Verklaring Gezagsregister

register gezagsdrager

Vraag aan het CDA, D66, de PvdA en de VVD (18 juli 2015, kamerlid Oskam, kamerlid Berndsen, kamerlid Recourt en kamerlid van Wijngaarden)
Over mijn dochter heb ik als enige het gezag. Zij komt dus niet voor in het gezagsregister. Als wij op vakantie gaan ben ik verplicht om dit aan te tonen. De marechaussee checkt niet hoeveel kinderen er bij welke ouders horen. Mijn dochter kan door mijn broer en schoonzus meegenomen worden. Ze hebben toch dezelfde achternaam! De centrale balie bij de rechtbank vraagt niet om identificatie als ik de verklaring ophaal. De verklaring is beknopt en alleen in het Nederlands verkrijgbaar, terwijl bij aankomst in het buitenland de controles om kinder ontvoering voorkomen verbeterd zijn. De verklaring is drie maanden geldig. Ze zeggen dat ze deze kunnen opsturen, ik moest het ophalen. Mijn dochter wordt met regelmaat geconfronteerd met het feit dat haar vader geen contact met haar wil. Door de marechaussee meegenomen worden op Schiphol heeft veel impact voor een meisje van 11. Mijn vraag is: Waarom moet ik als gezaghebber altijd bewijzen dat ik enige gezaghebber ben? Als we kinder ontvoeringen willen voorkomen is het dan niet verstandig om in het paspoort van het kind te vermelden wie de gezaghebbers zijn? Een officieel document wat mijn inziens ook overtuigender werkt bij de douane in het buitenland.

Antwoord van de PvdA (25/8/15, kamerlid Recourt)
U vraagt zich af of het niet beter is om in het paspoort van een kind te vermelden wie het gezag over het kind heeft of hebben. Wij zijn daar niet voor. Het lijkt erop dat er een bepaalde veiligheid wordt gecreƫerd, maar dat is maar schijn:

 • Als na de afgifte van het paspoort de situatie wijzigt, bijvoorbeeld door een scheiding en een van de ouders verliest het gezag, dan kan die ouder evengoed met het paspoort reizen en het kind ontvoeren. Bij een formulier zal dat probleem minder snel optreden omdat de goedkeuring van beide ouders hierop te vinden is.
 • Ook lijkt er met een aantekening in het paspoort erop dat de reizende ouder met toestemming van de andere ouder reist terwijl dat niet waar hoeft te zijn.
 • Tenslotte zijn er ook kinderen die een paspoort hebben, maar die onder toezicht van jeugdzorg staan en er een verbod op reizen bestaat.

Als een paspoort 10 jaar geldig is, dan kan dat in bovenstaande situaties problematisch worden. Zoals ik al zei, je wekt een schijnveiligheid op.
U suggereert dat familie een kind makkelijk mee kan nemen. Het is geen issue dat de rechtbank niet om identificatie vraagt bij het ophalen van de verklaring. Het gaat er uiteindelijk om dat de Marechaussee de verklaring van gezag matcht met de identiteit van de persoon die met het kind reist (en het eventuele toestemmingsformulier). De voorletters van de broer en zus moeten dan wel overeenkomen met naam in de verklaring van gezag.

Antwoord van de VVD (28/9/15, kamerlid van Wijngaarden)
Wij sluiten ons aan bij het antwoord van de PvdA.

Geen antwoord van het CDA (18/10/15, kamerlid Oskam)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van D66 (18/10/15, kamerlid Berndsen)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

2 reacties


 1. ·

  Dank u voor uw antwoord.
  Echter heb ik recent ervaren dat de marechaussee het formulier van de rechtbank niet herkende. Zij accepteren een uitdraai van de GBA, echter staat hier niet op wie het gezag heeft? Mijn document van de rechtbank zou drie maanden geldig zijn. Vervolgens vertelt de marechaussee mij dat ik dit document jaren mag meenemen als bewijs?
  (schijnveiligheid)
  Ik snap dat het moeilijk te registreren is wie de gezaghebbende ouder is, maar hoe het nu gaat is ook mijn inziens niet de oplossing. Mijn vraag was echter waarom moet ik als gezaghebbende ouder steeds bewijzen dat ik als enige het gezag heb. Daarnaast vind ik dat de uitdraai van de rechtbank er niet professioneel uitziet. Ik kan de douane in het buitenland niks overhandigen. Hier komt bij dat ‘even’ een document ophalen bij de rechtbank echt veel tijd kost. De marechaussee op het vliegveld laten bellen naar de rechtbank kost 20 minuten, mits ze je controleren. Mvg, M. van der Veen

  Beantwoorden

 2. ·

  Ik heb een zoon die de naam van zijn vader draagt. Ik ben de enige met gezag. Zijn vader kan hem zo mee nemen omdat ze dezelfde achternaam hebben. Dit vind ik gek. En het is me nog niet duidelijk waar ik een formulier kan krijgen waarin staat dat ik geen toestemming nodig heb van zijn vader wanneer ik op vakantie ga. Wie weet het wel?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *