Geldigheidsduur Paspoort

geldigheidsduur
foto: Vde2eK

Vraag aan het CDA, de PvdA, de PVV en de VVD (22 november 2011, kamerlid Knops, kamerlid Heijnen, kamerlid Kortenoeven en kamerlid Hennis-Plasschaert)
Er wordt aangegeven dat een paspoort 5 jaar geldig is. Waarom moet het paspoort, als je naar het buitenland gaat, nog 6 maanden geldig zijn bij de terugreis? Wie beslist dit? Twee weken kan ik me nog voorstellen, omdat je dan een nieuwe aan kunt vragen voordat de huidige verloopt.

Antwoord van de PvdA (23/11, kamerlid Heijnen)
Een Nederlands paspoort is in beginsel 5 jaar geldig, maar er zijn landen die afwijkende regels hanteren met betrekking tot geldigheid. Dat een paspoort tenminste nog een bepaalde periode (meestal 6 maanden, maar dit verschilt van land tot land) geldig moet zijn is hier een voorbeeld van. Deze landen bepalen dit zelf, Nederland heeft hier geen rol in. Mede op aandringen van de PvdA wordt de komende periode wel de paspoortwet gewijzigd waardoor een paspoort 10 jaar geldig zal zijn. Het probleem dat vanwege een geplande reis een paspoort eerder vervangen dient te worden zal zich daardoor minder vaak voordoen. Voor de houder van het paspoort zal dit in de praktijk een besparing opleveren.

Antwoord van de VVD (10/12, kamerlid Hennis-Plasschaert)
Het gaat hier niet zozeer om een Nederlandse eis. Zie link ministerie van BZK: Geldigheid reisdocumenten.
Er zijn landen die aanvullende of afwijkende eisen stellen ten aanzien van de geldigheidsduur van het reisdocument. Zo kan een visum verplicht zijn of kan het verplicht zijn dat een reisdocument bij binnenkomst of bij vertrek uit het land nog enkele maanden (bijvoorbeeld 6 maanden) geldig is.

Geen antwoord van het CDA (22/2, kamerlid Knops)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PVV (22/2, kamerlid Kortenoeven)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Paspoort 10 jaar geldig vanaf 9 maart 2014

Middels een brief van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer is aangegeven dat op 9 maart 2014 de geldigheidsduur van paspoorten en identiteitskaarten voor volwassenen zal worden verhoogd naar 10 jaar. Het nieuwe paspoort gaat 66,96 euro kosten (huidige paspoort kost 50,35 euro). Een identiteitskaart gaat 52,95 euro kosten. Dat is nu nog 41,90 euro. Met ingang van 9 maart wordt het tarief van de ID-kaart voor alle minderjarigen 28,36 euro.

Januari 2014 meer bekend

In tegenstelling tot berichten in de media worden de paspoort en identiteitskaart per 1 januari 2014 nog niet langer (tien jaar) geldig. Tot de invoeringsdatum van de gewijzigde paspoortwet zal de geldigheidsduur 5 jaar blijven. Op 17 december 2013 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de wijziging van de Paspoortwet. Hiermee wordt onder meer de invoering van de tienjarige geldigheidsduur voor het paspoort en de Nederlandse identiteitskaart en het niet meer opnemen van vingerafdrukken bij de aanvraag van een Nederlandse identiteitskaart geregeld. De wijziging van de Paspoortwet moet nog in werking treden.
In de loop van januari 2014 zal het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bekend maken wanneer de wijzigingen ingevoerd zullen worden.

Vanaf oktober 2013 tien jaar geldig

Nieuw aangevraagde paspoorten worden, mits de aanvrager tenminste 18 jaar is, tien jaar geldig. Die wijziging is doorgevoerd in de nieuwe Paspoortwet, waarmee de ministerraad van vrijdag 28 september 2012 akkoord is gegaan. De nieuwe regels gelden waarschijnlijk vanaf oktober 2013.

10 reacties


 1. ·

  Wanneer wordt de geldigheidsduur van het paspoort verlengd naar 10 jaar?

  Beantwoorden

 2. ·

  Weer zelfde vraag: Wanneer wordt het paspoort tien jaar geldig. Het is nu al september. Zo kan ik mij niet voorbereiden.

  Beantwoorden

 3. ·

  Wanneer wordt het paspoort 10 jaar geldig? Landelijk? Ik heb ergens gehoord van 1 oktober 2013? Of toch 1 november 2013? Dank voor uw antwoord.

  Beantwoorden

 4. ·

  Graag antwoord van de ambtenaar die het zeker weet. Wanneer wordt de paspoort 10 jaar geldig? Niet zo ‘naar verwachting’. De overheid moet een duidelijk antwoord geven. Wanneer? Landelijk of niet? Met vriendelijke groeten en dank voor uw juist antwoord.

  Beantwoorden

 5. ·

  Ik probeer het ook nog maar een keer, mijn paspoort is nu verlopen. Moet ik wachten tot 2014 of is de tien jaar geldigheid al in gegaan? Vriendelijke groet, John

  Beantwoorden

 6. ·

  Is wel door 1e Kamer goedgekeurd, maar uiteraard hebben ze in Den Haag Kerst reces. Dus de goedkeuring van de Raad van State moet nog komen en dan de wetswijziging. De regering kennende zou ik zeggen, tegen Pasen?

  Beantwoorden

 7. ·

  Een vraag waar ik maar geen antwoord op kan vinden: waarom is een paspoort (en identiteitsbewijs) in de eerste plaats maar tijdelijk geldig en niet bijvoorbeeld levenslang? Het zal deels met vervalsing tegengaan te maken hebben maar zijn er nog andere redenen?

  Beantwoorden

 8. ·

  Ik heb heel wat anders hoor , er zijn olie tekorten hoor je meermaals via de media .
  Maar waarom zijn er zoveel dingen die je vanzelfsprekend vind van plastic , ik zeg maar wat het koffiezetapparaat , stopcontacten , plug in de wasbak , de wc borstel , nou ja noem maar op .

  Je kan het zo gek niet noemen maar 9 van de 10 mensen neemt bijvoorbeeld tomaten , piepers, voorgesneden groenten nou ja noem maar op in een plastic zak mee naar huis , het is alles plastic , dus olie verbruik .

  Ik ben maar een gewoon vrouwtje , maar zo is het toch ?
  Nou tja ik wilde mijn gedachtes even kwijt .
  We vinden het allemaal maar gewoon , en je bent ook niet anders meer gewend .
  Je rent naar de winkel kijkt en grijpt en denkt in feite nergens bij na .
  Ik maak me er ook schuldig aan hoor , maar ja dat is het aanbod overal .
  Ik ben dokter Anders ook niet , maar het was de meest logische gedachte .
  Doeg mensen (sorry ik weet natuurlijk niet wie ik aanspreek )

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *