Spaarloonpolis en Levensverzekering

spaarloonpolis
foto: D. St.Pierre

Vraag aan het CDA, GL, de PVV en de SP (kamerlid Omtzigt, kamerlid Braakhuis, kamerlid van Vliet en kamerlid Bashir)
Nu de spaarloonregeling stop gezet wordt m.i.v. 1-1-2012 wil ik mijn tegoed hier van vrij opnemen. Nu zit mijn spaarloonpolis verwikkeld in een levensverzekering met lijfrentepremie. Als ik mijn tegoed begin 2012 wil ontvangen moet deze polis worden afgekocht, wat mij maximaal een boete opleverd van 52%. Deze boete wordt mij opgelegd door de belastingdienst. Komt hier nog een vrijstelling voor? Ik moet nu zelf zorg gaan dragen voor mij lijfrente. Ik voel mij gedupeerd.

Antwoord van GL (24/11, kamerlid Braakhuis)
In uw vraag beschrijft u dat u nadelige gevolgen ondervindt omdat de spaarloonregeling ophoudt te bestaan, terwijl deze in uw levensverzekering verwikkeld is. U zegt uw vrijgekomen spaarloon op te willen nemen, maar u moet dan inderdaad uw verzekering stopzetten, wat tot een boete leidt. U kunt daarnaast echter er ook voor kiezen om door te gaan met uw levensverzekering, alleen loopt de inleg dan niet meer via uw spaarloon, maar via een andere (privé) rekening. De premie blijft voor de belasting aftrekbaar. Ook bestaan er andere mogelijkheden om extra vermogen fiscaal aantrekkelijk op te bouwen, bijvoorbeeld via de levensloopregeling. Hierover kunt u zich informeren bij uw verzekeraar.

Antwoord van het CDA (8/12, kamerlid Omtzigt)
Hoewel de spaarloonregeling inderdaad vervalt, kunt u gewoon doorgaan met het inleggen van geld in uw lijfrentepolis. U kunt daarvoor uw geld aanwenden. Op 1 januari valt overigens de inleg in het spaarloon van een aantal jaren vrij. Dat geld kunt u apart zetten voor de volgende termijnen.

Antwoord van de SP (27/12, kamerlid Bashir)
U hebt geen gewone spaarloonrekening. U spaarloonpolis is verwikkeld in een levensverzekering met lijfrentepremie. Ingewikkelde constructie. Waarom heeft u hiervoor gekozen? Wat het vrijkomen van het spaarloon concreet voor u betekent kan ik helaas niet beoordelen. Ik adviseer u contact op te nemen met de belastingtelefoon: 0800-0543.

Geen antwoord van de PVV (19/2, kamerlid van Vliet)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

1 reactie


  1. ·

    @GL/CDA/SP Fijne antwoorden op deze vraag. De vraag is duidelijk dat er behoefte is aan het opnemen van de zgn “vrijgekomen” spaarloon gelden. Dit geld dan weer niet als je je spaarloon in een levensverzekering hebt gestoken. Op de vraag waarom dat is gedaan: Ik kan me alleen maar voorstellen dat dit op basis van goed advies van zijn/haar verzekeringsmaatschappij is gedaan. Die er helaas niet voor ons (de klant) zijn, maar om winst te maken. Nu is deze regeling bedoeld als impuls voor de economie, maar wij “levensverzekerings-klanten” zijn hierdoor weer de dupe! AUB, een serieuze overweging om middels een echte kamervraag hier aandacht aan te besteden: Kunnen mensen die hun spaarloon hebben aangewend tbv een levensverzekering o.i.d. aan het tot nu toe ingelegde geld komen zonder hierover boetes en absurde belasting rentes te moeten betalen?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *