Paspoort Verlengen in het Buitenland

paspoort
foto: Vde2eK

Vraag aan het CDA, D66, de PvdA en de VVD (kamerlid Knops, kamerlid Schouw, kamerlid Heijnen en kamerlid Hennis-Plasschaert)
Als je in het buitenland je Nederlands paspoort wilt verlengen voor een biometrisch exemplaar dan kan dat alleen bij de ambassade. Woon je bijvoorbeeld in Canada dan zal je vaak een vliegticket moeten kopen, soms ook nog een hotelovernachting nodig hebben en andere kosten maken naast de leges voor de verlenging. Ziet u mogelijkheden voor Nederlanders in het buitenland, die minder draagkrachtig zijn, om een verlenging van het paspoort beter mogelijk te maken zonder al te hoge kosten?

Antwoord van de PvdA (17/4, kamerlid Heijnen)
De PvdA deelt uw zorgen. Het moet gewoon voor iedere Nederlander mogelijk zijn om een paspoort aan te vragen tegen een redelijk bedrag, ongeacht waar je woont of hoeveel je verdient. De PvdA maakt zich hard om er voor te zorgen dat de dienstverlening in Nederland en op de ambassades buiten Nederland op een zo hoog mogelijk niveau ligt. Zo hopen wij er voor te zorgen dat als u bij de ambassade komt dat u zo goed en snel mogelijk wordt geholpen. Ook zetten wij ons in om de prijs van een nieuw paspoort of identiteitsbewijs zo laag mogelijk te houden, zodat mensen niet in de problemen komen als ze nieuwe reisdocumenten voor zichzelf en/of kinderen moeten aanvragen. Helaas zien wij op dit moment echter geen mogelijkheden om de dienstverlening van de ambassades in het buitenland uit te breiden, mede vanwege de verschillende situaties in verschillende landen. Dit heeft tot gevolg dat in enkele gevallen het toch noodzakelijk zal zijn voor Nederlanders in het buitenland om extra reiskosten te maken om hun reisdocument te verlengen. Wel zal de geldigheidsduur van paspoorten mede namens de inzet van de PvdA worden verdubbeld naar 10 jaar. Wij hopen hiermee ook de kosten voor Nederlanders woonachtig in het buitenland te reduceren.

Antwoord van de VVD (31/5, kamerlid Hennis-Plasschaert)
Ook de VVD zoekt constant naar mogelijkheden om de dienstverlening te verbeteren en de kosten zo laag mogelijk te houden. Zoals reeds aangegeven, zal in ieder geval de geldigheidsduur van paspoorten worden verlengd (10 jaar).

Geen antwoord van het CDA (11/7, kamerlid Knops)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van D66 (11/7, kamerlid Schouw)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

2 reacties


 1. ·

  Ik lees in bovenstaand antwoord over plannen om de geldigheidsduur van paspoorten te verdubbelen. Is al bekend met ingang van wanneer dat zal gebeuren?

  Beantwoorden

  1. ·

   De Nederlandse regering is erg laks in deze gevallen. Het levert niets op dus waarom zouden ze zich druk maken. Nederlanders komen hierdoor vaak in problemen, maar ze denken het is jouw probleem. Jij bent verhuisd.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *