legitimatie gewoonlijk volstaan kan worden met de registratie van de naam en het soort en nummer van het identiteitsbewijs. Om illegale arbeid te voorkomen heeft een hoofdaannemer wel de plicht om kopie van een identiteitsbewijs te hebben van vreemdelingen die voor onderaannemers werken. Dit om te voorkomen dat de verantwoordelijkheid voor illegale arbeid wordt afgeschoven op onderaannemers. Maar deze plicht om aan de hoofdaannemer een kopie van een identiteitsbewijs te verstrekken geldt niet voor mensen met de Nederlandse nationaliteit. Het is dan ook mogelijk dat deze praktijk in strijd is met de WBP. Het college bescherming persoonsgegevens zou handhavend op moeten treden. Advies: klacht indienen.

Antwoord van de PVV (22/12, kamerlid Elissen)
In aanvulling op het reeds gegeven antwoord nog een praktische toevoeging. Wanneer om de kopie gevraagd wordt, dan kunt u deze zelf maken en daarbij kan u uw BSN onleesbaar maken. Tevens kunt u met pen op de kopie schrijven dat deze uitsluitend voor het specifieke doel gebruikt mag worden waarvoor deze gebruikt wordt. Daarmee wordt het al een stuk lastiger om misbruik van de kopie te maken. Tevens kunt u deze manier van werken melden bij het College Bescherming Persoonsgegevens: Tip ons. of neem telefonisch contact op met het CBP voor meer informatie.

Geen antwoord van het CDA (17/3, kamerlid Çörüz)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PvdD (17/3, kamerlid Ouwehand)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de VVD (17/3, kamerlid van der Steur)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

6 reacties


 1. ·

  Dank jullie wel voor jullie reacties kamerleden. Ik heb bij deze de website: ‘ik wil een signaal geven’, gelijk ingevuld. Ik ben benieuwd naar hun reactie. Toch zie ik graag een wetswijziging, dat het verboden wordt om een kopie van een paspoort te moeten achter laten. En dan wel een wet waar geen mazen in zitten. Mvg, Johan Man.

  Beantwoorden

 2. ·

  Ik weet niet of iemand hier nog iets van leest, maar er is dus nog steeds niets veranderd. Het wordt alleen maar erger. Zodoende was ik ook info aan het zoeken, ivm legitimatie op de bouw, want ik mag me zelfs niet meer legitemeren met mijn rijbewijs op de bouwplaats en kopiëren doen ze bij het leven en ik heb geen poot om op te staan. Daar kunnen jullie toch iets aan doen of hebben jullie het te druk met andere dingen, want dit loopt nu al lang. Vooral als ik zie dat deze kolom al van 2011 is en ik nu reageer eind 2014. Hoop dat het gauw wel eens wat gebeurt, tijd zat en het maakt me niet uit welke partij want jullie roepen van alles.

  Beantwoorden

  1. ·

   Ik zie het anno 2016 ook volop gebeuren bij woningcorporaties bij huurders die online een huurcontract tekenen en dan bewijsstukken moeten overleggen. Ook in de analoge dienstverleningen ging het afgelopen decennia niet anders. We hebben zo’n 400 corporaties in NL. Lijkt me makkelijk prijsschieten voor het CBP!?

   Beantwoorden

   1. ·

    Ik heb vandaag 13 mei 2016 eenzelfde ervaring bij een woningcorporatie. Ze vroegen om een kopie van mijn paspoort en op mijn opmerking dat dit verboden is door de overheid antwoordde zij: anderen woningcorporaties doen het ook.


 3. ·

  Mijn reactie is: de overheid introduceert het probleem (bsn nummer). Gegevens worden overal op gepubliceerd. Iedereen (woningstichting, verhuurders etc, ) vraagt erom en krijgt het ook het Is verboden maar de overheid doet er niks aan. Je kunt het melden bij het CPB. Een organisatie die dit soort dingen niet aanpakt en ook geen slagkracht heeft. Met andere woorden onze overheid laat ons weer hangen. Anders wordt het als de privacy van een crimineel in gevaar komt. Foto op internet, Facebook oei, dan krijgt hij zelfs straf vermindering.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *